Förbunden skapar gemenskap och tillit också under pandemin

NYHET. Coronapandemin har tvingat de finlandssvenska förbunden att inhibera eller skjuta fram evenemang, möten, tävlingar, utbildningar, läger och andra former av verksamhet. Men samtidigt har nya former av digital verksamhet uppkommit.

Förbundsarenan, som samlar de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna inom tredje sektorn, har gjort en kartläggning av hur coronapandemin påverkat förbunden och deras verksamhet. Kartläggning visar att året varit tungt och arbetsdrygt, men att förbunden anpassat verksamheten för att stöda sina målgrupper också under pandemin.

- Många har upplevt stor osäkerhet och det har varit psykiskt tungt för båda anställda och förtroendevalda med snabba förändringar, ovisshet, ändrade planer och utan möjligheter att kunna förutspå framtiden, säger Mari Pennanen, verksamhetsledare på Förbundsarenan.

Förbunden rapporterar om att ekonomin i många fall varit ansträngd, med allt från permitteringar och samarbetsförhandlingar till stark oro som följd. Samtidigt har en del förbund haft utmaningar då de beviljats finansiering för verksamhet som inte gått att genomföra enligt planen. Verksamhet på nätet har å andra sidan också betytt betydande inbesparingar för en del förbund.

- Vår tidigare kartläggning av arbetsvälmåendet bland anställda i förbunden visar att många anställda motiveras av det ideella syftet och att de upplever att deras arbete är samhälleligt viktigt. Jag tror att det är en av faktorerna som gör att många orkat jobba hårt med att planera om, fixa plan B och C och också hitta lösningar som fungerar på distans, då många ser att verksamheten har betydelse och behövs, säger Mari Pennanen.

Även om en stor del av verksamheten fått ställas in eller ordnas på distans, så är det många förbund som utvecklat nya verksamhetsformer på nätet. Flera förbund rapporterar om ett ökat behov av verksamheten, och till och med att vissa verksamhetsformer vuxit explosionsartat, bland annat rådgivning och verksamhet som kunnat ordnas under trygga förhållanden.

- Det märks i kartläggningen att verksamhet på nätet hänger nära samman med målgruppen. Alla medlemmar och målgrupper har inte hängt med i det digitala klivet och en del har då fallit utanför, vilket också oroar förbunden, säger Mari Pennanen.

Förbunden oroar sig också för demokratifrågor då deltagare har olika möjligheter att delta i distansmöten, till exempel på grund av en funktionsnedsättning eller för att tekniken utmanar eller skrämmer. Några förbund lyfter fram att svårare ärenden lätt skjuts fram i väntan på vanliga möten, vilket gör att utvecklingsprocesser stannar av. Många förbund är expertorganisationer som bygger på en nära kontakt med medlemskåren som grund för påverkansarbete och intressebevakning, och den vanliga kontakten saknas i många fall då fysiska träffar inte ordnats. Att få nya medlemmar och engagera aktiva kräver också helt nya metoder, vilket är utmanande.

- De finlandssvenska förbunden bidrar med mycket värdefull verksamhet som skapar gemenskap och tillit i samhället. Trots digitala lösningar och målmedvetet arbete för att enligt gällande restriktioner kunna erbjuda verksamhet så visar kartläggningen att det bland förbunden finns en oro för hur olika målgrupper mår och hur förbunden kan stöda dessa med sin verksamhet, säger Mari Pennanen.

Frågor om hur coronapandemin påverkat de finlandssvenska förbunden ingick i Förbundsrundan, en enkät till Förbundsarenans 62 medlemsorganisationer (läs mer om Förbundsrundan här). Svaren på övriga frågor analyseras och kommer senare att publiceras på www.forbundsarenan.fi.