Mari Pennanen, foto: Ellen Blomqvist

Att få som man vill som förbund

01.06.2021 kl. 08:13
INGÅNGEN. Intressebevakning och påverkansarbete är väsentliga delar av verksamheten för många förbund. I kommunvalvalstider har vi sett flera fina satsningar där förbunden både fått synlighet och tydligt lyft fram sina frågor. Leder det till resultat? Det får vi troligen veta först efter flera år.

Text: Mari Pennanen, foto: Ellen Blomqvist

Det är inte lätt att driva målmedvetet påverkansarbete. Ibland är det inte ens klart vilka frågor ett förbund ska driva, då det bland medlemskåren finns olika åsikter. Förbund och organisationer har också olika struktur och kultur när det gäller påverkansarbete. Klart är i alla fall att förbund utgår från sitt ideella syfte och då ingår intressebevakning av medlemmarnas intressen i verksamheten, åtminstone i någon mån.

I Förbundsarenans verksamhet har det flera gånger, senast kanske på Organisationskonferensen hösten 2020, lyfts fram att finlandssvenska förbund borde bli mer proaktiva snarare än reaktiva när det gäller påverkansarbete. Det räcker inte att reagera på ärenden som är mer eller mindre klara när de får synlighet till exempel via massmedia, utan arbetet med att påverka i större frågor borde ske långt före det.

Denna vår har flera förbund haft synliga kampanjer i samband med kommunalvalet. Det är ett bra sätt för förbunden att jobba med sina teman och frågor. Att närma sig kandidater i kommunalval och i valkampanjen få synlighet för sina frågor lägger en bra grund för att sedan med invalda fullmäktigeledamöter fortsätta samarbetet. Samtidigt får själva frågorna synlighet då många kandidater lyfter dem i sina egna kampanjer. Det om något är att jobba proaktivt. Frukterna av detta arbete kan kanske skördas först om flera år. När effektivitet och resultatmätning ständigt lyfts upp känns långsiktigt påverkansarbete extra utmanande, men arbetet är både nödvändigt och värdefullt.

En påminnelse som också kan vara på sin plats speciellt när det gäller arbete inom vår sektor är att världen nog inte blir färdigt förbättrad före midsommar, inte denna gång heller. Vi fortsätter jobba på också efter sommar och semestrar.

 

Obs. Om du är intresserad av att tillsammans fundera vidare på temat så är nästa träff för nätverket för förbundens påverkare den 7 oktober och handlar om samarbete med politiker. Läs mer och anmäl dig.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan och skriver i Ingången-kolumnerna om aktuella ärenden i förbundsvärlden.

Läs också

Ingången: Viktigt att få träffas

Ingången: Borde förbunden bli argare?

79127_t.jpg

Jarl Hohenthal har gjort priset till Årets ordförande

NYHET. Vandringspriset för Årets ordförande är en glasskulptur av glasblåsaren Jarl Hohenthal. Inspirationen till det bladformade priset fick han av likheten mellan ledare och myror. Läs mera »
02.10.2021 kl. 12:50
79116_t.jpg

Mikaela Björklund är årets ordförande 2021

NYHET. Mikaela Björklund är den första mottagaren av vandringspriset Årets ordförande som delades ut på Styrelsedagarna 2021. FDUV:s ordförande har utmärkt sig som ordförande genom att engagerat arbeta för ett gott liv på jämlika villkor för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland.Läs mera »
02.10.2021 kl. 12:50
79045_t.jpg

Mentorskap mer än endast kompetenshöjning

NYHET. Mentorix 2020 - 2021 erbjöd förbundsanställda en möjlighet att få yrkesmässigt stöd av en mentor för att utvecklas i sitt arbete. Mentorskapsprogrammet visade sig vara en uppiggande erfarenhet för både adepter och mentorer. Läs mera »
24.09.2021 kl. 09:11
78911_t.jpg

Förbundsbarometern 2021 är nu publicerad

Förbunden tar stort samhällsansvar men behöver engagemang och pengar. Förbundsarenan har genomfört en omfattande kartläggning av den finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna.Läs mera »
15.09.2021 kl. 12:56
78793_t.jpg

Du får gilla jobbet eller att ta ansvar för ditt eget arbetsvälmående

INGÅNGEN. En solig höstdag i skogen springer jag sist i raden efter ett gäng sportklädda, glada förbundsanställda längs stigen. I en glänta bredvid en sjö stannar vi, pulsen lugnar ner sig och utsikten över vattnet är avslappnande. Medan jag njuter så smyger sig ändå en liten fråga in i medvetandet: får jag ha det så här bra mitt under en arbetsdag?Läs mera »
06.09.2021 kl. 14:50
78763_t.jpg

Konkret kring arbetshälsa på Förbundens friluftsdag

ARTIKEL. Glada miner, svettiga människor, solsken, högljudda skratt och människor som somnade. Förbundens friluftsdag i början av september på Solvalla erbjöd förbundens anställda en paus i det vardagliga arbetet och en möjlighet att fokusera på arbetsvälmående.Läs mera »
03.09.2021 kl. 14:43
78759_t.jpg

Caisa Sundell ny praktikant på Förbundsarenan

NYHET. Den här hösten är Caisa Sundell praktikant på Förbundsarenan. Caisa kommer under sin praktik att jobba med bland annat kommunikation, evenemangsplanering och administration. Läs mera »
03.09.2021 kl. 10:39
78757_t.jpg

Namnbyte för att professionalisera verksamheten

PÅ BORDET. Regnbågsallians Svenskfinland är det nya namnet för organisationen som tidigare hette Regnbågsankan. Verksamhetsledare Ida Boucht påminner om att regnbågspersoner finns överallt och att också förbund bör se till att de känner sig trygga inom verksamheten.Läs mera »
03.09.2021 kl. 10:18
78741_t.jpg

Vem ska sitta i Förbundsarenans styrelse?

NYHET. På höstmötet är det dags att välja nya styrelsemedlemmar till Förbundsarenan. Vem vill du se i styrelsen nästa år? Nominera kandidater. Läs mera »
01.09.2021 kl. 12:47