”Det är viktigt att arkivera”

04.04.2019 kl. 12:39
Arkivering kan kännas jobbigt och tidskrävande men det behöver inte vara en svår grej. Svenska studieförbundet har beslutat att överlåta sitt arkivmaterial till Svenska centralarkivet och överlåtelseavtalet är nu undertecknat.

Text och foto: Rebecka Svedberg

Mappar med gammalt material har länge fyllt skåpen hos Studieförbundet. För att bevara och ta tillvara detta material har Svenska studieförbundets styrelse beslutat att överlåta materialet till Svenska centralarkivet för slutarkivering. I mapparna finns exempelvis gamla styrelse- och medlemsmötesprotokoll. Dessa kommer nu att finnas i tryggt förvar på Svenska centralarkivet.

Studieförbundets ordförande Jonna Sahala och arkivchef Lena Karhu undertecknade i veckan ett arkivavtal för att offentliggöra detta samarbete. Centralarkivet bevarar det finlandssvenska arvet och samarbetar med många organisationer, varav många är Studieförbundets medlemmar. Karhu är glad att även Studieförbundets material nu kommer att finnas under samma tak.

- Studieförbundets material kommer att stöda de andra organisationerna bra. I framtiden kommer forskare att hitta ett brett material från förbundsvärlden. Det är historiskt väldigt värdefullt. Vi bevarar det finlandssvenska arvet.

Ordförande Jonna är också nöjd att arkiveringen har kommit igång.

- Det är bra och viktigt att vårt material tas hand om. Vi vill även uppmuntra andra att se till att arkiveringen sköts bra.

Karhu berättar att centralarkivet ibland för att påminna organisationer om att det är viktigt att arkivera. Det är viktigt för demokratin och historien att även små föreningar arkiverar sitt material.

Att arkivera behöver inte heller vara en svår grej. Studieförbundet har gjort upp en arkivplan där det framkommer vad som ska arkiveras, när det ska arkiveras och hur det ska arkiveras. Genom att ha en plan kan man hålla på med processen kontinuerligt och på så sätt underlätta arkiveringen.

- Det är fint att få en arkivplan. En arkivplan underlättar arbetet på långsikt och möjliggör även att nya i organisationen kan fortsätta med arkiveringen och föra det vidare. Jag skulle gärna se fler arkivplaner i andra organisationer, berättar Lena Karhu.

 

84368_t.jpg

Stöd och inspiration till 64 medlemsförbund

NYHET. Kompetensutveckling, påverkansarbete, delaktighet och kommunikation. Inom dessa tyngdpunkter ska Förbundsarenan enligt den nya strategin stöda och inspirera sina medlemsförbund. Höstmötet valde också styrelsen som under år 2023 leder verksamheten.Läs mera »
07.12.2022 kl. 09:25
84309_t.jpg

Människor vill donera

ARTIKEL. Trenden är tydlig - människor i Finland donerar gärna till organisationer i civilsamhället. Seminariet Fundraisingens möjligheter gav ett smakprov på medelsanskaffningens potential för sektorn. Läs mera »
01.12.2022 kl. 08:45
84300_t.jpg

Företagssponsring - en möjlighet för finlandssvenska förbund

ARTIKEL. Sponsring har stor potential och är en relativt outforskad källa till finansiering för de finlandssvenska förbunden. Under hösten har en sparringgrupp kring temat företagssponsorering funderat på hur förbunden kan arbeta kring detta.Läs mera »
30.11.2022 kl. 13:55
83954_t.jpg

Små steg med stor betydelse

BLOGG. Förbundsarenan har nu för första gången ett riksdagsvalsprogram. Verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring gemensamt påverkansarbete och varför det måste göras trots att det är svårt. Läs mera »
04.11.2022 kl. 13:11
83971_t.jpg

Fundraisingens möjligheter för förbund

BLOGG. Vilka olika fundraisingsmöjligheter finns det för förbund i civilsamhället? Fundraising är ett begrepp som delar åsikter och Förbundsarenans projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden Robert Nilsson funderar vidare kring detta.Läs mera »
03.11.2022 kl. 10:00
83507_t.jpg

Årets ordförande Henna Björkqvist vill värna om mångfalden i föreningslivet

NYHET. Förbundsarenan har korat Henna Björkqvist som Årets ordförande bland centralorganisationer i det finlandssvenska civilsamhället. Björkqvist har varit ordförande för miljöorganisationen Natur och Miljö sedan hösten 2020. Läs mera »
04.10.2022 kl. 19:00
83480_t.jpg

Vill civilsamhället ha donationer eller investeringar?

BLOGG. Förbund och föreningar ansöker om bidrag. En del ber också om donationer. Men hur tänker vi kring att be om investeringar? Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson funderar kring vad detta betyder för våra verksamheter.Läs mera »
03.10.2022 kl. 08:38
83436_t.jpg

Unga erbjuds ledarskapsutbildning i unikt projekt

BLOGG. Norr om Stan har sedan våren 2021 koordinerat en ledarskapsutbildning för unga i åldern 14-17 år. Det går undan och samarbetet utökas som bäst med flera nya aktörer, skriver verksamhetsledare Katja Salojärvi.Läs mera »
28.09.2022 kl. 12:14
83156_t.jpg

Effekter av nätverkande

BLOGG. Några förändringar i de nätverk för anställda och förtroendevalda som Förbundsarenan driver är aktuella. Målet är att nätverken ska stöda och vara till nytta för ännu fler av våra medlemsförbund. Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring betydelsen av fungerande nätverk för de finlandssvenska förbunden. Läs mera »
07.09.2022 kl. 13:45