Från kriminologi till FiSSc - hur jag hamnade i förbundsvärlden

01.03.2022 kl. 14:36
BLOGG. Att börja jobba i ett förbund kan vara omtumlande. Emma Sundstén har under sin första månad insett att det finns långt fler grupper, dokument och arbetsområden inom organisationen än hon kunde ana. Hon har ändå hittat den röda tråden i arbetet i ramar satta på nationell nivå och trivs bra.

Text: Emma Sundstén

Jag har alltid varit nyfiken på min omgivning, älskat att lära mig och velat uppleva och forma min värld. Den här nyfikenheten drev mig underligt nog in i en kärlek till matematik och kemi i gymnasiet. Jag skulle börja jobba som kriminaltekniker. I samma veva fann jag också FSS (Finlands svenska skolungdomsförbund) vilket väckte mitt stora samhällsintresse. Det här intresset tog mig med storm, jag älskade debatterna och samhällsfrågorna, och har till stor del format min identitet idag.

Under de sista åren inom sociala branschen väcktes igen längtan till förbunden och organisationerna. Det var ju inom dem jag tänkt mig jobba med de stora samhällsfrågorna.

Det här intresset tog mig till Åbo Akademi och sociologin där jag också tog min magisterexamen. Jag hann ändå med en tur till Stockholm och kriminologiska institutionen, så mitt intresse för kriminalitet har inte svalnat om än ändrat form. Efter mina år i mitt älskade Åbo for flyttlasset upp tillbaka till Österbotten och Jakobstad. Jag jobbade några år på ett familjegrupphem för ensamkommande flyktingbarn, en bransch jag arbetat i också under studietiden, och sen arbetade jag på en barnskyddsenhet. Under de sista åren inom sociala branschen väcktes igen längtan till förbunden och organisationerna. Det var ju inom dem jag tänkt mig jobba med de stora samhällsfrågorna.

Så en dag såg jag en annons för ett arbete som koordinator med fokus på medlemsutveckling vid Finlands svenska scouter (FiSSc). Jag har ju varit scout under hela min uppväxt och hade just hittat tillbaka igen i vuxen ålder. Det var alltså ett bekant förbund med värderingar jag kan skriva under. Och jag kunde jobba på distans från Jakobstad. Allt var ju precis det jag önskat mig. Jag sökte direkt och hade en intervju på distans med verksamhetsledaren Jonna. Ett samtal som flöt på och vi fann varandra direkt.

Det känns både bekant men också alldeles nytt. Den härliga scoutandan och öppna sinnet är bekant medan sättet att göra scouting är ett helt annat på förbundsnivå.

Här är jag nu, en månad in på mitt nya jobb. Det har varit en omtumlande månad fylld med nya saker att lära sig och nya ansikten nästa varje dag. Aldrig trodde jag att det kunde finnas så många grupper, dokument och arbetsområden inom en och samma organisation. Men jag känner också att jag mer och mer börjar hitta min plats och mitt sätt att jobba inom FiSSc. Det känns både bekant men också alldeles nytt. Den härliga scoutandan och öppna sinnet är bekant medan sättet att göra scouting är ett helt annat på förbundsnivå.

Det har tagit tid att övergå till att arbeta på distans med alla lösningar det medför men också att jobba enbart kontorstider är en stor omställning. För mig som är en väldigt kreativ och skapande människa känner jag att arbetet passar mig otroligt bra eftersom jag har möjlighet att bygga upp mina arbetsveckor helt som det passar mig. Förbundet ger mig också stor möjlighet att skapa mitt arbete med medlemsutveckling fritt inom de ramar som är satta på nationell nivå vilket är otroligt roligt när man väl hittat en röd tråd att följa. Man kan alltså verkligen säga att jag trivs som FiSScen i vattnet!

Emma Sundstén är nybliven koordinator med ansvar för medlemsutveckling på Finlands Svenska Scouter.

 

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56