Tidskriftsombud ska stödja de finlandssvenska tidskrifterna

22.05.2023 kl. 14:40
De finlandssvenska tidskrifterna får sitt första tidskriftsombud då Kim Malmberg i juni inleder sitt arbete på Förbundsarenan. Han ska under tre år arbeta för att förbättra de finlandssvenska tidskrifternas verksamhetsförutsättningar.

Kim Malmberg, 55, har jobbat som journalist och konsult inom mediebranschen under hela sitt arbetsliv men har också själv ett förflutet inom förbundsverksamhet och tidskriftsproduktion.

– Hela mitt arbetsliv har jag brunnit för tidnings- och tidskriftsmakeriet och ser väldigt mycket fram emot att få jobba med ovärderliga tidskrifter som är kulturbärande för Svenskfinland, säger Kim Malmberg.

Just nu utkommer 86 finlandssvenska tidskrifter med en imponerande mångfald och bredd. Inom floran finns allt från mindre medlemstidningar som görs med endast frivilliga krafter med upplagor på några hundratal exemplar till redaktioner med heltidsanställd personal och stora upplagor.

Hela mitt arbetsliv har jag brunnit för tidnings- och tidskriftsmakeriet

På sajten tidskrift.fi samlas de finlandssvenska tidskrifterna. En del av dem kämpar med ökande kostnader och minskade läsarsiffror och intäkter. Andra tidskrifter klarar sig bra men vill ändå gärna hitta samarbeta kring till exempel distribution eller digitalisering av innehållet. Ifjol gjordes en omfattande kartläggning av de finlandssvenska tidskrifterna och tidskriftsombudet ska nu ta itu med de åtgärdsförslag som presenterades i rapporten Tidskriftsbarometern 2022.

Kim Malmberg ska bland annat utveckla samarbetslösningar och arbeta med läsarundersökningar, digitalisering och webbutgivning – i samarbete med tidskrifterna.

– Digitaliseringen är lättare sagd än gjord. Våra undersökningar visar att papperstidskriften fortfarande är väldigt omtyckt av läsarna och att gå in för digitala utgåvor är inte automatiskt en fungerande ersättande lösning. Samtidigt skapar höjda tryck- och distributionskostnader avsevärda problem för en del av de finlandssvenska tidskrifterna. Att lösa denna ekvation hör till de svåraste uppgifterna, säger Malmberg.

– Vi är väldigt glada för att Förbundsarenan nu kan erbjuda mer omfattande stöd till tidskrifterna. De finlandssvenska tidskrifterna behöver ett eget ombud, som kan lyfta fram tidskrifternas betydelse och vid behov tala för dem, men framförallt jobba med och för tidskrifterna utgående från vad de behöver för stöd. Huvudfokus för Kim Malmberg blir att jobba med att skapa samarbetsförutsättningar och hållbara lösningar för de enskilda tidskrifterna, så vi även i framtiden har en bred och berikande utgivning av tidskrifter på svenska i Finland, säger Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen.

Det treåriga projektet Tidskriftsombud finansieras av Föreningen Konstsamfundet och Svenska Kulturfonden. Målet är att tidskriftombudets arbete stärker förutsättningarna för de finlandssvenska tidskrifterna att utvecklas hållbart.

Mer information 

Tidskriftsombud Kim Malmberg, 0400-588068, kim.malmberg@forbundsarenan.fi
Verksamhetsledare Mari Pennanen, 040–7030279, mari.pennanen@forbundsarenan.fi 
 

 Läs mer om de finlandssvenska tidskrifterna på Tidskrift.fi

88334_t.jpg

Är du Förbundsarenans verksamhetskoordinator?

NYHET. Vill du jobba med och för ideella organisationer? Drivs du av att planera och förverkliga evenemang och projekt? Är du dessutom intresserad av att hantera både kommunikations- och administrationsuppgifter? Då kan du vara den kollega vi letar efter. Ta chansen att bli en central del av Förbundsarenans team! Läs mera »
04.12.2023 kl. 15:24
88333_t.jpg

”De finlandssvenska förbunden konkurrerar inte, utan kompletterar varandra”

ARTIKEL. Det har hänt mycket under Viveca Hagmarks tre år som Förbundsarenans ordförande. En pandemi, ett digitalt jättekliv och ekonomiska utmaningar. Men fram för allt har Förbundsarenan utvecklats och ytterligare hittat sin form under Vivecas ordförandeskap.Läs mera »
04.12.2023 kl. 14:58
88330_t.jpg

Verksamheten utvecklas om någon vågar ställa frågor

BLOGG. Paktering av information, personlig utveckling och framtidshopp. ÅA-studerande Sofia Blomqvist har gjort en tremånaders praktik på Förbundsarenan denna höst och berättar vad hon tar med sig.Läs mera »
04.12.2023 kl. 11:04
88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88176_t.jpg

Linnéa Henriksson vald till ordförande för Förbundsarenan 2024

NYHET. Förbundsarenan sammanför och stöder de finlandssvenska förbunden. Nyvalda ordförande Linnéa Henriksson lyfter fram betydelsen av Förbundsarenan som en viktig del i strukturerna som upprätthåller Svenskfinland. Läs mera »
20.11.2023 kl. 15:01
88194_t.jpg

Civilsamhällets betydelse lyftes fram på Förbundsarenans höstmöte

NYHET. Hur syns civilsamhället i regeringsprogrammet? Statssekreterare Mikaela Nylander lyfte fram regeringens åtgärder för att förbättra verksamhetsförutsättningarna, då medlemsförbunden samlades till höstmöte.Läs mera »
20.11.2023 kl. 14:07
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27
88133_t.jpg

Utmaningar och lösningar för civilsamhällets finansiering

BLOGG. Sedan våren har diskussionerna om statsunderstöd till civilsamhället varit intensiva. Från regeringshåll har det klart framgått att statsunderstöd, som utgör en betydande del av många organisationers inkomster, kommer att minska. Läs mera »
15.11.2023 kl. 08:45