Anställd i förbundsvärlden

08.11.2017 kl. 09:17
I SOFFAN: Förbundsvärlden i Svenskfinland är en speciell och unik arbetsmiljö. Hur är det egentligen att jobba i förbundsvärlden? Vi har frågat några anställda i våra medlemsförbund hur det är att jobba inom förbundsvärlden.

Text och foto: Miina Söderholm 

Tom Ahlfors har redan länge arbetat inom förbundsvärlden. Sen 17 år tillbaka har han varit redaktör vid Finlands svenska lärarförbunds tidning Läraren. Enligt Tom har det egentligen ingen större betydelse att hans arbetsgivare är ett förbund, men det passar in på hans samhällssyn och jobbet är enligt honom ett utpräglat journalistjobb vilket gör att han trivs bra. Tidningens redaktion består av två personer, som också är en del av FSL:s kansli. Detta är en klar fördel enligt Tom, då tidningens journalister på så sätt har en god insikt i förbundets angelägenheter. Tom påpekar också slutligen att han trivs väldigt bra i en finlandssvensk arbetsmiljö. 

Nina af Hällström har en väldigt lång och bred erfarenhet inom flera olika förbund i Svenskfinland. Nina har alltid varit intresserad av föreningslivet, och har länge varit aktiv inom flera olika föreningar. Idag jobbar hon som verksamhetsledare på SAMS - Samarbetsförbundet kring funktionshinder. Det är tanken på att göra världen till en bättre plats som får Nina att arbeta inom en ideell organisation. Att genom sitt arbete kunna bidra till en förändring är en stor drivkraft för henne. Enligt Nina är det bästa med att jobba inom förbundsvärlden att jobba för ett gott ändamål, att kunna skapa möjligheter för delaktighet för olika grupper i samhället och på samma gång lyfta fram betydelsen av medborgarsamhället i vårt land. Fina kolleger i det egna förbundet samt i andra förbund hon samarbetar med är också en stor fördel med jobbet, enligt Nina. 

För Henrik Lillhannus har föreningsarbete alltid funnits med i bilden. Han har tidigare arbetat på YLE och Folkhälsan i flera år, och idag jobbar han som verksamhetsledare på Finlands Svenska Sång- och Musikförbund. Henrik anser att det är beundransvärt att se människor ställa upp och ge av sin tid för goda syften, gemensamma hobbyn och intressen. Han har också haft mycket nytta och glädje av de människokontakter han knutit runt om i Svenskfinland under årens lopp: ”Man får träffa motiverade och trevliga personer på alla nivåer, inte bara i den egna organisationen”, säger Henrik. Enligt honom är arbetet som verksamhetsledare omväxlande och sällan tråkigt, det finns hela tiden utmaningar och konkreta mål att eftersträva. ”De finlandssvenska förbunden står som stolta fyrbåkar mitt bland de samhällsomvälvande, av nyliberalistiska ideal genomsyrade stormarnas skummande vågor”, säger Henrik.   

Miina Söderholm är praktikant på Svenska studieförbundet under hösten 2017.

 

60944_t.jpg

Svenska dagen i förbundsvärlden

INGÅNGEN: Vad betyder Svenska dagen inom förbundsvärlden? Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen funderar över sitt arbete idag, den sjätte november.Läs mera »
06.11.2017 kl. 09:19
60223_t.jpg

Yrkesstolthet ett trumfkort

INGÅNGEN: Förlorad yrkesstolthet sägs vara en ny folksjukdom i Finland. Många är tvungna att göra sitt jobb sämre än de skulle vilja, på grund av för små resurser. Men är yrkesstolthet kanske ett av trumfkorten när det gäller tredje sektorn?Läs mera »
02.10.2017 kl. 12:52
59410_t.jpg

Att inse sin uppgift

INGÅNGEN: En erfarenhet jag lärde mig mycket av var att vara mentor åt en person i slutskedet av sina studier. Målet var att hjälpa hen i övergången mellan studier i arbetsliv, men i efterhand undrar jag om inte jag var den som fick ut mer av mentorskapet än min adept, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
09.08.2017 kl. 09:38
59280_t.jpg

Varför nätverka?

I SOFFAN: Svenska studieförbundet erbjuder personer som arbetar inom förbund och centralorganisationer möjlighet att delta i nätverk. Vi frågar några personer som deltagit verksamheten varför de är med och vad de fått ut av nätverken.Läs mera »
14.07.2017 kl. 14:01
58789_t.jpg

Den ljusnande framtid är vår

INGÅNGEN: Sommaren står för dörren och samtidigt som det för många förbund betyder en tid att pusta ut, så är försommaren och augusti ofta intensiva planeringsperioder. Verksamhetsplanen för år 2018 börjar ta form, om den inte redan är ganska långt klar. Men hur vet vi vad år 2018 borde innehålla?Läs mera »
08.06.2017 kl. 10:45
58746_t.jpg

På praktik i förbundsvärlden

PÅ TAPETEN: Efter tre intensiva månader på Svenska studieförbundet reflekterar Pernilla Lindroos över vad hon tar med sig i ryggsäcken från praktikperioden. Läs mera »
06.06.2017 kl. 08:44
58718_t.jpg

Reformen av yrkesutbildningen

PÅ BORDET: Vad är aktuellt hos Finlands Svenska Skolungdomsförbund? Ordförande Bicca Olin skriver i kolumnen På bordet om reformen av yrkesutbildningen och om en av grundpelarna för att få föreningsverksamhet att snurra: fruktbart samarbete.Läs mera »
06.06.2017 kl. 14:40
58704_t.jpg

Praktik – en möjlighet för båda

PÅ TAPETEN: En praktikant kan komma med nya synvinklar och idéer till förbunden. Samtidigt får studeranden en möjlighet till ny kunskap, erfarenhet av att jobba i praktiken och en insyn i förbundsvärlden. Läs mera »
02.06.2017 kl. 14:48