Spelmän till havs och på torra land

03.05.2019 kl. 09:16
PÅ BORDET. Finlands Svenska Spelmansförbund fyller i år 50 år. Organisationssekreterare Pia-Stina Sarin konstaterar att förbundet resten av året ska försöka hålla sig på torra land. Vi får veta vad som är på bordet hos Spelmansförbundet, och vi får också veta vad som döljer sig i skåpen.

Den nationella Folkmusikens och folkdansens dag arrangeras i år onsdagen den 8 maj, nu för tredje året i rad. Initiativtagare till dagen – som enligt tradition skall hållas onsdagen före morsdag – är Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskus KEK  - Centralen för främjande av folkmusik och folkdans CEFF. Centralen, som fungerar som verksamhetsområdets nationella takorganisation, ansvarar för informationen kring dagen. Syftet med Folkmusikens och folkdansens dag är att ge mera synlighet till den folkliga kulturen.

Från Spelmansförbundets sida välkomnar vi även i år Folkmusikens och folkdansens dag och hoppas att så många som möjligt reserverar en stund av dagen för folkmusik – antingen genom att berika omgivningen med vacker spelmansmusik eller genom att lyfta fram folkmusik i någon diskussion. Något färdigt arrangerat finns det ännu inte resurser till från förbundets sida, men kanske framöver.

På bordet finns däremot mycket annat som kräver och har krävt resurser. Vi har just avklarat Kvarken Folk, en folkmusikkryssning som nu arrangerats för andra året i rad. Kryssningen mellan Vasa och Umeå en lördag i april samlade även i år långt över 100 spelmän från båda sidor om Kvarken, så folkmusiken ljöd på alla däck. Ett veckoslut i mars åkte vi från fastlandet till Åland på Förbundsdag och Vinterstämma, och ett veckoslut i januari deltog en stor del av våra medlemmar i Folklandia – en folkmusik- och folkdanskryssning med 24 år på nacken och som numera går mellan Helsingfors och Tallinn.

Resten av år 2019 skall vi försöka hållas på torra land.

Framför oss har vi först Lilla spelmansstämman – finlandssvenskarnas egen dag under Kaustinen Folk Music Festival i juli månad. I augusti i år hålls Spelmansförbundets huvudevenemang Spelmansstämman – även kallad Finlandssvensk spelmansstämma i finskspråkiga sammanhang. Spelmansstämman har ett ambulerande system och hålls i år i Tjöck i Sydösterbotten, med Tjöck spelmanslag som lokal arrangör. Speciellt med årets stämma är att förbundet håller en jubileumskonsert under stämmans huvudfest. Anledningen är att Finlands svenska spelmansförbund i år firar 50-årsjubileum.

Förutom jubileumskonserten så vill förbundet lyfta fram sin ärevördiga ålder även på annat sätt. Medlemstidningen Fiolen min utkommer med ett jubileumsnummer i månadsskiftet maj/juni. Nr 2/2019 kommer att vara späckad med spelmansminnen från de senaste 50 åren och ha långt fler sidor än normala 28.

Förutom ovannämnda verksamhet så arrangerar Spelmansförbundet folkmusikkurser, folkmusikläger och folkmusikworkshopar. En kurs med lång tradition är Skärikursen, en folkmusikkurs i skärgårdsmiljö ett veckoslut i september. En självskriven plats för kursen är numera lotsstationen på Sälgrund utanför Kaskö, så platsen är redan bokad för inkommande höst.

Mycket annat finns också på bordet – och i skåpen. Spelmansförbundet, som har sitt kansli i Korsholm med en deltidsanställd, säljer nämligen låthäften, gratulations- och kondoleansadresser samt annat smått och behövligt.

 

Skribenten heter Pia-Stina Sarin och jobbar som organisationssekreterare på Finlands svenska spelmansförbund r.f. Arbetstiden är på 45 procent, så resterande 55 procent ägnas ett annat arbete under samma tak.

 

Läs också

På bordet: Frivilligt engagemang - nyckeln till att ordna evenemang

På bordet: Ett mångkulturellt Svenskfinland skapas tillsammans

85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
80634_t.jpg

En pigg 100-åring, ständigt i rörelse

BLOGG. Tålamod, ödmjukhet och djupandning. Det har krävts av Karin Lassenius som till stor del på distans började på ett nytt jobb på Samfundet Folkhälsan. Nu är det implementering av den nya strategin som driver arbetet framåt.Läs mera »
01.02.2022 kl. 10:01
80389_t.jpg

Hur har Ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision?

PÅ BORDET. En hög ambitionsnivå gällande kvalitet och att inte kompromissa med någon del av helheten. Nora Ridgewell reflekterar över kärnan i Ledarskaps-akademins verksamhet som i år fyller 10 år.Läs mera »
11.01.2022 kl. 00:26
79885_t.jpg

Vem är förbundets målgrupp?

PÅ BORDET. Ett förbund kan behöva kommunicera till en brokig skara målgrupper bestående av privatpersoner, föreningar och distrikt. Hur undviker man fenomenet trasig telefon och når ut med rätt information till rätt personer? Tuuli Solhagen på Natur och Miljö reflekterar kring målgruppstänk.Läs mera »
23.11.2021 kl. 15:11
79580_t.jpg

Lugnet efter deadline

PÅ BORDET. Det skulle vara skönt att jobba på en tidning som bara kom ut en gång i månaden, tänkte jag ofta på den tiden jag jobbade på en dagstidning. Efter ett knappt år på Svenska Trädgårdsförbundet och som ansvarig redaktör för Trädgårdsnytt kan jag konstatera att verkligheten inte riktigt är sådan som jag trodde.Läs mera »
02.11.2021 kl. 07:18
79182_t.jpg

Digitala verktyg ger nya möjligheter

PÅ BORDET. Då vissa svänger sig med de nya digitala verktygen med vänster hand känns det för andra som ett stort svart hål man förväntas hoppa in i. Ira Vaskola skriver om hur de på Tekniska Föreningen i Finland tänker kring inkluderande verksamhet efter pandemin. Läs mera »
05.10.2021 kl. 08:30
78757_t.jpg

Namnbyte för att professionalisera verksamheten

PÅ BORDET. Regnbågsallians Svenskfinland är det nya namnet för organisationen som tidigare hette Regnbågsankan. Verksamhetsledare Ida Boucht påminner om att regnbågspersoner finns överallt och att också förbund bör se till att de känner sig trygga inom verksamheten.Läs mera »
03.09.2021 kl. 10:18
77983_t.jpg

Det gäller vår framtid

PÅ BORDET. Sydkustens landskapsförbund arbetar för att främja utbildning och kultur på svenska. Konkret handlar det om att påverka, utbilda, samarbeta och lyfta upp frågor till diskussion, skriver direktör Christel Björkstrand.Läs mera »
01.06.2021 kl. 14:45
77553_t.jpg

Varför behövs god förvaltning i föreningar?

PÅ BORDET. En positiv aspekt av pandemin är att vi har varit tvungna att ta ett digisprång och utvärdera vår verksamhet ur en ny synvinkel. Det gäller våra styrelser, fullmäktige och alla som jobbar med förvaltningsfrågor. Nu är det dags att tala om god förvaltning, skriver Kari Huhtala på Finlands Svenska Andelsförbund.Läs mera »
06.05.2021 kl. 07:48