De finlandssvenska förbundens röster

04.06.2020 kl. 08:26
INGÅNGEN. Jag stänger mötet på skärmen, andas djupt och börjar fundera. Var jag tillräckligt tydlig, fick jag fram mitt budskap och hur togs det emot? För många inom förbunden är det vardag att delta i olika höranden, då påverkansarbete är en av grundstenarna inom verksamheten.

Text: Mari Pennanen

Traditionellt har folkrörelsernas uppgift varit att vara språkrör för medlemmarna. För många förbund är intressebevakning och påverkansarbete en av grunduppgifterna. Delegationen för medborgarsamhällspolitik (KANE) där Förbundsarenan är medlem har undersökt hur organisationer upplever sin roll och delaktighet i den offentliga förvaltningens berednings- och beslutsprocesser (läs mer här). Resultatet visar att många upplever att de har goda möjligheter att påverka. Men det finns förstås utmaningar. En utmaning är att organisationer ofta tillfrågas i ett sent skede av processen, och att många saker då redan är så långt beredda att det endast går att påverka detaljer.

Det här lyfts också fram i Exit- och återuppbyggnadsarbetsgruppens rapport, fas 2. Förbundsarenan hade där möjlighet att delta i ett hörandetillfälle i arbetet med rapporten. I rapporten konstateras att statsförvaltningen bör skapa hållbara processer för kontinuerlig dialog med medborgarorganisationer om beredning av olika ärenden och dialogen bör föras före eller i inledande skedet av beredningen, så att utlåtanden inte är den enda metoden som används.

Förbundsarenans påverkansarbete har den här våren tagit flera stora steg framåt. Vi har både fått fler förfrågningar om att delta i olika processer och den arbetsgrupp som styrelsen tillsatt för att fundera på Förbundsarenans påverkansarbete har hunnit långt gällande tankar kring på vilka sätt Förbundsarenan ska arbeta gällande påverkansarbte. Ett nytt nätverk har startats, och på den första träffen deltog 18 personer. I diskussionerna märktes samma sak, dvs. att organisationer nog upplever att de har goda möjligheter att påverka. Men det kräver resurser och långsiktigt arbete.

Det är helt avgörande för det svenska språket och kulturen i Svenskfinland att förbunden hörs och tar plats. Genom att påverkare från olika förbund nätverkar med kollegor inom andra förbund kan vi både sprida information och stöda varandra i ett arbete som är krävande och som aldrig blir helt färdigt. Tillsammans bildar de finlandssvenska förbunden en mäktig röst i samhället. Och hela Finland mår bättre om den rösten är stark och hörs bra.

PS. Konkreta röster från Svenskfinland hörs i Finlands Svenska Sång- och Musikförbunds projekt Svenskfinlands största virtualkör. Mäktigt! Kolla här.

 

Mari Pennanen är verksamhetsledare för Förbundsarenan och reflekterar i Ingången-kolumnerna om aktualiteter inom civilsamhället.

 

88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88176_t.jpg

Linnéa Henriksson vald till ordförande för Förbundsarenan 2024

NYHET. Förbundsarenan sammanför och stöder de finlandssvenska förbunden. Nyvalda ordförande Linnéa Henriksson lyfter fram betydelsen av Förbundsarenan som en viktig del i strukturerna som upprätthåller Svenskfinland. Läs mera »
20.11.2023 kl. 15:01
88194_t.jpg

Civilsamhällets betydelse lyftes fram på Förbundsarenans höstmöte

NYHET. Hur syns civilsamhället i regeringsprogrammet? Statssekreterare Mikaela Nylander lyfte fram regeringens åtgärder för att förbättra verksamhetsförutsättningarna, då medlemsförbunden samlades till höstmöte.Läs mera »
20.11.2023 kl. 14:07
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27
88133_t.jpg

Utmaningar och lösningar för civilsamhällets finansiering

BLOGG. Sedan våren har diskussionerna om statsunderstöd till civilsamhället varit intensiva. Från regeringshåll har det klart framgått att statsunderstöd, som utgör en betydande del av många organisationers inkomster, kommer att minska. Läs mera »
15.11.2023 kl. 08:45
88022_t.jpg

Gör mig delaktig och jag kommer att lära mig

BLOGG. Förtroendevalda behöver rätt förutsättningar för att vara med påverka organisationens verksamhet. Camilla Wahlsten, verksamhetsledare på Finlands svenska 4H skriver om betydelsen av att engagera och inspirera styrelsen.Läs mera »
02.11.2023 kl. 19:44
87966_t.jpg

Giving Tuesday - tillsammans för ökat engagemang

NYHET. Giving Tuesday / Tekojen Tiistai ordnas varje år den 28 november. Tillsammans kan organisationer vara med synliggöra betydelsen av engagemang i samhället. Läs mera »
31.10.2023 kl. 13:55
87903_t.jpg

Skrivtolkning betyder bättre tillgänglighet för alla

ARTIKEL. Tillgänglighet är ett mål inom många organisationer men alla vet inte hur man kan anpassa sin verksamhet. För personer med nedsatt hörsel är skrivtolkning ett utmärkt stöd.Läs mera »
27.10.2023 kl. 14:11