På praktik i förbundsvärlden

06.06.2017 kl. 08:44
PÅ TAPETEN: Efter tre intensiva månader på Svenska studieförbundet reflekterar Pernilla Lindroos över vad hon tar med sig i ryggsäcken från praktikperioden.

Text: Pernilla Lindroos 

Foto: Astrid Lindroos

Då jag i början av februari fick besked om att Studieförbundet valt mig som deras praktikant var jag rätt osäker på vad det var jag gav mig in på. Verksamhetsledare Mari Pennanen hade berättat om Studieförbundet och dess syfte och jag hade själv läst om verksamheten på hemsidan för att få mera information. Egentligen är det först nu i slutet av praktiken som jag anser att jag fått ett ordentligt grepp om Studieförbundets verksamhet och syfte efter att ha jobbat snart tre månader på förbundet. Jag är ändå rätt säker på att verksamheten kommer förändras och utvecklas med tiden eftersom samhället förändras och förbunden behöver stöd på nya sätt.

Den första tiden på Studieförbundet var intensiv, jag träffade många nya människor och fick massor med ny information. Jag minns att jag efter den första veckan tänkte ”varför har de valt mig?”. För mig var det nya saker som jag skulle jobba med, göra upp en ny modell för nyhetsbrevet, planera projekt och skriva artiklar. Som tur fanns det några uppgifter jag kände att det här kommer jag nog fixa som till exempel medlemsavgiftsfakturering, ny ekonomistadga och att planera evenemang. Arbetsuppgifterna anpassades till min förmåga och mitt intresse vilket jag är otroligt tacksam för. Och idag kan jag konstatera att jag också klarade de uppgifter jag var osäker på.

Under praktikperioden hade jag möjlighet att gå på flera föreläsningar, seminarier och möten. Dessutom fick jag vara med i ordnandet av några som till exempel utgivningstillfället av Förbundsbarometern och planeringsdag för styrelsen. Detta var en av de roligare uppgifterna under praktiken att få lyssna på kloka människor och lära sig nya saker om allt från tidskrifter till landsbygd.

Trots att det finns nackdelar med att utföra praktik i en mindre organisation är en av de stora fördelarna flexibilitet och diversitet i arbetet. Uppgifterna var väldigt varierande och varje gång en bekant frågade mig vad jag gjorde på min praktik svarade jag ”allt möjligt”. För mig var detta lite av en dröm att få varierande arbetsuppgifter efter flera år på butik och bank där arbetet var rätt enformigt. Under praktiken jobbade jag så gott som varje dag tillsammans med min handledare och fick en otroligt bra och personlig handledning vilket underlättade arbetet och förbättrade trivseln på praktikplatsen. Det var flera aspekter som gjorde min praktik lyckad och hoppas att alla får liknande upplevelser från sina praktikplatser.

Praktik ger en möjlighet att pröva på något nytt samtidigt som man får nya färdigheter, idéer och lärdomar. Efter min tre månaders praktikperiod på Studieförbundet tar jag med mig en översikt över de finlandssvenska förbunden och tredje sektorn, det arbete som görs och hur det ser ut. Förutom allt nytt jag fått pröva på och lära mig tar jag med mig de intressanta personer jag fått lyssna på och alla de trevliga människor jag träffat. Trots att förbunden och tredje sektorn har sina motgångar och problem var det för mig otroligt fint att se människor som brinner för det de jobbar med och trivs med det de gör. När studierna är avklarade och jag kommer ut på arbetsmarknaden är det just det som jag strävar efter, att verkligen känna arbetsglädje och brinna för det jag jobbar med. 

Läs mer

59939_t.jpg

Nya stadgarna godkända

NYHET. Stadgarna har uppdaterats och godkänts. Svenska studieförbundet arbetar nu enligt nya stadgar. Ett stort tack till alla som deltagit och engagerat sig i stadgeändringsprocessen.Läs mera »
13.09.2017 kl. 10:53
59914_t.jpg

Menestyvät järjestöt

NYHET. Evenemanget Menestyvät järjestöt ordnas i Helsingfors den 14-15.2. Studieförbundet koordinerar biljettinköp för våra medlemsorganisationer, eftersom biljetterna blir billigare om man köper många på en gång.Läs mera »
11.09.2017 kl. 13:56
59904_t.jpg

Förväntningar

INGÅNGEN: De flesta har någon slags förväntningar på det mesta. Vi har någon slags bild av vad vi vill ha, och det som inte motsvarar våra förväntningar gör oss besvikna. Utmaningen är ofta att förväntningarna är outtalade eller orealistiska, och en lösning stavas kommunikation, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
11.09.2017 kl. 10:49
59410_t.jpg

Att inse sin uppgift

INGÅNGEN: En erfarenhet jag lärde mig mycket av var att vara mentor åt en person i slutskedet av sina studier. Målet var att hjälpa hen i övergången mellan studier i arbetsliv, men i efterhand undrar jag om inte jag var den som fick ut mer av mentorskapet än min adept, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
09.08.2017 kl. 09:38
59280_t.jpg

Varför nätverka?

I SOFFAN: Svenska studieförbundet erbjuder personer som arbetar inom förbund och centralorganisationer möjlighet att delta i nätverk. Vi frågar några personer som deltagit verksamheten varför de är med och vad de fått ut av nätverken.Läs mera »
14.07.2017 kl. 14:01
58928_t.jpg

Förbundens medlemsregister

PÅ TAPETEN: Svenska studieförbundet kartlade i maj medlemsförbundens medlemsregister eftersom många förbund funderar på nya lösningar för medlemsregisterhanteringen. Frågan har även aktualiserats på grund av den nya EU-dataskyddsförordningen som träder i kraft i maj 2018. Läs mera »
15.06.2017 kl. 12:48
58887_t.jpg

Studieförbundet söker en praktikant

NYHET. Vill du göra din praktik på Svenska studieförbundet och få en unik inblick i den finlandssvenska förbundsvärlden? Svenska studieförbundet söker en praktikant för hösten. Läs mera »
13.06.2017 kl. 13:44
58789_t.jpg

Den ljusnande framtid är vår

INGÅNGEN: Sommaren står för dörren och samtidigt som det för många förbund betyder en tid att pusta ut, så är försommaren och augusti ofta intensiva planeringsperioder. Verksamhetsplanen för år 2018 börjar ta form, om den inte redan är ganska långt klar. Men hur vet vi vad år 2018 borde innehålla?Läs mera »
08.06.2017 kl. 10:45