Bild av datorns tangentbord, och papper med en röd Förbundsarenan-penna ovanpå.

Fem förslag för förbundens finansiering

09.08.2021 kl. 09:19
ARTIKEL. I juni samlades ett gäng verksamhetsledare för att diskutera förbundens finansiering. Diskussionen utmynnade i fem punkter och förslag på hur vi tillsammans kunde stärkas gällande finansieringen.

Text: Mari Pennanen

Förbundens finansiering har väckt diskussion på sistone. Rapporten Samspelets regler ledde till debatt och många har uttryckt både oro och en vilja att diskutera. Förbundsarenan ordnade därför en diskussion för förbundens verksamhetsledare kring förbundens finansiering.

På träffen gav Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen en kort sammanfattning av svaren på Förbundsrundan när det gäller ekonomiska frågor. Vi diskuterade förbundens finansiering med Dialogpaus-metoden och diskussionen leddess av Ann-Sofi Backgren, utvecklings- och framtidskonsult med bred erfarenhet av olika slags finansiering och utbildad Dialogpausledare.

Deltagarna var eniga om att diskussion behövs, likaså att det är viktigt att höra om hur andra förbunds finansiering ser ut. Som en avslutning på diskussionen enades deltagarna om följande fem punkter, som kan fungera som grund för fortsatta diskussioner:

  1. Kvalitativa mätare ur minoritetssynvinkel. Finlandssvenska förbund och centralorganisationer kan inte tävla gällande mängd, vi behöver bli bättre på att lyfta andra kvalitativa dimensioner kopplade till språket.
  2. Samarbete i praktiken. Det finns förväntningar på närmare och utvecklat samarbete och för detta krävs ledarskap, vi behöver diskutera ledarskap och mandat för samarbete i konsortier och andra samarbetsorgan.
  3. Förbunden har väldigt olika finansieringsbas men många har kopplingar till regeringsprogrammet, vi behöver vara medvetna om och strategiskt jobba tillsammans när regeringsprogrammet skapas.
  4. Redovisning och rapportering till finansiärer kräver allt mer både tid och kunskaper, vi behöver stöd i detta och en finlandssvensk ”ansöknings- och redovisningsbyrå” kunde vara en lösing till stöd för förbunden.
  5. Kompletterande finansieringskällor såsom till exempel företegassamarbeten, samarbete med offentliga sektorn (kommuner) och crowdfunding blir allt viktigare, vi behöver ökad kompetens inom dessa.

DIskussionen ordnas inom verksamhetsledarnätverket, där verksamhetsledare (eller motsvarande) i de finlandssvenska förbunden regelbundet träffas och diskuterar aktuella ärenden. Nätverket har också en sluten grupp på Facebook, där medlemmarna kan ställa frågor, be om råd, dela med sig och använda sig av varandra kunskap och nätverk.

 Läs mer om nätverksverksamheten och de olika nätverken här.

 

Läs också

Tips för hur du kan arbeta så att någon annan kan ta över

Smidiga arbetsprocesser och hjärnsmarta tips

89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
igår kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29