Förbundsarenan tar över Tidskriftsprojektet

04.02.2020 kl. 08:26
NYHET. Svenskfinland berikas av närmare hundra tidskrifter. Förbundsarenan håller från och med 2020 i trådarna för Tidskriftsprojektet, som erbjuder de finlandssvenska tidskrifterna stöd med gemensam synlighet och fortbildning. Bland annat erbjuds möjligheter till erfarenhetsutbyte för tidskriftsredaktörer.

- 37 av tidskrifterna ges ut av Förbundsarenan medlemsorganisationer och långt över hälften av tidskrifterna är organisations- eller medlemstidskrifter. Kopplingen till våra medlemmar är stark och det känns bra att Tidskriftsprojektet får ett långsiktigt hem hos Förbundsarenan, som fungerar som en plattform för samverkan, säger Mari Pennanen, verksamhetsledare och nu även tidskriftskoordinator.

Tidskriftsprojektet erbjuder de finlandssvenska tidskrifterna stöd genom gemensam marknadsföring och synlighet, kompetenshöjning och erfarenhetsutbyte. Inom projektet kommer Förbundsarenan att fortsätta med etablerade verksamhetsformer. Den finlandssvenska tidskriftsmontern på bokmässan i Helsingfors ger tidskrifterna behövlig synlighet. Fortbildning för tidskriftsredaktörerna är också viktiga, då de flesta tidskrifter ges ut med små resurser.

- Vi kommer att utveckla verksamheten utgående från tidskrifternas önskemål och behov, bland annat behövs arenor för nätverkande och erfarenhetsutbyte mellan tidskrifterna, och vi kommer att erbjuda både fysiska mötesplatser och möjlighet att utbyta erfarenheter på nätet, säger Mari Pennanen.

Tidskrifterna representerar en mycket brokig flora från mindre medlemsbulletiner till stora och regelbundet utkommande tidskrifter. Tidskriftsprojektet initierades år 1995, i syfte att stärka och stödja de finlandssvenska tidskrifterna. Initiativtagaren till och långvarig koordinator för projektet var Anders G. Lindqvist, som år 2007 efterträddes av Thomas Rosenberg. Han fungerade som tidskriftskoordinator till och med år 2019. Från och med år 2020 håller Förbundsarenan i trådarna. Verksamheten stöds ekonomiskt av Föreningen Konstsamfundet.

- De finlandssvenska tidskrifterna mår överlag överraskande bra. Det finns en stark tro på tidskrifternas framtid. De står för en långsammare takt, både då det gäller produktionstakten och själva innehållet, eftersom de ger utrymme för längre och långsammare, reflekterande texter än dagstidningar och elektroniska medier. Men visst finns det också mörkare moln. En utmaning för tidskrifterna idag är distributionen. Det är både dyrt och svårt att distribuera tidskrifter idag och det är väldigt olyckligt, säger Thomas Rosenberg, som under årens lopp samlat på sig mycket material om olika tidskrifter och planerar att skriva en historik.

Förbundsarenan är de finlandssvenska förbundens och centralorganisationernas egen arena. Förbundsarenans medlemmar är 65 finlandssvenska förbund och centralorganisationer.

88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88176_t.jpg

Linnéa Henriksson vald till ordförande för Förbundsarenan 2024

NYHET. Förbundsarenan sammanför och stöder de finlandssvenska förbunden. Nyvalda ordförande Linnéa Henriksson lyfter fram betydelsen av Förbundsarenan som en viktig del i strukturerna som upprätthåller Svenskfinland. Läs mera »
20.11.2023 kl. 15:01
88194_t.jpg

Civilsamhällets betydelse lyftes fram på Förbundsarenans höstmöte

NYHET. Hur syns civilsamhället i regeringsprogrammet? Statssekreterare Mikaela Nylander lyfte fram regeringens åtgärder för att förbättra verksamhetsförutsättningarna, då medlemsförbunden samlades till höstmöte.Läs mera »
20.11.2023 kl. 14:07
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27
88133_t.jpg

Utmaningar och lösningar för civilsamhällets finansiering

BLOGG. Sedan våren har diskussionerna om statsunderstöd till civilsamhället varit intensiva. Från regeringshåll har det klart framgått att statsunderstöd, som utgör en betydande del av många organisationers inkomster, kommer att minska. Läs mera »
15.11.2023 kl. 08:45
88022_t.jpg

Gör mig delaktig och jag kommer att lära mig

BLOGG. Förtroendevalda behöver rätt förutsättningar för att vara med påverka organisationens verksamhet. Camilla Wahlsten, verksamhetsledare på Finlands svenska 4H skriver om betydelsen av att engagera och inspirera styrelsen.Läs mera »
02.11.2023 kl. 19:44
87966_t.jpg

Giving Tuesday - tillsammans för ökat engagemang

NYHET. Giving Tuesday / Tekojen Tiistai ordnas varje år den 28 november. Tillsammans kan organisationer vara med synliggöra betydelsen av engagemang i samhället. Läs mera »
31.10.2023 kl. 13:55
87903_t.jpg

Skrivtolkning betyder bättre tillgänglighet för alla

ARTIKEL. Tillgänglighet är ett mål inom många organisationer men alla vet inte hur man kan anpassa sin verksamhet. För personer med nedsatt hörsel är skrivtolkning ett utmärkt stöd.Läs mera »
27.10.2023 kl. 14:11