Svenska dagen i förbundsvärlden

06.11.2017 kl. 09:19
INGÅNGEN: Vad betyder Svenska dagen inom förbundsvärlden? Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen funderar över sitt arbete idag, den sjätte november.

Text: Mari Pennanen

I bussen hör jag några inledande toner på vad som låter som Modersmålets sång, innan en morgontrött pendlare snabbt drar ner volymen på sin telefon och ser sig urskuldande omkring. En ensam flagga vajar i vinden då jag längs novembermörka gator promenerar från bussen till jobbet. Det är den sjätte november, Svenska dagen.

Jag funderar på jobbet jag går till. Arbetsplatsen finns i SFV-huset G18 i centrala Helsingfors – en plats som för mig betyder kontakter med många människor, hårt arbete, olika slags evenemang och  många skratt. Det mesta sker på svenska – något jag inte så ofta reflekterar över, men huset erbjuder en stabil och trygg svenskspråkig miljö. Signalerna om att detta är en svenskspråkig miljö är tydligen tydliga, för finskspråkiga som kommer in i huset brukar ofta använda svenska eller på något sätt kommentera språkanvändningen.

Mitt jobb är att vara verksamhetsledare i en finlandssvensk organisation. Förra veckan satt jag innan en föreläsning och pratade med fem andra verksamhetsledare om arbetet, livet, val, ledarskap och förändring. Fem kompetenta, energiska och framåtsträvande kvinnor som vet hur man driver ett förbund. Organisationerna de arbetar för är väldigt olika, men med den gemensamma nämnaren språket. Verksamheten, alla engagerade människor och resultaten av det som görs inom de olika organisationerna gör mig förutom varm och glad i magen även förvissad om att det som kallas Svenskfinland och finlandssvenskhet kommer att finnas kvar länge.

Organisationen jag arbetar för är på många sätt speciell. Å andra sidan säger så gott som alla finlandssvenska förbund det, ”vi är lite speciella för att” och fortsätter satsen med något kring organisationsstruktur, syfte och/eller medlemskår. Svenska studieförbundet är ett förbund för de finlandssvenska förbunden, förbundens förbund. Förbundets uppgift är att främja förutsättningarna för samt stödja utvecklingen av medborgarsamhället i det svenska Finland. Det gör Studieförbundet genom att stöda sina 58 medlemmar, som är finlandssvenska förbund och centralorganisationer.

Och just idag känns det extra angeläget att tända lamporna, knäppa på datorn och ta tag i arbetet.  Att kolla to do-listan, planera framåt, följa upp och vara i kontakt med olika personer. Ett rent nöje, en förmån och en enorm källa till glädje och inspiration. Jag trivs i förbundsvärlden i Svenskfinland.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Nödutgången: ”Tankearbete av hög kvalitet förutsätter tid och utrymme för koncentration.” Simon Huldén, chef för medlemstjänster på Journalistförbundet, på Svenska folkskolans vänners och Folktingets gemensamma utbildningsprogram Vår framtid 2.11.2017.

60758_t.jpg

Webbhuset får nya ägare

NYHET. Svenska studieförbundet har varit delägare i bolaget Webbhuset Ab, men säljer nu aktierna, samtidigt som övriga tidigare ägare, till Webbhusets personal. Webbhuset kommer fortsättningsvis att erbjuda finlandssvenska förbund och föreningar med webblösningar.Läs mera »
23.10.2017 kl. 15:13
60743_t.jpg

Kan din organisation bli medlem?

NYHET. Vi får då och då frågor om vilka förbund, föreningar och organisationer som kan bli medlemmar i Svenska studieförbundet: finlandssvenska centralorganisationer.Läs mera »
23.10.2017 kl. 08:20
60718_t.jpg

Grupp för förbundens ordförande

NYHET. Svenska studieförbundet har skapat en Facebookgrupp för ordföranden. Som ordförande kan man ibland känna sig ensam i sitt uppdrag och ett bra stöd kan då vara andra förbundsordföranden.Läs mera »
19.10.2017 kl. 08:36
60584_t.jpg

Svenska studieförbundet - i medborgarsamhällets mitt eller marginal?

PÅ TAPETEN: I en essä fångar Björn Wallén in Svenska studieförbundets roll i medborgarsamhället. Genom en titt i tidsspegeln landar Wallén i Studieförbundets roll i dag och kommer med välgrundade insikter.Läs mera »
12.10.2017 kl. 08:39
60243_t.jpg

Tidskrifternas juridiska frågor

PÅ TAPETEN: Vad har förbundens tidskriftsredaktörer för rättigheter och skyldigheter? Vem bestämmer vad när det gäller förbundets medlemstidning? Gäller journalistreglerna också tidskrifterna? Tytti Oras, jurist vid Journalistförbundet, reder ut frågetecknen.Läs mera »
03.10.2017 kl. 11:30
60223_t.jpg

Yrkesstolthet ett trumfkort

INGÅNGEN: Förlorad yrkesstolthet sägs vara en ny folksjukdom i Finland. Många är tvungna att göra sitt jobb sämre än de skulle vilja, på grund av för små resurser. Men är yrkesstolthet kanske ett av trumfkorten när det gäller tredje sektorn?Läs mera »
02.10.2017 kl. 12:52
60216_t.jpg

Personlig profilering i sociala medier

PÅ TAPETEN: Hur kan en organisations profil och rykte stärkas av nyckelpersoners aktivitet i digitala kanaler? Konsult Tom Westerén gav råd på vägen åt ett gäng verksamhetsledare.Läs mera »
02.10.2017 kl. 11:00
60210_t.jpg

EU:s dataskyddsreform

PÅ TAPETEN: EU:s dataskyddsreform som träder i kraft i maj 2018 har väckt många frågor, också bland de finlandssvenska förbunden. Läs mera »
02.10.2017 kl. 09:44