Att vara del av något större

09.06.2022 kl. 10:59
ARTIKEL. Finland är föreningarnas förlovade land. För en del är föreningslivet självklart, för andra inte. Malin Lindholm, förbundssekreterare på Svensk Ungdom och Ilona Salonen, verksamhetsledare på Svenska hörselförbundet berättar om betydelsen av föreningar och vikten av engagemang.
Text: Karen Lindholm
 

Malin Lindholms karriär inom föreningslivet började som åttaåring när hon gick med i scouterna. Malin var länge aktiv inom scouterna och har även varit både kårchef, scoutchef dvs. ordförande för Finlands Svenska Scouter och viceordförande för Finlands scouter.

Den erfarenheten Malin fått från scouterna har hon värdesatt högt och hon är säker på att hon inte skulle haft det jobbet hon har idag om inte det skulle vara för hennes engagemang i scouterna.

Det som Malin anser att är föreningars viktigaste uppgift är att ge människor ett sammanhang som de passar in i och en gemenskap.

- Livet blir rikare om man får göra något viktigt för en förening, säger Malin.

Hon sammanfattar frågan om varför föreningar är viktiga:

- Gemenskap, att föreningar kan hjälpa folk att hitta ett sammanhang och en gemenskap med människor med lika värderingar eller intressen som de annars kanske inte skulle ha hittat. Föreningar hjälper med att föra fram viktiga frågor i samhället. Till exempel Svensk Ungdom förespråkar unga och studerandes intressen, säger Malin.

Föreningar hjälper med att föra fram viktiga frågor i samhället.

Hon tillägger att föreningar ger en också kunskaper och färdigheter som man annars kanske inte skulle få. Du kan som ung engagera dig i en förening och ta ganska mycket ansvar och få färdigheter som du kanske annars skulle få först mycket senare i arbetslivet.

 

Malin Lindholm och Ilona Salonen

Det finns en förening för alla

Ilona Salonen på Svenska hörselförbundet har alltid varit en föreningsmänniska och engagerat sig i flera olika föreningar och organisationer. Under sin studietid var hon föreningsaktiv och med i flera olika utskott, ämnesföreningar och kårfullmäktige. Hon har även jobbat på Åbo akademis studentkår. Ilona jobbar nu som tf. verksamhetsledare på Svenska hörselförbundet.

Svenska hörselförbundets främsta uppgift är att intressebevaka för sina nio medlemsföreningar och finnas där för dem.

- Det fina med föreningslivet överlag är att det finns så många olika slags föreningar och någonting för alla. De förenar människor och bidrar med rikedom till samhället. Det kan motverka ensamhet för människor att gå med i en förening, säger Ilona.

Det fina med föreningslivet överlag är att det finns så många olika slags föreningar och någonting för alla.

-Till exempel kan människor känna sig ensamma i sin funktionsnedsättning och då kan Svenska hörselförbundets medlemsföreningar vara ett stort stöd för dem. Den offentliga sektorn upprätthåller vården men via tredje sektorn kan människor hitta kamratstöd och få tips av och dela erfarenheter med andra i samma situation.

Ilona anser att föreningar är viktiga eftersom det ger människor en möjlighet att hitta andra som är intresserade av samma saker. Det är även ett sätt att träffa nya människor och upprätthålla ett socialt liv. Föreningar är också aktiverande. Det ger personer ett syfte och någonting som driver dem vidare i livet.

 

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56