Länkar i kedjan

03.05.2022 kl. 10:36
BLOGG. Vi lever alla i bubblor, såväl privat som i arbetslivet. De senaste tjugo åren har dessa bubblor byggts ut med hjälp av olika sociala medier. Vi kan med rätta tala om utvecklingen som före och efter Facebook. Jo, du läste rätt. Även Facebook kommer att förlora sin position förr eller senare. Vad kommer istället? Det undrar Johanni Larjanko koordinator på Bildningsalliansen.

Text: Johanni Larjanko

Vi lever alla i bubblor, såväl privat som i arbetslivet. De senaste tjugo åren har dessa bubblor byggts ut med hjälp av olika sociala medier. Vi kan med rätta tala om utvecklingen som före och efter Facebook. Jo, du läste rätt. Även Facebook kommer att förlora sin position förr eller senare. Vad kommer istället? Det beror på vem du frågar. Det finns många som utmanat Facebook, men ingen som ännu lyckats peta ner jätten från tronen. Och så finns det dem som går sina egna vägar.

En central ingrediens i framgångrika sociala medier är kicken du får. Det är en mix av dopamin, bekräftelse, ego, fåfänga, skvaller och spegel.

LinkedIn har funnits sedan 2003, men alltid i skuggan av sina större syskon. I det här sammanhanget är det värt att nämna att LinkedIn med sina 800 miljoner användare alltså anses vara en liten plattform. Jag registrerade mig där några år efter att jag börjat vara på Facebook, men jag använde inte tjänsten särdeles mycket. Den kändes så tråkig och… ja ful helt enkelt. Där Facebook då kändes fräscht och nytt kändes LinkedIn som en rekryteringstjänst. En central ingrediens i framgångrika sociala medier är kicken du får. Det är en mix av dopamin, bekräftelse, ego, fåfänga, skvaller och spegel.

 

På senare år har jag minskat mitt facebookande rejält, både privat och i jobbet. Istället har jag flyttat över till just LinkedIn. Idag uppskattar jag den sakliga tonen, professionalismen, och avsaknaden av troll och kattvideon.

Idag uppskattar jag den sakliga tonen, professionalismen, och avsaknaden av troll och kattvideon.

Det har varit något av en uppförsbacke att komma igång. Jag försökte först komma underfund med plattformens struktur genom att se på olika Youtube-videon, gå på några onlineföreläsningar och följa med diskussioner på olika forum. Jag lärde mig att LinkedIn är en kanal som fungerar såväl privat som professionellt. För att få ut det mesta av LinkedIn är det ett par saker du behöver göra. Precis som andra plattformar bygger LinkedIn på interaktion. Om du inte följer någon, och ingen följer dig, är plattformen död. Du behöver vara aktiv, och närvarande. Men där slutar också likheterna med de flesta andra sociala medier.

Det du kommunicerar om har uteslutande med ditt jobb, din bransch eller dina intressen att göra. Ditt nätverk består av branschkollegor och jobbrelationer. Detta leder till ett annat slags beteende. Flödet blir relevant, intressant och ibland lite utmanande. Men innan du kommer dit måste du bygga lite. Jag har pynjat med min profil, valt ut mina intressen, fyllt ut min CV och sett över mina rekommendationer. Det är ett bra ställe för var och en att börja på. Efter det har jag fortsatt med att söka efter kollegor inom den bransch där jag är verksam, och skickar kontakt-förfrågningar.

Det jag gör nu handlar om att söka efter gemenskaper på LinkedIn, grupper eller sidor med ett innehåll som kopplar till mitt jobb och mina intressen. Jag kommenterar, gillar och delar de bästa guldklimparna. Jag skriver lite längre uppdateringar om viktiga saker som händer inom den bransch där jag är aktiv. Jag känner mig lite mer ajour med trender, och jag lär mig nya saker.

När någon i ditt nätverk publicerar en statusuppdatering om att de fått ett nytt jobb, gratulera inte hen. Gratulera organisationen som varit kloka nog att anställa personen.

Däremellan försöker jag förstå hur plattformen kan vara till nytta för min organisation. Till sist ett konkret tips som jag tycker illustrerar plattformen ganska bra. När någon i ditt nätverk publicerar en statusuppdatering om att de fått ett nytt jobb, gratulera inte hen. Gratulera organisationen som varit kloka nog att anställa personen.

Johanni Larjanko arbetar som kommunikatör vid Bildningsalliansen.

89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56
88562_t.jpg

Nytta, nöje och nåd genom nätverk

BLOGG. Sedan Förbundsarenan började erbjuda många möjligheter till nätverkande har flera saker hänt i Svenskfinland. Fler som jobbar i förbund och centralorganisationer har ett bredare nätverk och effekterna är stora och många.Läs mera »
04.01.2024 kl. 11:31
88330_t.jpg

Verksamheten utvecklas om någon vågar ställa frågor

BLOGG. Paktering av information, personlig utveckling och framtidshopp. ÅA-studerande Sofia Blomqvist har gjort en tremånaders praktik på Förbundsarenan denna höst och berättar vad hon tar med sig.Läs mera »
04.12.2023 kl. 11:04
88022_t.jpg

Gör mig delaktig och jag kommer att lära mig

BLOGG. Förtroendevalda behöver rätt förutsättningar för att vara med påverka organisationens verksamhet. Camilla Wahlsten, verksamhetsledare på Finlands svenska 4H skriver om betydelsen av att engagera och inspirera styrelsen.Läs mera »
02.11.2023 kl. 19:44