Knark, knark, knark

19.10.2017 kl. 08:27
PÅ BORDET: För tillfället går knarkdiskussionen på högvarv efter polisens tillslag i en österbottnisk högstadieskola. Joonas Turtonen, verksamhetsledare på Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik, lyfter upp vad som är aktuellt hos dem just nu.

Text: Joonas Turtonen

För tillfället går knarkdiskussionen på högvarv efter polisens tillslag i en österbottnisk högstadieskola. Påföljden var att nästan 20 ungdomar är misstänkta för olika narkotikabrott. Polisen konstaterar att detta var väntat och att ett tillslag i vilken som helst annan skola skulle ge ungefär samma resultat.

Har vi ett problem därför att det blivit vanligare att en del ungdomar testar knark? Eller är problemet att vi nu fick det bekräftat att knark förekommer också hos oss i våra mysiga, puttenuttiga förortsidyller?

Det är alltid så mycket lättare att föreställa sig att knark handlar om ovårdade typer som smyger omkring och bjuder ut sin vara till sådana människor som har problem.

I verkligheten är det är andras barn som önskar använda knark tillsammans mina barn. Våra barn.

Kan mitt barn göra vettiga beslut då det behövs? Har jag varit tillräckligt tydlig med vad jag förväntar mig av hen? Har jag kapacitet och förmåga att hjälpa ifall det uppdagas att mitt barn behöver hjälp?

Kommer mitt barn ens till mig om hen behöver hjälp?

Föräldraskapet erbjuder utmaningen att ge sin villkorslösa kärlek omlindat med tydliga gränser. En sak som jag ofta möter i mitt arbete är föräldrarnas rädsla att deras barn börjar knarka. Alkohol går väl an om de är tillräckligt gamla och dricker vettigt, tobak är illa, men inte knark!

Inte knark!

Jag brukar säga att vill man förebygga narkotikamissbruk hos sitt barn, så sker det effektivt om barnet inte röker eller använder alkohol. Redan att eliminera den ena av dessa hjälper faktiskt ganska långt. Enligt studier löper rökande ungdomar under berusning den största risken att testa droger.

Om jag får använda mina 15 minutes of fame till att dela ut ännu en livsvisdom, så önskar jag tillägga följande. Att förebygga droganvändning handlar om allt det andra förutom själva drogen. Det finns en orsak till att unga provar droger och det är förvånansvärt sällan själva drogen.

Stärk skyddsfaktorerna genom att bekräfta ditt barn för det hen är, inte för det hen gör. Sporra till fritidsaktiviteter och struktur.

Och kom i håg, 75 procent av ungdomarna har inte testat droger!

Om ett råddigt skrivbord tyder på ett råddigt huvud, så vad tyder ett tomt skrivbord på? Så resonerar Joonas Turtonen som är tvåbarnsfar till en 16- respektive 18-åring. Han har jobbat som verksamhetsledare på Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik sedan år 2009.

64363_t.jpg

Landskapsreformen och räddningsväsendet

PÅ BORDET. Landskapsreformen betyder stora förändringar även för räddningsväsendet. Finlands svenska brand- och räddningsförbund försöker se möjligheter i förändringarna, som inte borde märkas för invånarna, skriver Roger Roos.Läs mera »
07.06.2018 kl. 07:30
63913_t.jpg

Hemska hemsidor och motiverade människor

PÅ BORDET. Som praktikant har jag har hunnit se en hel del av denna mosaik vi kallar Svenskfinland och förbundsvärlden. Förbunden gör ett fantastiskt jobb med de resurser de har, men det finns saker att förbättra. Läs mera »
09.05.2018 kl. 13:30
63301_t.jpg

Förändringens vindar blåser friskt

PÅ BORDET. Finlands Svenska Idrott har flyttat till nyrenoverade utrymmen och samtidigt flyttat ihop med över 50 andra idrottsorganisationer. Jeanette Harf skriver om oro inför förändringar.Läs mera »
04.04.2018 kl. 14:34
62752_t.jpg

Gemenskap via föreningslivet

PÅ BORDET. Också Ekonomföreningen Niord funderar över sjunkande medlemsantal. Verksamhetsledare Catarina Söderström reflekterar över orsakerna.Läs mera »
06.03.2018 kl. 12:59
62371_t.jpg

Folkdräkter, förskolor och festförberedelser

PÅ BORDET. År 2018 har börjat med buller och bång på Brage. Ringlekar med förskolebarn, seminarium kring folkdräkter och strategiarbete - verksamhetsledare Karin Pedersen trivs i Bragehemmet.Läs mera »
13.02.2018 kl. 09:56
61972_t.jpg

Rent mjöl i påsen

PÅ BORDET: Konsumentarbetet är i allra högsta grad intressebevakning för de finlandssvenska matproducenterna, skriver Mia Wikström, informatör på böndernas intresseorganisation SLC, efter att nyligen blivit tvungen att igen fundera vad hon egentligen gör i sitt arbete.Läs mera »
18.01.2018 kl. 11:13
61436_t.jpg

Alla har rätt till ett värdigt liv

PÅ BORDET. I skrivande stund väntar jag på besked från utrikesministeriet för finansieringen av utvecklingssamarbetet för nästa år, skriver Jani Edström, ordförande för Frikyrklig samverkan FS.Läs mera »
05.12.2017 kl. 09:27
61240_t.jpg

Att jobba med det man brinner för utan att brinna upp

PÅ BORDET: Att få jobba inom tredje sektorn är ett privilegium. Kanske inte med tanke på lönen, men visst är det fint att få jobba med det man brinner för, skriver Matilda Hemnell.Läs mera »
23.11.2017 kl. 11:11
61108_t.jpg

Papper och arbetsglädje

PÅ BORDET: Arbetet som verksamhetsledare består av mycket administrativt arbete, men det är inte byråkratin som gör jobbet givande utan annat, skriver Ann-Katrin Finell, verksamhetsledare på Nylands hantverk.Läs mera »
15.11.2017 kl. 15:46