”Nätverken är Studieförbundets starkaste redskap”

01.11.2019 kl. 11:07
PROFILEN. Svenska studieförbundets avgående vice ordförande Frans Cederlöf har varit med i styrelsen nästan en femtedel av sitt liv. Han har lärt sig samarbete, intressebevakning och vikten av gemensamma lösningar.

Text: Mari Pennanen, foto: Elsa Rinne

Frans Cederlöf avgår efter fyra år i Studieförbundets styrelse. Det är dags att gå vidare mot nya utmaningar, och Frans ställer inte upp för omval. Han siktar nu på att få en inblick i intressebevakning på den finskspråkiga sidan och ställer upp i valet till Finlands studentkårers förbundsstyrelse. Med en baktanke om att sedan återvända till den svenskspråkiga förbundsvärlden.

Frans har under sina år i Studieförbundets styrelse lärt sig en hel del. Då han ställde upp för styrelsen visste han väldigt lite om vad Svenska studieförbundet var.

- Det jag ställde upp till, då jag på ett möte inom Finlands Svenska Skolungdomsförbund meddelade att jag är frivillig, var ett uppdrag som gett mig en större helhetsbild av det finlandssvenska förbundsfältet än vad jag någonsin annars hade kunnat få. Jag har vidgat mina vyer, insett att det egna förbundet inte är det enda och att det finns många inom andra förbund som funderar på samma saker, säger Frans.

För fyra år sedan var Frans Cederlöf 18 år och beskriver sig som en person som satt med i allting.

- Då någon frågade om jag ställde upp så svarade jag ja innan jag ens visste vad det var. Jag var väldigt ny i förbundsvärlden, men också väldigt ivrig. Jag hade känslan av att kunna förändra världen, berättar Frans.

Hans engagemang började redan i lågstadieåldern då han första gången satt med i elevkårsstyrelsen. I högstadiet fick han höra om Skolungdomsförbundet via elevkårsstyrelsens handledande lärare.

- Jag tänkte att ”aha, man kan göra det här på nationell nivå”, deltog i ett årsmöte och stegvis har jag sedan efter det blivit mer aktiv.

Efter många år i Skolungdomsförbundets styrelse har han de senaste åren varit anställd inom organisationen. Idag säger Frans att han ännu håller kvar vid tanken om att han kan förändra världen. Han känner att han gett sitt inom Skolungdomsförbundet och är redo för nya utmaningar.

- Jag känner mig ännu också ny på fältet och har mycket att lära mig. Men jag vet lite mer än då. Jag har fått vara med och syssla med intressebevakning på förbundsnivå, och gjort samma saker som inom eget förbund fast för alla förbund.

Givande erfarenheter

Åren 2016-2017 var Frans ersättare i Studieförbundets styrelse, och då han från och med 2018 blev ordinarie valdes han även till vice ordförande.

- Att börja som ersättare i styrelsen var ganska tacksamt. Jag upplevde det som en säker plats att lära mig, då jag fick insyn i Svenskfinland, förbundsvärlden och om samarbetet mellan förbunden, men utan desto större stress att veta så hemskt mycket.

Två år senare kände Frans att ha ville vara med helt och hållet och att han verkligen ville arbeta för de saker som Studieförbundet står för.

- Jag känner att jag hämtat med mig visionärsarbete till styrelsen. Ibland har vi kanske flugit lite väl högt ovanför marken, men jag har hämtat med mig tankegången om att om vi siktar på stjärnorna så kan vi landa på månen.

Ett konkret exempel som Frans lyfter fram är verksamhetsplanen för nästa år:

- Den är relativt ambitiös, men jag upplever att vi kommit till en realistisk nivå gällande ambitioner. Det är en verksamhetsplan som utmanar, men som är möjlig att genomföra.

Eftersom Frans var ung då han valdes in i styrelsen kan man också konstatera att han varit med i Studieförbundets styrelse nästan en femtedel av sitt liv.

