Det händer på svenska

02.11.2020 kl. 15:04
NYHET. Förbundsarenan har deltagit i ett projekt för att ge föreningslivet synlighet. Nu har föreningsmagasinet Det händer på svenska kommit ut. Magasinet handlar om föreningsliv i Helsingfors och Vanda.

Magasinet innehåller både info om många aktiva föreningar i Helsingfors och Vanda liksom artiklar med föreningsanknytning. Dessutom finns det plocksidor för alla intresserade av svenskspråkig föreningsverksamhet.

Det händer på svenska postas till alla hem i Helsingfors och Vanda där minst en person är registrerad som svenskspråkig. Magasinet kan också läsas här: issuu.com/norromstan

Bakom magasinet står organisationerna Norr om Stan, Föreningen Luckan, Förbundsarenan och Sydkustens landskapsförbund.

Magasinet har möjliggjorts genom finansiering från Stiftelsen Tre Smeder, Aktiastiftelsen i Vanda, Svenska folkskolans vänner, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, Föreningen Konstsamfundet, Waldemar von Frenckells stiftelse och Svensk Förening i Åggelby.

Ur innehållet:

Katja Salojärvi: ”För att traditioner, utrymmen, föreningsaktiva, hugade klubbdeltagare, språktörstiga invandrare, flerspråkiga barn och gemenskaps- eller hobbysökare i alla åldrar ska hitta varandra, ville vi ge ut en gammaldags hederlig pappersprodukt. En både informativ och inspirerande källa till föreningskunskap, som förhoppningsvis blir långlivad. Samtidigt vill vi skapa en gemensam grund att bygga vidare på: vad kan, vill och bör göras tillsammans? Hur har de gjort som lyckats hålla igång, med verksamhet och aktiva? Vad kan vi lära av varandra, och hur kan vi hjälpas åt? Dessa frågor ser vi fram emot att bearbeta tillsammans, på svenska!”

Matias Österberg: ”I många föreningar är bildningsaspekten systematiskt införlivad som en del av verksamheten och det finns en skicklighet i att skapa tillfällen för både lärande, fortbildning och självförverkligande.”

Föreningslivets betydelse för samhällsutveckling och demokrati synliggörs ofta. Men hur kommer bildningsaspekten fram på ett mer personligt plan? Vad är det en lär sig genom att vara engagerad i ideella föreningar? Vi frågade några föreningsaktiva.

Karl Norrbom: ”Idag, många år efter flytten, blir jag lite stött när jag hör hur yngre svensk- och tvåspråkiga visar föga intresse för föreningslivet. Samtidigt, ju äldre jag blir, tenderar jag vifta bort det som ungdomlig ansvarslöshet. Mycket - alldeles avgörande mycket av samhället (det finlandssvenska) - bärs ju upp av föreningarna.”

Bland föreningsmänniskor hör man ofta att det är svårt att hitta frivilliga för olika förtroendeuppdrag och att medlemsantalen dalar. Samtidigt är det tydligt att just föreningsliv behövs för att både individer och samhälle ska må bra. Hur ska föreningar göra för att hänga med? Mari Pennanen har skrivit om det.

Läs magasinet online här

 

88555_t.jpg

Nu startar kampanjen Framtidsgåvan

NYHET. Testamentdonationer till förbund och föreningar ökar. För att höja medvetenheten om möjligheten att donera till organisationer genom testamente koordinerar Förbundsarenan kampanjen Framtidsgåvan.Läs mera »
03.01.2024 kl. 09:04
88334_t.jpg

Är du Förbundsarenans verksamhetskoordinator?

NYHET. Vill du jobba med och för ideella organisationer? Drivs du av att planera och förverkliga evenemang och projekt? Är du dessutom intresserad av att hantera både kommunikations- och administrationsuppgifter? Då kan du vara den kollega vi letar efter. Ta chansen att bli en central del av Förbundsarenans team! Läs mera »
04.12.2023 kl. 15:24
88333_t.jpg

”De finlandssvenska förbunden konkurrerar inte, utan kompletterar varandra”

ARTIKEL. Det har hänt mycket under Viveca Hagmarks tre år som Förbundsarenans ordförande. En pandemi, ett digitalt jättekliv och ekonomiska utmaningar. Men fram för allt har Förbundsarenan utvecklats och ytterligare hittat sin form under Vivecas ordförandeskap.Läs mera »
04.12.2023 kl. 14:58
88330_t.jpg

Verksamheten utvecklas om någon vågar ställa frågor

BLOGG. Paktering av information, personlig utveckling och framtidshopp. ÅA-studerande Sofia Blomqvist har gjort en tremånaders praktik på Förbundsarenan denna höst och berättar vad hon tar med sig.Läs mera »
04.12.2023 kl. 11:04
88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88176_t.jpg

Linnéa Henriksson vald till ordförande för Förbundsarenan 2024

NYHET. Förbundsarenan sammanför och stöder de finlandssvenska förbunden. Nyvalda ordförande Linnéa Henriksson lyfter fram betydelsen av Förbundsarenan som en viktig del i strukturerna som upprätthåller Svenskfinland. Läs mera »
20.11.2023 kl. 15:01
88194_t.jpg

Civilsamhällets betydelse lyftes fram på Förbundsarenans höstmöte

NYHET. Hur syns civilsamhället i regeringsprogrammet? Statssekreterare Mikaela Nylander lyfte fram regeringens åtgärder för att förbättra verksamhetsförutsättningarna, då medlemsförbunden samlades till höstmöte.Läs mera »
20.11.2023 kl. 14:07
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27