Spelmansförbundet bevarar traditioner

07.04.2016 kl. 13:43
Vad tror du att händer på en spelmansstämma? Vad är buskspel för något? Finlands svenska spelmansförbund balanserar mellan att bevara traditioner och ta in nytt i verksamheten för att locka nya medlemmar.

- Under det knappa år jag varit ordförande har jag märkt att när man på olika sätt ska presentera sin organisation, så gäller det att lägga fram verksamheten som nyskapande. När man till exempel ansöker om pengar från fonderna så belönas nyskapande. Men vi vill bevara och Spelmansförbundet har en väldigt viktig roll att bevara den finlandssvenska folkmusiktraditionen. Rotlösheten sprider sig i samhället och vi har en viktig roll att stärka rötterna bakåt, säger ordförande Åsa Lillhannus.

- Det är en balansgång mellan att bevara det gamla och att göra sig intressant för nya medlemmar. Verksamheten måste paketeras på olika sätt, funderar hon vidare.

Finlands svenska spelmansförbund grundades år 1972 och då hölls även den första spelmansstämman.

- Spelmansstämman kommer i sommar att vara i Lovisa, ifjol var vi i Mariehamn. Kring 150–200 spelmän har de senaste åren deltagit i spelmansstämmorna. På programmet finns bland annat bygdespel, kurser, utflykter, konserter och dans. På söndagens huvudfest blir det allspel, vilket betyder att alla spelmän spelar några låtar tillsammans. Stämmorna sommartid brukar dra mycket publik, berättar Pia-Stina Sarin, organisationssekreterare.

Stämmorna ger de finlandssvenska spelmännen en möjlighet att träffas, och en av höjdpunkterna är buskspel. Det är spontant, improviserat och otvunget samspel mellan spelmän. En spelman börjar på en låt som han eller hon vill spela och som en del av de andra kan spela med i. En låt leder sedan till en annan och alla som kan hänga med gör det, antingen genom att försöka följa melodin eller genom ett improviserat ackompanjemang.

Förutom årliga spelmansstämmor ordnar förbundet flera kurser varje år, ger ut tidningen Fiolen min och säljer material, främst notböcker de själva gett ut. En uppgift är att bevara gamla låtar som tidigare spelats endast på gehör. Organisationen verkar för att främja finlandssvensk folkmusik och finlandssvenska folkmusiktraditioner. En viktig del av verksamheten är att skapa kontakt mellan enskilda spelmän och mellan spelmanslag i Svenskfinland.

Hur mår ni som organisation?

- Det skulle behövas mer engagemang. Många vill spela i ett spelmanslag, men det gemensamma inom förbundet faller bort. Det skulle också behövas mer ekonomiska resurser, men hittills har vi klarat oss, säger Pia-Stina.

Förbundet får verksamhetsbidrag från Undervisnings- och kulturministeriet samt bidrag från olika fonder och stiftelser. Pia-Stina berättar att medlemsantalet igen stigit, vilket är resultatet av målmedvetet arbete.

- Vi jobbar med medlemsrekrytering och försöker få ungdomar engagerade. Vi försöker ibland erbjuda också lite rivigare folkmusik för att locka människor med olika musiksmak till våra evenemang, säger Pia-Stina.

Läs mer

Läs mer om förbundet, de vanligaste frågorna (och svar på dessa), se var det finns spelmanslag och läs Fiolen min.

Årtal

1972 grundades Finlands svenska spelmansförbund.

1972 hölls Finlands svenska spelmansförbunds första spelmansstämma i Tenala och 40 år senare, år 2012 ordnades en jubileumsstämma på samma ort

Siffror

632 medlemmar har Finlands svenska spelmansförbund

150 spelmän brukar delta i Finlands svenska spelmansförbunds spelmansstämma som ordnas varje år

4 nummer per år ges ut av Fiolen min, Finlands svenska spelmansförbunds medlemstidning.

Ordförande Åsa Lillhannus och organisationssekreterare Pia-Stina Sarin på Finlands svenska spelmansförbund.

50658_t.jpg

Föreningen som främjar det finlandssvenska skogsbruket

Via tidskriften Skogsbruket och genom att bevilja stöd vill Föreningen för skogskultur nå barn, unga, skogsägare och fackmän med information om skogsbruk och skogskultur.Läs mera »
11.05.2016 kl. 09:37
50636_t.jpg

FSU – mångsidigt och stabilt förbund

Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU är ett stort och mångsidigt förbund. Förutom att stöda de egna föreningarna ordnar FSU verksamhet som riktar sig till större målgrupper, såsom MGP och Teaterkalaset.Läs mera »
10.05.2016 kl. 09:14
50505_t.jpg

Föreningen Brage lyfter fram folkkulturen

Med temat dans firar Föreningen Brage i år sitt 110-årsjubileum. Föreningen har som målsättning att förena det akademiska och det praktiska och att lyfta fram finlandssvensk folkkultur. Föreningen har också copyright på alla finlandssvenska folkdräkter.Läs mera »
02.05.2016 kl. 14:12
49472_t.jpg

SLF har tagit fram en egen app

En konsultorganisation som ser sig som mer kommersiell än ideell. En rådgivarorganisation som tagit fram en egen app för sin målgrupp. Svenska studieförbundet presenterar: Svenska lantbrukssällskapens förbund!Läs mera »
17.03.2016 kl. 10:18
49439_t.jpg

Sångfest i år för Sång- och musikförbundet

Vart femte år bjuder Finlands svenska sång- och musikförbund sina medlemmar på sångfest – ett evenemang med upp emot 3000 deltagare och digert programutbud under några dagar. Verksamhetsledare Mikael Fröjdö är glad att kunna erbjuda medlemmarna mycket konserter.Läs mera »
16.03.2016 kl. 08:16
49414_t.jpg

SLEF är bra på att organisera

Kan du citera ditt förbunds målsättningsparagraf? Inte jag heller, men det kan personalen på Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland (SLEF). De läste upp paragrafen i kör, men erkänner att de nyligen friskat upp minnet i samband med strategiarbete för föreningen. SLEF arbetar för att föra ut evangeliet i Svenskfinland och i missionsländerna.Läs mera »
15.03.2016 kl. 07:59
48941_t.jpg

FSB fixar utbildning för frivilliga brandmän på svenska

Ett förbund som jobbar med målsättningen att få Finland till ett säkrare land. Svenska studieförbundet presenterar: Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund!Läs mera »
08.03.2016 kl. 12:08
48799_t.jpg

Folkdansringen lyfter fram folkdansen

Folkdans och sånglekar intresserar många, samtidigt som det är svårt att få nya dansare. Finlands svenska folkdansring utbildar instruktörer, ger ut material och ordnar folkdansstämmor.Läs mera »
02.03.2016 kl. 13:28