- Det har varit en bra språngbräda till att vilja samarbeta i ungefär vad som helst. Jag har ett växande intresse för att få veta vad andra förbund tycker i olika frågor.

Vad är Studieförbundet?

Enligt Frans Cederlöf är Svenska studieförbundet idag sina medlemmar.

- Det Studieförbundet som organisation är starkast på är att föra samma sina medlemsförbund. Genom att vi sammanför medlemsorganisationerna hittar vi gemensamma utmaningar och gemensamma lösningar.

Frans lyfter fram Studieförbundets nätverk som det starkaste arbetsredskap vi har.

- Det finns nätverk för ungefär varenda anställd då det finns så många olika. De diskussioner som förs inom nätverken är nyttiga. Som styrelsemedlem har jag inte heller varit rädd för mängden information som kommit, utan kunnat konstatera att man inte behöver vara proffs på allting. Jag har inte känt till alla 64 medlemsorganisationer i detalj, men har fått lära mig mer och mer.

Profilen: Frans Cederlöf

Aktuell som: avgår vid årsskiftet från posten som vice ordförande för Svenska studieförbundet, arbetar som servicekoordinator på Finlands Svenska Skolungdomsförbund

Ålder: 22

Familj: mamma, pappa, bror

Gör: Studerande, intressebevakare

Sysslar med: klättring och att hitta nya utmaningar hela tiden.

Det bästa med Studieförbundet: kontakten till andra förbund och mellan olika förbund

Det sämsta med Studieförbundet: de aktiva i Studieförbundet är anställda

80635_t.jpg

Stjäl idéer och ta ett mellanår för att vila hjärnan

PROFILEN. Gita Lindholm har de senaste 21 åren varit en central del av personalen på Svenska hörselförbundet. När hon pensioneras kan hon blicka tillbaka på bland annat drygt sjuttio nummer av medlemstidningen Vi hörs och att hon många gånger kunnat hjälpa en medmänniska. Läs mera »
01.02.2022 kl. 10:11
75735_t.jpg

Demokratin – det värdefullaste som finns

PROFILEN. Bernt Nordman är en person med engagemang. Han brinner för miljöfrågor, fostran och demokrati, sakfrågor som lagt grund för hela hans karriär och bland annat resulterat i ett ordförandeskap i Förbundsarenans styrelse.Läs mera »
03.12.2020 kl. 14:57
71975_t.jpg

Thomas Rosenberg har stöttat tidskrifterna i tretton år

PROFILEN. Tunga tidskriftslådor och så många finlandssvenskar att han inte velat tala med någon alls på flera dagar efteråt. Tidskriftsmontern för de finlandssvenska tidskrifterna på bokmässan har varit en årlig höjdpunkt för tidskriftskoordinator Thomas Rosenberg. Läs mera »
04.02.2020 kl. 07:20
71323_t.jpg

''Att bygga upp förbundens förbund känns meningsfullt"

PROFILEN. Avgående ordförande Jonna Sahala är både stolt och tacksam då hon blickar tillbaka på det arbete som gjorts inom Svenska studieförbundet under de senaste åren. Hon är speciellt nöjd med den ökade gemenskapen mellan de finlandssvenska förbunden. Läs mera »
03.12.2019 kl. 14:27
66118_t.jpg

Stefan Andersson – en stor resurs för förbund och föreningar

PROFILEN. Många i förbundsvärlden har fått hjälp i olika föreningsrelaterade och ekonomiska frågor av Stefan Andersson. Men stor kunskap och ett inneboende lugn även när det handlat om stormiga föreningsfrågor har han hjälpt många vidare. Nu går han i pension från SFV. Läs mera »
02.11.2018 kl. 07:41
61117_t.jpg

Med studier som styrka: Micaela ger över ordförandeskapet

PROFILEN: Vid årsskiftet tar Micaela Romantschuks period som styrelseordförande för Svenska studieförbundet slut. Hon är uppenbart stolt över den positiva utveckling som skett inom förbundet under de senaste åren.Läs mera »
16.11.2017 kl. 09:42