''Att bygga upp förbundens förbund känns meningsfullt"

03.12.2019 kl. 14:27
PROFILEN. Avgående ordförande Jonna Sahala är både stolt och tacksam då hon blickar tillbaka på det arbete som gjorts inom Svenska studieförbundet under de senaste åren. Hon är speciellt nöjd med den ökade gemenskapen mellan de finlandssvenska förbunden.

Text: Julia Hemgård, foto: Mari Pennanen

Jonna Sahala inledde sin karriär inom styrelsen då Svenska studieförbundet ännu var en del av Svenska studiecentralen. Sedan dess har det skett en hel del förändringar inom organisationen. Bara några veckor före Jonna avgår som Svenska studieförbundets ordförande beslöt förbundet bland annat att byta namn till Förbundsarenan. Men det är mer än bara namnbyten som har gjorts under Jonnas tid i förbundets styrelse.

- Det är otroligt givande att få arbeta med och för förbundsvärlden. Att få vara med och bygga upp förbundens förbund känns extra meningsfullt, eftersom vi behöver arbeta mer tillsammans kring utmaningar för förbunden och påverkansfrågor, säger Jonna.

På frågan kring vad hon är mest nöjd med under sina år i styrelsen och som ordförande svarar Jonna det ökande engagemanget och gemenskapen. Hon lyfter fram att förbundets aktivitet och verksamhet vuxit kraftigt under de senaste åren, och hänvisar särskilt till det växande antalet medlemsförbund och den aktiva nätverksverksamheten.

- Det är fantastiskt att se att allt fler engagerar sig i verksamheten och bidrar till att göra Studieförbundet till den gemensamma plattformen förbundet är. Jag är tacksam att jag har fått vara en del av denna process.

Förbundsvärlden i framtiden

Samtidigt konstaterar Jonna att även om engagemanget hos förbundsmedlemmarna finns där är finansiärer och övriga aktörer inte i samma grad lika övertygade om betydelsen av  Studieförbundets verksamhet. Hon hoppas ändå att det i framtiden kan skapas bättre gemensamma lösningar och att förbundet även i fortsättningen ska kunna arbeta för ett mer professionellt och starkt civilsamhälle i Svenskfinland.

- Studieförbundet kan i bästa fall utgöra en professionell gemensam plattform för alla de kritiska frågor våra förbund tampas med. Rätt riktade insatser som hjälper förbunden att fungera professionellt gör att förbunden i sin tur effektivare kan arbeta med sina kärnfrågor, förklarar Jonna och hoppas på just detta kan förverkligas i framtiden.

På ett personligt plan har Jonna under sina år i styrelsen blivit påmind om att saker tar tid inom förbundsvärlden och att det gäller att få alla med. Hon lyfter fram vikten av att vara lyhörd för olika viljor, behov och önskemål – både egna och andras. Trots hennes aktiva arbete inom tredje sektorn, både som verksamhetsledare för Finlands Svenska Scouter och som ordförande i Studieförbundet, har Jonna insett att förbunds- och föreningsvärlden inte är helt okopmlicerad.

- Vi står inför en hel del förändringar där civilsamhället inte är en självklarhet. Därmed måste vi öka medvetenheten om civilengagemangets betydelse för ett demokratiskt samhälle. Att alla kan och får vara med och blir hörda.

Trots förändringar och utmaningar inom tredje sektorn tror Jonna ändå starkt på förbundsvärldens och Studieförbundets framtid, främst tack vare de engagerade och skarpa personerna som jobbar inom sektorn.

Profilen: Jonna Sahala

Aktuell som: Svenska studieförbundets avgående ordförande

Familj: sambo och flock av husdjur. Pendlar mellan Billnäs och Helsingfors

Jobb: verksamhetsledare på Finlands Svenska Scouter

Sysslar med på fritiden: vistas i naturen med hunden, odlar grönsaker, fixar på huset, läser böcker

Kommer sakna mest med Studieförbundet: människorna och dynamiken i att få medverka till att bygga mervärde och lösa problem med fantastiska proffs

Kommer inte att sakna med Studieförbundet: dåligt samvete över att så mycket mer skulle kunna och borde göras

 

89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88592_t.jpg

Julia brinner för brandet 

ARTIKEL. Efter fyra år på Förbundsarenan drar verksamhetsutvecklare Julia Hemgård vidare till nästa utmaning, nämligen att bli projektledare på Niva Education. Julia lämnar Förbundsarenan i början av januari och inleder då sitt nya jobb.Läs mera »
08.01.2024 kl. 10:53
88333_t.jpg

”De finlandssvenska förbunden konkurrerar inte, utan kompletterar varandra”

ARTIKEL. Det har hänt mycket under Viveca Hagmarks tre år som Förbundsarenans ordförande. En pandemi, ett digitalt jättekliv och ekonomiska utmaningar. Men fram för allt har Förbundsarenan utvecklats och ytterligare hittat sin form under Vivecas ordförandeskap.Läs mera »
04.12.2023 kl. 14:58
88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27