Papper och arbetsglädje

15.11.2017 kl. 15:46
PÅ BORDET: Arbetet som verksamhetsledare består av mycket administrativt arbete, men det är inte byråkratin som gör jobbet givande utan annat, skriver Ann-Katrin Finell, verksamhetsledare på Nylands hantverk.

Text: Ann-Katrin Finell

Höstsolen skänker några bleka men efterlängtade strålar genom fönstret i mitt arbetsrum. De vandrar över papper, projektplaner, budgeter och ansökningar. Papper som är fyllda med ord, förhoppningar, siffror och utredningar. Ett godkännande här och ett avslag där. Men vad finns bakom de här bokstäverna och siffrorna?

Mitt arbete som verksamhetsledare för Nylands hantverk rf består till största delen av administrativt arbete, planering, budgetering, ansöka om bidrag, hitta lämpliga platser och lärare för våra kurser, följa med trender och aktualiteter inom hantverksvärlden. Men det är ju inte för byråkratins skull som jag tycker det här jobbet är så givande.

Att se förändringen och glädjen när ett barn först trumpet meddelar att uppgiften är tråkig men man lyckas få dem att se det från en annan sida. Plötsligt upptäcker de skaparglädjen och idéerna sprutar fram. Raden av färdiga hantverk, det ena mera fantasifullt än det andra, växer snabbt. Några veckor senare får man ett ryck i armen när man står i butikskön, man vänder sig om och där står samma barn och strålar ”jag gjorde en hemma också, den ska farmor få”.

Att bli så starkt berörd av ett kort epostmeddelande ”min släkting är dement men mår så mycket bättre efter era kurskvällar, handarbetet i grupp aktiverar på ett väldigt positivt sätt”.

Att kunna hjälpa hantverksföretagaren som är fantastiskt duktig med sina händer och har en aldrig sinande källa av idéer att ösa ur men som tycker det är jobbigt med marknadsföring, som känner sig väldigt obekväm med att fokus för en stund skiftar från produkterna till människan bakom. När kursen man ordnar ger verktyg som gör det lättare, som ger förståelse varför kommunikationen är så viktigt och hur man kan göra det så att det ändå känns bra för en själv. När hantverkaren konstaterar att ”vad roligt, det här är ju inte svårt alls egentligen”, då känns det bra.

Att inspirera och hjälpa till att bygga nätverk för ensamarbetande hantverkare och de tillsammans skapar en utställning, då känns det att man gör nytta.

Det är så lätt att fokusera på papper, siffror och tabeller och glömma människorna som gömmer sig bakom. Det är människorna som ger mitt arbete innehåll och skänker mig arbetsglädje.

Ann-Katrin Finell är verksamhetsledare för Nylands hantverk och föreningsmänniska i själ och hjärta. Hon startade sin första förening som barn, Östfolks fårklubb. Föreningen hade två medlemmar inklusive henne själv och gav ut sin egen klubbtidning. Föreningen blev dock ganska kortlivad.

 

68982_t.jpg

Spelmän till havs och på torra land

PÅ BORDET. Finlands Svenska Spelmansförbund fyller i år 50 år. Organisationssekreterare Pia-Stina Sarin konstaterar att förbundet resten av året ska försöka hålla sig på torra land. Vi får veta vad som är på bordet hos Spelmansförbundet, och vi får också veta vad som döljer sig i skåpen.Läs mera »
03.05.2019 kl. 09:16
67957_t.jpg

Frivilligt engagemang - nyckeln till att ordna evenemang

PÅ BORDET. För att kunna ordna många evenemang behövs ofta frivilligt engagemang. Edny Fors på Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland berättar hur de gör för att ordna familjelägret, ett av deras största evenemang. Läs mera »
01.03.2019 kl. 13:18
67499_t.jpg

Ett mångkulturellt Svenskfinland skapas tillsammans

PÅ BORDET. Integration är ett ytterst aktuellt tema hos Bildningsalliansen. Henrika Nordin anser att Svenskfinland borde ha alla förutsättningar att skapa en miljö som är inkluderande med hjälp av fria bildningen och tredje sektorn.Läs mera »
04.02.2019 kl. 09:24
67126_t.jpg

Finlands svenska 4H – en lärande organisation med blicken framåt

PÅ BORDET. 4H-verksamheten fostrar till företagsamhet och aktivt medborgarskap. Finlands svenska 4H fyller i år 90 år och utbildnings- och utvecklingsansvariga Harriet Sundholm skriver om vad som är på bordet hos dem.Läs mera »
08.01.2019 kl. 12:44
67098_t.jpg

Lustigkurrar och arbetsvälmående under praktiken

PÅ BORDET. Trots mycket tid framför datorn har arbetsdagarna under praktiken varit varierande. Svenska studieförbundet har under hösten 2018 haft hjälp av studerande Zaida Sjölund, som gjort sin praktik på kansliet. Läs mera »
07.01.2019 kl. 11:33
66627_t.jpg

Organisationerna har en framtid

PÅ BORDET. Trots att orosmoln svävar i luften vill jag fortsätta att tro på organisationernas framtid. Det är Ulrika Krooks känsla efter Studieförbundets och SOSTE:s seminarium Organisationernas roll i framtiden på G18 22.11.Läs mera »
04.12.2018 kl. 10:57
66150_t.jpg

Att välkomna alla med - riktigt på riktigt

PÅ BORDET. ”Alla är välkomna med, men ingen har frågat om den får komma”. Sabina Fortelius på Finlands Svenska Scouter har jobbat med att sänka tröskeln för fler att komma med i scouterna. Här berättar hon om erfarenheterna.Läs mera »
05.11.2018 kl. 15:47
65636_t.jpg

Vem vill vara förtroendevald?

PÅ BORDET. Vilka förväntningar har vi på förtroendevalda och vilket stöd får de i sitt uppdrag? Det funderar man på inom Församlingsförbundet då församlingsvalet står för dörren, skriver verksamhetsledare Kalle Sällström.Läs mera »
05.10.2018 kl. 07:35
65133_t.jpg

Hur gör ett förbund utan resurser?

PÅ BORDET. Stora frågor gällande resurser för verksamheten är på bordet hos Finlands Svenska Socialförbund, skriver ordförande Anna Lena Karlsson-Finne.Läs mera »
03.09.2018 kl. 14:14