Biblioteksföreningen vill ha anställd verksamhetsledare

07.08.2019 kl. 07:39
PÅ BORDET. Vad är på gång inom Finlands svenska biblioteksförening? Ordförande Karolina Zilliacus skriver att föreningen inom kort ska anställa sin första verksamhetsledare och hon efterlyser matnyttiga tips.

Text: Karolina Zilliacus

Finlands svenska biblioteksförening, FSBF, har sin historia i de två föreningarna Österbottens svenska biblioteksförening, grundad 1938 och biblioteksföreningen för södra Finland, grundad 1945. År 1982 sammanslogs de till Finlands svenska biblioteksförening, som i år alltså fyller 81 år.

I föreningens stadgar står att vårt syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet och gemenskap bland biblioteksanställda på svenska i Finland genom att anordna möten och kurser samt på annat sätt verka för biblioteksväsendets utveckling och förkovran. För ett par år sedan kände styrelsen att det var dags att fördjupa sig i syftet med föreningen och fundera vad det egentligen innebär. Vi tog hjälp av SFV och ägnade några träffar åt att borra oss in i vad vi gör, skall göra och kanske främst förväntas göra. Vi lät göra en enkät bland våra medlemmar, som idag är ca 350 personer. Strategiarbetet förändrade inte vårt syfte men gav en bra skjuts framåt.

Utmaningarna i styrelsearbetet är de samma som för de flesta föreningar, hos oss har det främst varit tidsbrist. Vi har inte någon fast anställd så det är styrelsen som sköter det löpande arbetet, förutom en konferenssekreterare som anställs för en månad för att sköta uppgifter i samband med den årliga konferensen, Finlands svenska biblioteksdagar.

Styrelsen har en tid diskuterat möjligheten att anställa en verksamhetsledare på deltid, som samtidigt kunde fungera som konferenssekreterare. Nu ser det ut att bli av och vi skall snart starta rekryteringsprocessen. Vi tar gärna emot matnyttiga tips från andra föreningar med erfarenhet av att anställa verksamhetsledare eller om någon som läser det här är intresserad av jobbet är det bara att höra av sig!

Till våra uppgifter hör också att bevaka de svenska aspekterna av biblioteksservice i Finland och vi har också kontakter till utbildningen. Idag finns endast en svenskspråkig biblioteksutbildning i Finland: studier i informationsvetenskap vid Åbo Akademi. Vid ÅA kan ämnet läsas högst till kandidatnivå på svenska. På finska finns det vid sidan av kandidat- och magisterprogram på högskolenivå också möjlighet att utbilda sig vid både yrkeshögskola och institut. Dessa utbildningar saknas på svenska i Finland.

För två år sedan fick vi en ny bibliotekslag som poängterar bibliotekens mångsidiga uppdrag. Bibliotekens uppdrag idag är mycket mer än att arbeta med böckerna. Det krävs kunnande i pedagogik, IT och teknik, handledning, publikarbete med mera. Då bibliotekslagen förnyades slopades de strikta behörighetskraven för biblioteksanställda. I den nya lagtexten finns istället ett betydligt lägre minimikrav på behörigheten.

På initiativ av föreningen påbörjades det en utredning som utförs och finansieras av Svenska Kulturfonden. Utredningen tar fasta på frågorna om utbildningen på svenska i Finland idag, hur den svenskspråkiga biblioteksutbildningen i Finland motsvarar arbetsuppgifterna vid allmänna bibliotek och också kommunernas möjligheter att rekrytera svenskspråkig personal. Utredningen med åtgärdsförslag skall presenteras vid ett seminarium vid årsskiftet och vi ser fram emot det seminariet.

 

Karolina Zilliacus är ordförande för Finlands svenska biblioteksförening sedan år 2014 och kommer att ge över posten till en ny ordförande nästa vår. Till vardags är hon bibliotekschef i Pargas stad och har den stora förmånen att få jobba i världens vackraste skärgård.  Sin biblioteksbana inledde hon som praktikant i Dalsbruks bibliotek och har inte ångrat en dag att hon fortsatt i samma bana.  

Läs också

På bordet: Spelmän till havs och på torra land

På bordet: Frivilligt engagemang - nyckeln till att ordna evenemang

73742_t.jpg

Folkdansen har flyttat till nätet i coronatider

PÅ BORDET. Att dansa folkdans utan närkontakt är en omöjlighet. Mycket av vårens planerade verksamhet har därför skjutits fram, men även Finlands Svenska Folkdansring har utvecklas verksamhet på nätet, skriver verksamhetsledare Katja-Sailakari.Läs mera »
02.06.2020 kl. 14:20
73336_t.jpg

För en sjukskötare finns det inga genvägar

PÅ BORDET. WHO utsåg år 2020 till Sjukskötarens och Barnmorskans år - vilken glädje! Sjuksköterskeföreningen i Finland (SFF) planerade att belysa vårdarens viktiga roll i samhället och vårdarens betydelse för den allmänna hälso- och sjukvården. Men plötsligt står vi i rampljuset i ett aldrig tidigare skådat scenario.Läs mera »
27.04.2020 kl. 08:12
72905_t.jpg

Namnbyte – död och pina eller realism och framtidstro?

PÅ BORDET. Handikappförbundet har bytt namn och är nu FMA - Funktionsrätt med ansvar. Verksamhetsledare Ulf Gustafsson reflekterar kring processen bakom namnbytet.Läs mera »
27.03.2020 kl. 08:31
72345_t.jpg

Psykisk hälsa för alla

PÅ BORDET. Den psykiska ohälsan gör sällan något stort väsen av sig. Den finns mitt ibland oss, men syns sällan på utsidan. Psykosociala förbundet lyfter fram detta med en kampanj, som genomförs med stöd av den nya penninginsamlingslagen. Läs mera »
26.02.2020 kl. 12:59
71958_t.jpg

Dags för förbundsanställda att få upp flåset

PÅ BORDET. En dag på Solvalla år 2020 och en dag på Solvalla nio år tidigare. Maarit Westerén på Förbundet Hem och Skola skriver om att ha ett jobb med mycket stillasittande och vad som kan påverka en att börja röra på sig.Läs mera »
31.01.2020 kl. 12:27
71676_t.jpg

Alla tiders sångfest under planering

PÅ BORDET. Finlands Svenska Sång- och musikförbund siktar på stjärnorna då Svenskfinlands massmusikfestival går av stapeln i Helsingfors 2021. Sofia Strömgård ger en inblick i planeringsarbetet.Läs mera »
10.01.2020 kl. 07:45
70978_t.jpg

Kommunikation är nyckeln till samarbeten

PÅ BORDET. Kommunikation är nyckeln till alla samarbeten. Svenska hörselförbundet funderar på framtidens kommunikation då antalet personer med hörselnedsättning ökar samtidigt som mer kommunikation sker över nätet, skriver Nora Strömman.Läs mera »
01.11.2019 kl. 12:59
70660_t.jpg

Den spännande jakten på nya medlemmar

PÅ BORDET. Varför måste en förening alltid ha ett växande medlemsantal? Den frågan ställer många föreningsaktiva när Patrick Ragnäs besöker deras förening i egenskap av ombudsman på Svenska pensionärsförbundet.Läs mera »
04.10.2019 kl. 08:19