Svenska hörselförbundet bryr sig om din hörsel

15.02.2016 kl. 10:29
Svenska hörselförbundet firar i år 30-årsjubileum, eller 30 ears som det står på deras kort. Deras hjärtan bultar extra hårt för att alla hörselskadade ska kunna vara delaktiga i ett samhälle med god ljudmiljö.

Varför finns Svenska hörselförbundet, verksamhetsledare Nora Strömman?

Vi arbetar med att sprida information om hörsel och för personer med hörselnedsättning och anhöriga till personer med hörselnedsättning. Vi jobbar för en god ljudmiljö och för att det ska finnas svenskspråkig information och hörselvård.

Hur ser organisationen ut?

Vi har nio medlemsföreningar med sammanlagt ungefär 3000 medlemmar. Kring femton procent av befolkningen har en hörselnedsättning och när man vill ha en gemenskap kring gemensamma problem vänder sig många till den lokala föreningen. Vi är fem anställda och har vårt kansli på G18 i Helsingfors. I år fyller vi 30 år och vi firar jubileet i samband med kongressen i oktober. Vår historik ska också presenteras då. Vi har kongress vart tredje år och godkänner då ett handlingsprogram för de kommande tre åren.

Vad gör ni?

Vi ordnar anpassningskurser för personer med hörselnedsättning. En populär återkommande kurs är en parkurs, där en person med hörselnedsättning deltar tillsammans med sin partner. På kurserna får deltagarna prata om sina erfarenheter och reflektera över sin hörselskada tillsammans med andra. Det kan lätt gå så att man isolerar sig när man har en hörselnedsättning, då det kan vara svårt då man helt enkelt inte hänger med då man inte hör. Förutom kursverksamheten ger vi ut tidningen Vi hörs, som utkommer med fyra nummer per år. Via den och annat material sprider vi information. Vi fungerar som intressebevakare av hörselfrågor.

Vem är hörselhunden Hasse?

Sedan år 2007 har vi inom projektet Buller och bång besökt 900 barn. Ibland klär jag, eller någon annan av oss, ut mig till hund och besöker barn i förskolan och årskurs 1-2 för att berätta om buller och örat. Hunden lämnar en väska med material så barnen sedan kan mäta ljudet i klassen och spela olika spel och lekar. År 2014 var Hörselhunden Hasse med i BUU-klubben och fortfarande är det barn som känner igen Hörselhunden Hasse.

Vad är ni bäst på?

Teamarbete, vi har bra gruppanda och jobbar alla mot samma mål. Vi har en aktiv ordförande och styrelse, personer som faktiskt är aktiva och gör saker. Vi har många frivilliga som är aktiva och glada!

Vilka är era största utmaningar?

Informationsspridningen. Det kräver tid att göra broschyrer och material och vi skulle behöva en informatör för bland annat den grafiska formgivningen.

Hur ser er ekonomi ut?

Vi får bidrag från RAY. Tack vare RAY och privata fonder och stiftelser så går det från år till år. Utrikesministeriet finansierar vårt utvecklingsprojekt i Cochabamba i Bolivia.

Kring vad vill ni samarbeta med andra i Studieförbundet?

Vi upplever att vi saknar ett starkt svenskspråkigt nätverk. Via SOSTE är vi med i ett nätverk och deltar i utbildningar och evenemang, men via Studieförbundet vill vi nätverka.

Läs mer...

Läs mer om förbundet, tidskriften Vi hörs, utvecklingsprojektet i Bolivia och Hörselhunden Hasse.

 

Årtal

1986 grundades Svenska hörselförbundet.

2007 startade projektet Buller och bång inom Svenska hörselförbundet. Via projektet får barn information om buller och örat.

2015 inledde Svenska hörselförbundet ett utvecklingsprojekt i Cochabamba, Bolivia.

 

Siffror

2772 koppar te per år dricker personalen på Svenska hörselförbundet, där alla utom en främst dricker te. Dessutom går det åt 231 koppar snabbkaffe per år, men när det är mötesdags eller kommer gäster – då kokas det riktigt kaffe.

706 medlemmar har Svenska hörselskadade i Åboland, som är Svenska hörselförbundets största medlemsförening.


Annika Bärlund, Sonja Londen, Cilla Schroeder, Nora Strömman och Gita Lindholm på Svenska hörselförbundet.

88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
87903_t.jpg

Skrivtolkning betyder bättre tillgänglighet för alla

ARTIKEL. Tillgänglighet är ett mål inom många organisationer men alla vet inte hur man kan anpassa sin verksamhet. För personer med nedsatt hörsel är skrivtolkning ett utmärkt stöd.Läs mera »
27.10.2023 kl. 14:11
87778_t.jpg

Försäljning som inkomstkälla

ARTIKEL. Förbundsarenans projekt Finansieringskällor för förbunden tar en närmare titt på försäljning som inkomstkälla för organisationer.Läs mera »
16.10.2023 kl. 11:17
83150_t.jpg

Våra värdefulla tidskrifter

BLOGG. Då man jobbar inom en organisation som ger ut en medlemstidning är Förbundsarenans nyutkomna rapport Tidskriftsbarometern intressant läsning. Ilona Salonen, t.f. verksamhetsledare på Svenska Hörselförbundet, reflekterar över rapportresultatet och tidskrifternas framtid.Läs mera »
07.09.2022 kl. 11:24
82473_t.jpg

Att vara del av något större

ARTIKEL. Finland är föreningarnas förlovade land. För en del är föreningslivet självklart, för andra inte. Malin Lindholm, förbundssekreterare på Svensk Ungdom och Ilona Salonen, verksamhetsledare på Svenska hörselförbundet berättar om betydelsen av föreningar och vikten av engagemang.Läs mera »
09.06.2022 kl. 10:59
82367_t.jpg

Evenemang för alla

ARTIKEL. Visst vill vi ordna tillgängliga evenemang där alla känner sig välkomna. Men hur gör man det i praktiken? Vi har samlat konkreta tips och verktyg för hur ditt förbund ordnar tillgängliga evenemang.Läs mera »
30.05.2022 kl. 12:37
80635_t.jpg

Stjäl idéer och ta ett mellanår för att vila hjärnan

PROFILEN. Gita Lindholm har de senaste 21 åren varit en central del av personalen på Svenska hörselförbundet. När hon pensioneras kan hon blicka tillbaka på bland annat drygt sjuttio nummer av medlemstidningen Vi hörs och att hon många gånger kunnat hjälpa en medmänniska. Läs mera »
01.02.2022 kl. 10:11
70978_t.jpg

Kommunikation är nyckeln till samarbeten

PÅ BORDET. Kommunikation är nyckeln till alla samarbeten. Svenska hörselförbundet funderar på framtidens kommunikation då antalet personer med hörselnedsättning ökar samtidigt som mer kommunikation sker över nätet, skriver Nora Strömman.Läs mera »
01.11.2019 kl. 12:59
68990_t.jpg

”Nätverksträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration”

INGÅNGEN. En viktig del av vår verksamhet är nätverk. Vi erbjuder anställda inom de finlandssvenska förbunden möjlighet till erfarenhetsutbyte och referensstöd genom nätverk. Verksamhetsledare Mari Pennanen funderar på effekterna av nätverkandet.Läs mera »
03.05.2019 kl. 10:52