61117.jpg

Med studier som styrka: Micaela ger över ordförandeskapet

16.11.2017 kl. 09:42
PROFILEN: Vid årsskiftet tar Micaela Romantschuks period som styrelseordförande för Svenska studieförbundet slut. Hon är uppenbart stolt över den positiva utveckling som skett inom förbundet under de senaste åren.

Text och foto: Sofia Stenlund

Vid årsskiftet tar Micaela Romantschuks period som styrelseordförande för Svenska studieförbundet slut. Onsdagen den 22 november hålls Svenska studieförbundets höstmöte och då väljs en ny ordförande för förbundet. För Micaelas del är det dags att ge över ordförandeskapet och lägga fokus på annat i arbetslivet, men hon är uppenbart stolt över den positiva utveckling som skett inom förbundet under de senaste åren.

- Det har varit inspirerande att kavla upp ärmarna och vara med i utvecklingen från scratch, säger Micaela engagerat.

Den process som ledde till hur Svenska studieförbundet ser ut idag inleddes med förändringar i den bakomliggande förvaltningsstrukturen. Kort och gott stod styrelseledamöterna, däribland Micaela själv, plötsligt inför valet att initiera att förbundets verksamhet upplivas eller att lägga lapp på luckan. Förbundets medlemsorganisationer tillfrågades och stödet var så gott som hundraprocentigt: man ville ha sitt studieförbund kvar. Sedan dess har förbundet fått en verksamhetsledare, stadgar och syfte reviderats och organisationsstrukturen kartlagts. Med facit i hand konstaterar Micaela Romantschuk att SSF idag är en etablerad verksamhet som rullar på av egen kraft.

- Det har varit intensivt. Anledningen till att jag inte ställer upp för omval är helt enkelt för att det har tagit mycket tid och jag känner att jag måste prioritera annat. Vi har haft ett fantastiskt bra styrelsearbete, ledamöterna har varit superengagerade och väl förberedda, påpekar Micaela.

Micaela är också noggrann med att påpeka att en stor del av den positiva utveckling som skett på ett konkret plan är resultatet av en lyckad rekrytering: förbundets verksamhetsledare Mari Pennanen har fått mycket konkret gjort under sina två år på posten.

- Jag är förvånad och glad över hur mycket hon verkligen fått till stånd, berättar Micaela som haft tät kontakt med verksamhetsledaren i form av bollplank och stöd.

Sin syn på Svenska studieförbundets syfte sammanfattar Micaela så här: förbundet riktar sig till föreningars anställda med målsättningen att frigöra resurser och ge fortbildning för personal och förtroendevalda så att de anställda i sin tur kan fokusera på sin kärnverksamhet. Ett konkret exempel är de nätverksträffar där organisationsanställda i olika positioner får träffas.

- Svenska studieförbundet bidrar till att organisationer kommer närmare varandra i form av nätverk som omfattar alla yrkeskategorier, poängterar Micaela.

Nätverksträffarna är en verksamhetsform Micaela själv deltagit aktivt i. Hennes drygt tolvåriga karriär som verksamhetsledare för Hem och Skola kräver goda nätverk, arbetsresor, föreläsningar och att hon håller sig á jour med samhällsdiskussionen för att plocka upp och kommentera sådant som dryftas i skolvärlden. Aktuella samtalsämnen i skolvärlden är just nu implementeringen av den nya läroplanen, förekomsten av mögel i skolbyggnaderna och ansvarsfrågan när det gäller teknisk utrustning som Ipads i undervisningen. Rent samhälleligt finns det idag en ökad förståelse för föräldrarnas roll i elevernas inlärningsprocess, något som tydligt inspirerar Micaela i jobbet som kontaktyta mellan hemmet och skolan.

- Trots att lärare också själva kan vara föräldrar brukar jag framhålla vikten av att vara ödmjuk och empatisk i kontakten med föräldrarna. För dem ser skolan helt annorlunda ut än för lärarkåren. Jag kommer ihåg när jag själv blev utbildad till lärare, vi tränades inte i utvecklings- och föräldrasamtal utan man höll föräldrarna lite på avstånd.

Micaela har jobbat som klasslärare i olika skolor i drygt tio år innan verksamhetsledarposten på Hem och Skola. Hon rekommenderades av många att söka arbetet som och trivdes jättebra, ändå gick hon in i väggen efter ungefär ett halvt år på sitt nya jobb. Med perspektiv kan hon konstatera att det inte är ändamålsenligt att ta sig an för stora helheter allt för snabbt.

- Jag har numera en strategi där jag inte har ambitionen att greppa allt genast utan försöker ta det lugnt och leva här och nu. Jag har lärt mig att tänka att saker och ting löser sig.

När det gäller Svenska studieförbundets framtid visionerar Micaela kring att utveckla och stärka det redan etablerade arbete som görs inom Svenska studieförbundet. Hon hoppas på större finansieringsbas och ökad personalstyrka med bibehållet syfte och målsättning.

- Förbundets mest värdefulla uppgift är att ordna fortbildning och utbildning. Men jag kan se en framtid där förbundet har mer muskler för att fungera som en takorganisation och ge råd i till exempel juridiska ärenden. Idag finns det tusenkonstnärer inom organisationerna, de skulle behöva stöd i sitt arbete.

Profilen: Micaela Romantschuk

Aktuell som: Avgående ordförande för Svenska studieförbundet, verksamhetsledare för förbundet Hem och Skola i Finland r.f.

Ålder: 49

Familj: Maken Kai, sönerna Peik, 22, och Johan, 13, samt dottern Anna, 20 år. Dessutom taxarna Tjorven och Smulan.

Hemort: Sibbo

Motto: “Be the change you want to see”

Specialintresse: Mindfulness och trädgårdsarbete

Vad skulle du jobba med om du inte valt lärarbanan? ”Jag hade trivts med att driva ett litet kombinerat café och lifestylebutik”

Vilken roll hade du i klassen då du gick i skolan? ”Jag var en duktig flicka som hade det lätt för mig, kunde vara en liten näbbgädda ibland”

75203_t.jpg

Så här kan också ditt förbund jobba hållbart

NYHET. Nyfiken på vad Organisationskonferensen handlade om? Passa på att ta del av tips från förbundskollegor, tankeväckande artiklar och workshopsdiskussioner.Läs mera »
14.10.2020 kl. 10:06
71958_t.jpg

Dags för förbundsanställda att få upp flåset

PÅ BORDET. En dag på Solvalla år 2020 och en dag på Solvalla nio år tidigare. Maarit Westerén på Förbundet Hem och Skola skriver om att ha ett jobb med mycket stillasittande och vad som kan påverka en att börja röra på sig.Läs mera »
31.01.2020 kl. 12:27
50769_t.jpg

Föreläsningar och material i aktuella frågor

Förbundet Hem och Skola i Finland är en smidig organisation som på olika sätt arbetar för en trygg skolvardag för alla barn. Personalen trivs, har roligt tillsammans och skrattar mycket samtidigt som de ambitiöst tar itu med nya projekt.Läs mera »
16.05.2016 kl. 10:14

 

Georgsgatan 18 (låda 5)
00120 Helsingfors
+358 40 7030279
kansli@forbundsarenan.fi