Dags för förbundsanställda att få upp flåset

31.01.2020 kl. 12:27
PÅ BORDET. En dag på Solvalla år 2020 och en dag på Solvalla nio år tidigare. Maarit Westerén på Förbundet Hem och Skola skriver om att ha ett jobb med mycket stillasittande och vad som kan påverka en att börja röra på sig.

Text: Maarit Westerén, Foto: Petra Ingo

Plats: Solvalla
Tid: Förbundsarenans friluftsdag januari 2020

Pulsen stiger och kroppen blir varm. Functional training känns bra i musklerna. Jag deltar i Förbundsarenans friluftsdag för förbundsanställda och ser idel glada miner och rosiga ansikten omkring mig. Dagen är en lyckad satsning av Förbundsarenan för att stödja välmående bland de anställda inom tredje sektorn och uppmuntra deltagarna att pröva på nya motionsformer.

Plats: Solvalla
Tid: Förbundet Hem och Skolas Tyky-dag 9 år tidigare

Konditionstest med förödande resultat. Vem vill höra att man i ett gångtest presterar sämre än andra kvinnor i samma ålder? Ingen.

Mellan de här två besöken i Solvalla har mycket vatten flutit i Aura å. Från att ha knappt tränat alls i en hetsig vardag med småbarn har jag nu blivit en ivrig motionär som njuter av både löpning och träningspass. Jag ser det idag rentav som ett privilegium att få röra på mig fysiskt. Jag har blivit omvänd till den grad att jag också försöker dela glädjebudskapet till andra i min omgivning om hur härligt det är.

För mig var arbetsgivarens hälsofrämjande Tyky-dag då för många år sedan vattendelaren. Jag tänker att jag är ett levande exempel, ”living proof” som de skulle säga på Youtube, på att alla arbetsgivare har en verklig chans att påverka de anställdas inställning till att röra på sig. Det kan vara just något så enkelt som att ordna Tyky-dagar eller att erbjuda personalen möjlighet att delta i Förbundsarenans friluftsdag för förbundsanställda på Solvalla som kan vara det som gör skillnad. Vi förbundsanställda har ofta mycket stillasittande skrivbordsjobb. Vi sitter hopkurade vid våra datorer och deltar i många möten vid inte så ergonomiskt lämpliga stolar och bord. Det vi behöver är en väckarklocka.

Det är självklart att var och en som individ har det största ansvaret för sina hälsovanor. De flesta av oss agerar ändå bäst i grupp och i samspel med varandra. Det är lättare att ta sig ut i rusket då man har en kompis som man ska jogga med. För min del passar det också bättre att delta i ett gruppträningspass än att träna på egen hand. Åtminstone för min del så händer det aldrig att jag hemma i mitt vardagsrum skulle göra armhävningar eller magmuskelövningar så att svetten lackar.

Gruppens och kollektivets kraft är ett stort stöd också i en arbetsgemenskap. En bra arbetsgivare uppmuntrar de anställda genom att erbjuda motionssedlar eller motsvarande förmåner som uppmuntrar till en aktiv livsstil. Den lilla insatsen får positiva kringeffekter på nationell nivå med bättre arbetshälsa och minskad sjukfrånvaro. Konkret märks det på en arbetsplats med gladare, nöjdare och friskare anställda.

Jag är tacksam över att jag fick ta del av gemenskapen under Förbundens friluftsdag på Solvalla. Jag är också glad att min arbetsgivare, Förbundet Hem och Skola, konkret stödjer oss arbetstagare att få upp flåset.

Vi ses på jumpan och under stiglöpningspassen i skogen!

 

Maarit Westerén är kommunikatör på Förbundet Hem och Skola.

Läs också

På bordet: Alla tiders sångfest under planering

På bordet: Kommunikation är nyckeln till samarbeten

 

77037_t.jpg

Efter ett år av covid-19

PÅ BORDET. För ett år sedan begränsades den fysiska verksamheten i förbund och föreningar. Var står vi nu och hur mår föreningarna? Tony Karlsson, ordförande för Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, reflekterar kring hur UF-rörelsen anpassat sig.Läs mera »
22.03.2021 kl. 09:45
76786_t.jpg

Pomoväst lyssnar och utvecklar

PÅ BORDET. Uppmuntran, delaktighet och samverkan på olika plan är ledorden för Pomovästs strategi för den kommande programperioden. Gunilla Wasström skriver om byte av programperiod för Leader-bidrag.Läs mera »
01.03.2021 kl. 07:13
76442_t.jpg

Säg det med ord

PÅ BORDET. Dagens samhälle är i hög grad både digitalt och visuellt. Men för dem som inte ser säger bilder absolut inget om den inte är åtkomlig. Säg det med ord, påpekar Camilla Blomstedt på Förbundet Finlands Svenska Synskadade.Läs mera »
30.01.2021 kl. 17:39
76190_t.jpg

Att planera inför förändring

PÅ BORDET. Att leda förändring – det kursnamnet klingar bekant sedan årtionden, men sällan har det väl varit så brännande aktuellt som nu med både pandemin som är över oss, och demokratins kris, vars kulmen (får vi väl innerligt hoppas!) skådades i USA för ett tag sedan. Katja Salojärvi på Norr om Stan drömmer om att fostra nya generationer som bygger en bättre värld.Läs mera »
12.01.2021 kl. 09:05
75805_t.jpg

Coronaårets bokslut

PÅ BORDET. Som många andra anställda i ett finlandssvenskt förbund skrev Malin Lindholm på Svensk ungdom i slutet av november en ansökan till en fond. Här reflekterar hon kring frågan om coronapandemin inverkat på verksamhet och hur. Läs mera »
03.12.2020 kl. 15:04
75377_t.jpg

Hur har vi lyckats som samarbetsförbund?

PÅ BORDET. SAMS firar sitt tioårsjubileum denna höst. Tf. verksamhetsledare Ilona Salonen skriver i kolumnen om hur organisationen som en del av jubileumsåret undersöker hur de lyckats som samarbetsorganisation.Läs mera »
30.10.2020 kl. 06:21
74998_t.jpg

Nätverk viktigast av allt

PÅ BORDET. Vi som jobbar i föreningar och förbund är ofta bra på att berätta för medlemmar hur viktiga nätverk är. Genom att bli medlem i föreningen får man ett kontaktnät som är guld värt. Men förstår vi även att det är lika viktigt att vi själva har ett omfattande nätverk? Siru Lönnqvist på VVS Föreningen i Finland lyfter fram nätverkens betydelse.Läs mera »
30.09.2020 kl. 12:59
74572_t.jpg

Stormen och vi

PÅ BORDET. Som generalsekreterare förväntas du vara redo för förändring. Men nu känns det som om hela havet stormar, inte minst med tanke på stora förändringar gällande finansieringen, skriver Lena Höglund på Pohjola-Nordens Ungdomsförbund. Läs mera »
03.09.2020 kl. 07:19
74279_t.jpg

Kommunikation – en förutsättning för föreningsarbetet

PÅ BORDET. När kan ett förbund anse sig ha lyckats med kommunikationen med medlemmarna? DIFF – Ingenjörerna i Finland förnyar sitt sätt att kommunicera. Tf. verksamhetsledare Viktor Kock skriver att de går mot trenden då de gjort sin strategi.Läs mera »
11.08.2020 kl. 08:18