Nytt nätverk för förbundens påverkare

29.05.2020 kl. 10:08
Förbundsarenan har startat ett nytt nätverk kring intressebevakning och påverkansarbete. På den första träffen diskuterades bland annat hur vi tillsammans bättre kunde synliggöra tredje sektorns roll. Erfarenhetsutbyte och kommunikation är de första stegen mot mer samarbete.

Förbundsarenan driver nu även ett nätverk för förbundens påverkare. En viktig del av Förbundsarenans verksamhet handlar om att erbjuda stöd till medlemsorganisationernas anställda och förtroendevalda så att de kan driva och utveckla sina organisationer mot en hållbar framtid, där civilsamhället är en tydlig sektor att räkna med.

På nätverkets första träff i slutet av maj träffades påverkare. På träffen bjöd två erfarna påverkare på konkreta tips gällande påverkansarbete. Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare på FDUV, lyfta bland annat fram det i påverkansarbete ofta gäller att tänka mer i form av dialog än megafon. Hon delade med sig av hur de inom FDUV jobbar och lyfta fram att alla på FDUV jobbar med påverkan, eftersom det är grunduppdraget. FDUV samarbetar med en bred palett av andra aktörer. Viktigt är också att koppla påverkansarbetet till övrig verksamhet:

- Insamling av information och kommunikation är grunden. Genom vår förenings-, kurs- och rådgivningsverksamhet samlar vi in information som vi sedan bearbetar och för vidare genom olika kanaler. Då har vi konkreta exempel att lyfta fram och förstår exakt vilka områden som behöver förändras, säger Lisbeth Hemgård.

Bernt Nordman, verksamhetsledare på Natur och Miljö, och Förbundsarenans ordförande, lyfte fram att påverkarens viktigaste verktyg är öronen. För att lyckas i påverkningsuppdrag gäller det att göra ett grundligt förarbete och att föra fram sitt ärende på ett sätt som gör att den man talar med också ser nyttan av att föra ärendet vidare.

- Med morötter kommer man långt. När man talar med politiker ska man vara tydlig med vad man vill, men också lyssna och svara på de frågor man får, tipsar Bernt Nordman.

Starkare tillsammans

Målet med den första träffen för nätverket var att få en bild av vilka personer som arbetar med påverkansarbete och vilka områden som bevakas av de finlandssvenska förbunden. Inför träffen har en kartläggning av förbundens påverkansarbete gjorts. Förbund som ännu inte fyllt i enkäten kan göra det här.

Emilia Blomqvist, koordinator med ansvar för utveckling av ledarstöd och samhälle på Finlands Svenska Scouter, och medlem i Förbundsarenans påverkansarbetsgrupp, konstaterade att de svar vi nu fått in är en bra början på ett bredare samarbete.

- Det finns många områden där vi kan stöda och hjälpa varandra. Då arbetsgruppen funderat på hur vi stöder förbunden konstaterade vi att en kartläggning behövs, och uppgifterna används i det här skedet internt, så att Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen fungerar som spindel i nätet och förmedlar kontakter, säger Emilia.

Nätverket kommer att träffas några gånger per år för att nätverka, utbyta erfarenheter och fördjupa sig i aktuella teman. Personer som arbetar med intressebevakning och påverkansarbete i de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna kan också gå med i gruppen Förbundens påverkare på Facebook. Gruppen finns för att erbjuda påverkare möjlighet att enkelt komma i kontakt med personer som arbetar med påverkansarbete inom andra finlandssvenska förbund. Gruppen kan användas för att ställa frågor, be om råd, dela med sig av tips och erfarenheter när det gäller att arbeta med intressebevakning, och för att dela information om aktuella ärenden som berör en bredare grupp.

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56