Tunaberg, ett av seniorhemmen i GeRo. Foto: Roland Öster

Tillgänglig information om svenska seniorhem genom GeRo

25.05.2021 kl. 09:16
NYHET. Också inom ett förbund för svenskspråkiga seniorhem behövs kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Finlandssvenska nätverk är guld värda anser man inom Förbundet för Privata Svenska Pensionärshem GeRo rf, som är ny samverkande medlem i Förbundsarenan.

Text: Mari Pennanen

Bild: Tunaberg, ett av seniorhemmen som är medlem i GeRo. Foto: Roland Öster.

- Förbundet har 18 medlemshem och förbundets främsta uppgift är att göra det lättare för anhöriga att hitta information om svenska privata seniorhem. När någon ser att ens förälder eller anhörig inte klarar sig hemma längre är det för många tungt. Genom vår sajt seniorhem.fi och gemensamma annonser sprider vi information om medlemshemmen och vi pratar med anhöriga och informerar, berättar Annika von Schantz.

Hon är sekreterare i GeRo, som inte har någon anställd. Verksamheten sköts av en styrelse, som består av föreståndare och verksamhetsledare på medlemshemmen samt andra engagerade. GeRo:s arton medlemshem drivs av stiftelser. Förutom informationsbiten är även nätverkande och kollegialt stöd viktigt, liksom gemensamma utbildningar och seminarier.

- Många föreståndare är ganska ensamma i sitt arbete. För några år sedan hade föreståndarna gemensam arbetshandledning och efter att det slutade så har en del av oss fortsatt träffas. Vi märker att stort behov av att få stöd och hjälp av varandra. Också gemensamma utmaningar kommer fram när vi träffas, säger Annika.

Förbundet har också agerat vidare i frågor som är gemensamma, till exempel har många haft utmaningar i att rekrytera svenskspråkiga vårdare. Tillsammans har seniorhemmen varit i kontakt med vårdutbildningar, vilket är effektivare än om hemmen var för sig gjorde samma sak.

- De flesta av seniorhemmen drivs av stiftelser med ingen eller få anställda. Genom medlemskap i Förbundsarenan hoppas vi på information om vad som är aktuellt i förenings- och stiftelsesektorn. De finlandssvenska nätverken är guld värda, säger Annika, som också är ordförande från Sjuksköterskeföreningen i Finland och genom den organisationen känner till Förbundsarenans verksamhet.

 

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88592_t.jpg

Julia brinner för brandet 

ARTIKEL. Efter fyra år på Förbundsarenan drar verksamhetsutvecklare Julia Hemgård vidare till nästa utmaning, nämligen att bli projektledare på Niva Education. Julia lämnar Förbundsarenan i början av januari och inleder då sitt nya jobb.Läs mera »
08.01.2024 kl. 10:53
88333_t.jpg

”De finlandssvenska förbunden konkurrerar inte, utan kompletterar varandra”

ARTIKEL. Det har hänt mycket under Viveca Hagmarks tre år som Förbundsarenans ordförande. En pandemi, ett digitalt jättekliv och ekonomiska utmaningar. Men fram för allt har Förbundsarenan utvecklats och ytterligare hittat sin form under Vivecas ordförandeskap.Läs mera »
04.12.2023 kl. 14:58
88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27
87903_t.jpg

Skrivtolkning betyder bättre tillgänglighet för alla

ARTIKEL. Tillgänglighet är ett mål inom många organisationer men alla vet inte hur man kan anpassa sin verksamhet. För personer med nedsatt hörsel är skrivtolkning ett utmärkt stöd.Läs mera »
27.10.2023 kl. 14:11