De finlandssvenska förbundens röster

04.06.2020 kl. 08:26
INGÅNGEN. Jag stänger mötet på skärmen, andas djupt och börjar fundera. Var jag tillräckligt tydlig, fick jag fram mitt budskap och hur togs det emot? För många inom förbunden är det vardag att delta i olika höranden, då påverkansarbete är en av grundstenarna inom verksamheten.

Text: Mari Pennanen

Traditionellt har folkrörelsernas uppgift varit att vara språkrör för medlemmarna. För många förbund är intressebevakning och påverkansarbete en av grunduppgifterna. Delegationen för medborgarsamhällspolitik (KANE) där Förbundsarenan är medlem har undersökt hur organisationer upplever sin roll och delaktighet i den offentliga förvaltningens berednings- och beslutsprocesser (läs mer här). Resultatet visar att många upplever att de har goda möjligheter att påverka. Men det finns förstås utmaningar. En utmaning är att organisationer ofta tillfrågas i ett sent skede av processen, och att många saker då redan är så långt beredda att det endast går att påverka detaljer.

Det här lyfts också fram i Exit- och återuppbyggnadsarbetsgruppens rapport, fas 2. Förbundsarenan hade där möjlighet att delta i ett hörandetillfälle i arbetet med rapporten. I rapporten konstateras att statsförvaltningen bör skapa hållbara processer för kontinuerlig dialog med medborgarorganisationer om beredning av olika ärenden och dialogen bör föras före eller i inledande skedet av beredningen, så att utlåtanden inte är den enda metoden som används.

Förbundsarenans påverkansarbete har den här våren tagit flera stora steg framåt. Vi har både fått fler förfrågningar om att delta i olika processer och den arbetsgrupp som styrelsen tillsatt för att fundera på Förbundsarenans påverkansarbete har hunnit långt gällande tankar kring på vilka sätt Förbundsarenan ska arbeta gällande påverkansarbte. Ett nytt nätverk har startats, och på den första träffen deltog 18 personer. I diskussionerna märktes samma sak, dvs. att organisationer nog upplever att de har goda möjligheter att påverka. Men det kräver resurser och långsiktigt arbete.

Det är helt avgörande för det svenska språket och kulturen i Svenskfinland att förbunden hörs och tar plats. Genom att påverkare från olika förbund nätverkar med kollegor inom andra förbund kan vi både sprida information och stöda varandra i ett arbete som är krävande och som aldrig blir helt färdigt. Tillsammans bildar de finlandssvenska förbunden en mäktig röst i samhället. Och hela Finland mår bättre om den rösten är stark och hörs bra.

PS. Konkreta röster från Svenskfinland hörs i Finlands Svenska Sång- och Musikförbunds projekt Svenskfinlands största virtualkör. Mäktigt! Kolla här.

 

Mari Pennanen är verksamhetsledare för Förbundsarenan och reflekterar i Ingången-kolumnerna om aktualiteter inom civilsamhället.

 

89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
81068_t.jpg

Gör det ni är bäst på

BLOGG. Ett levande och autonomt civilsamhälle – det går inte att betona betydelsen av det tillräckligt. Varenda förening och förbund är viktiga. Nu behövs verkligen gemenskap och möjligheter att träffas, prata och vara tillsammans. Ge era medlemmar, aktiva och målgrupper den möjligheten.Läs mera »
03.03.2022 kl. 07:44
80052_t.jpg

Att träffas och att mötas

INGÅNGEN. För förbunden är det självklart att ordna olika evenemang. Vi kan det och är bra på det. Ändå kan vi fastna i gamla hjulspår och därför mår vi bra av att stanna upp och tänka till. Det gäller att måna om den största resursen: deltagarnas tid.Läs mera »
07.12.2021 kl. 09:22
78793_t.jpg

Du får gilla jobbet eller att ta ansvar för ditt eget arbetsvälmående

INGÅNGEN. En solig höstdag i skogen springer jag sist i raden efter ett gäng sportklädda, glada förbundsanställda längs stigen. I en glänta bredvid en sjö stannar vi, pulsen lugnar ner sig och utsikten över vattnet är avslappnande. Medan jag njuter så smyger sig ändå en liten fråga in i medvetandet: får jag ha det så här bra mitt under en arbetsdag?Läs mera »
06.09.2021 kl. 14:50
78409_t.jpg

Rutiner och struktur som stöd för verksamheten

INGÅNGEN. Under sommaren har nyheter om när det gått fel i en organisation gjort många upprörda. Vi är säkert många som reflekterar över vilka eventuella brister i de administrativa kontrollrutinerna som kanske finns i den egna organisationen. Alla har vi rutiner att förbättra och utveckla. Vi bör ändå minnas att det oftast går rätt till.Läs mera »
09.08.2021 kl. 08:58
77952_t.jpg

Att få som man vill som förbund

INGÅNGEN. Intressebevakning och påverkansarbete är väsentliga delar av verksamheten för många förbund. I kommunvalvalstider har vi sett flera fina satsningar där förbunden både fått synlighet och tydligt lyft fram sina frågor. Leder det till resultat? Det får vi troligen veta först efter flera år.Läs mera »
01.06.2021 kl. 08:13
77538_t.jpg

Viktigt att få träffas

INGÅNGEN. Vi läser idag rubriken på ett annat sätt än före corona-pandemin. Fysiska möten känns avlägsna och är något vi ser fram emot. Men även digitala möten fungerar när det gäller de finlandssvenska förbunden. Vi behöver prata, diskutera, lyssna och dela tankar med varandra och Förbundsarenans nätverk erbjuder denna möjlighet.Läs mera »
05.05.2021 kl. 12:22
77203_t.jpg

Borde förbunden bli argare?

INGÅNGEN. Ilska är en stark och effektiv faktor när det kommer till förändringar. Personer som blir arga har en orsak att engagera sig. Borde de finlandssvenska förbunden göra sina medlemmar argare? Är ilska en underutnyttjad naturkraft i Svenskfinland?Läs mera »
06.04.2021 kl. 15:23