Bild av datorns tangentbord, och papper med en röd Förbundsarenan-penna ovanpå.

Fem förslag för förbundens finansiering

09.08.2021 kl. 09:19
ARTIKEL. I juni samlades ett gäng verksamhetsledare för att diskutera förbundens finansiering. Diskussionen utmynnade i fem punkter och förslag på hur vi tillsammans kunde stärkas gällande finansieringen.

Text: Mari Pennanen

Förbundens finansiering har väckt diskussion på sistone. Rapporten Samspelets regler ledde till debatt och många har uttryckt både oro och en vilja att diskutera. Förbundsarenan ordnade därför en diskussion för förbundens verksamhetsledare kring förbundens finansiering.

På träffen gav Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen en kort sammanfattning av svaren på Förbundsrundan när det gäller ekonomiska frågor. Vi diskuterade förbundens finansiering med Dialogpaus-metoden och diskussionen leddess av Ann-Sofi Backgren, utvecklings- och framtidskonsult med bred erfarenhet av olika slags finansiering och utbildad Dialogpausledare.

Deltagarna var eniga om att diskussion behövs, likaså att det är viktigt att höra om hur andra förbunds finansiering ser ut. Som en avslutning på diskussionen enades deltagarna om följande fem punkter, som kan fungera som grund för fortsatta diskussioner:

  1. Kvalitativa mätare ur minoritetssynvinkel. Finlandssvenska förbund och centralorganisationer kan inte tävla gällande mängd, vi behöver bli bättre på att lyfta andra kvalitativa dimensioner kopplade till språket.
  2. Samarbete i praktiken. Det finns förväntningar på närmare och utvecklat samarbete och för detta krävs ledarskap, vi behöver diskutera ledarskap och mandat för samarbete i konsortier och andra samarbetsorgan.
  3. Förbunden har väldigt olika finansieringsbas men många har kopplingar till regeringsprogrammet, vi behöver vara medvetna om och strategiskt jobba tillsammans när regeringsprogrammet skapas.
  4. Redovisning och rapportering till finansiärer kräver allt mer både tid och kunskaper, vi behöver stöd i detta och en finlandssvensk ”ansöknings- och redovisningsbyrå” kunde vara en lösing till stöd för förbunden.
  5. Kompletterande finansieringskällor såsom till exempel företegassamarbeten, samarbete med offentliga sektorn (kommuner) och crowdfunding blir allt viktigare, vi behöver ökad kompetens inom dessa.

DIskussionen ordnas inom verksamhetsledarnätverket, där verksamhetsledare (eller motsvarande) i de finlandssvenska förbunden regelbundet träffas och diskuterar aktuella ärenden. Nätverket har också en sluten grupp på Facebook, där medlemmarna kan ställa frågor, be om råd, dela med sig och använda sig av varandra kunskap och nätverk.

 Läs mer om nätverksverksamheten och de olika nätverken här.

 

Läs också

Tips för hur du kan arbeta så att någon annan kan ta över

Smidiga arbetsprocesser och hjärnsmarta tips

89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
84925_t.jpg

6 tips för att dra in pengar till verksamheten

ARTIKEL. Finns det enkla sätt att få in pengar till förbunds verksamheter? Svaret är troligen nej. Enkelt är det inte, men det kan vara roligt och givande att testa nya sätt att finansiera verksamheten. Ta del av konkreta tips på pengainsamling. Läs mera »
31.01.2023 kl. 15:36
82368_t.jpg

Mät och utveckla digitalt kunnande inom förbunden

ARTIKEL. Hur mäter man digitalt kunnande och utvecklar digitala kunskaper inom förbunden? Ni kan börja genom att använda något av de verktyg som här presenteras.Läs mera »
30.05.2022 kl. 15:12
82367_t.jpg

Evenemang för alla

ARTIKEL. Visst vill vi ordna tillgängliga evenemang där alla känner sig välkomna. Men hur gör man det i praktiken? Vi har samlat konkreta tips och verktyg för hur ditt förbund ordnar tillgängliga evenemang.Läs mera »
30.05.2022 kl. 12:37
80556_t.jpg

Tillgängliga webbsidor fungerar bättre för alla

ARTIKEL. Är ditt förbunds webbsidor tillgängliga? Brukar ni skriva alt-texter till bilder ni delar på sociala medier? Varför ska innehållet på webben vara tillgängligt? Ta del av tips på hur ditt förbund kan förbättra sin webbtillgänglighet.Läs mera »
24.01.2022 kl. 14:29
79655_t.jpg

Digital delaktighet

ARTIKEL. Har du en person i din närkrets som inte ännu är delaktig i det digitala? Eller kanske du känner någon som skulle ha nytta av att lära sig mer om det digitala? Ta del av tips kring hur du och ditt förbund kan stöda digital delaktighet i samhället.Läs mera »
08.11.2021 kl. 16:41
79468_t.jpg

Hur ordnar man hybrid- och distansmöten?

ARTIKEL. Den här artikeln påbörjar en artikelserie som behandlar olika digitala problem och lösningar. Artikelserien är en del av projektet för att stöda digital utveckling inom förbunden. I den här artikeln kan du läsa om hur du konkret ordnar hybrid- och distansmöten. Läs mera »
25.10.2021 kl. 15:57
77553_t.jpg

Varför behövs god förvaltning i föreningar?

PÅ BORDET. En positiv aspekt av pandemin är att vi har varit tvungna att ta ett digisprång och utvärdera vår verksamhet ur en ny synvinkel. Det gäller våra styrelser, fullmäktige och alla som jobbar med förvaltningsfrågor. Nu är det dags att tala om god förvaltning, skriver Kari Huhtala på Finlands Svenska Andelsförbund.Läs mera »
06.05.2021 kl. 07:48