Kom ihåg att ha roligt tillsammans

20.03.2019 kl. 12:07
Arbetsvälmående har varit ett aktuellt tema inom Svenska studieförbundet under det senaste året i och med Förbundsbarometern. På förbundsfrukosten i Vasa gjorde vi en gallup bland förbundsanställda där vi bad dem om tips för arbetsvälmående.

Text och bild: Rebecka Svedberg (Första bild: Arkivbild, fotograf Frida Lönnroos)

Arbetsvälmående är ett viktigt tema som gäller alla. Välmående individer orkar och presterar bättre, vilket gör det väldigt viktigt att fundera på. Under förbundsfrukosten i Vasa i början av mars hann vi tala med förbundsanställda från fyra förbund: Finlands svenska spelmansförbund, Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik, Aktion Österbotten och FRK – Österbottens svenska distrikt.

Ur diskussionerna framkom att de flesta anser att det inom förbunden kunde funderas mera på arbetsvälmående.

- Vi funderar nog alldeles för lite på arbetsvälmående, konstaterar Anna Stenman och Lotta Böling på Röda korsets distrikt i Österbotten.

- Vi försöker fundera på arbetsvälmående. Vi har en anställd och vi försöker ta hand om henne så mycket som möjligt, berättar Åsa Lillhannus på Finlands svenska spelmansförbund.

Lory Strengell

Lory Strengell och Mikaela Hermans på Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik berättar att de i sitt förbund nog funderar en hel del på arbetsvälmående.

- Det är viktigt med den sociala hälsan oss emellan. Vi äter mycket frukt och i samband med kaffet brukar vi ha ”käppjumppa”.

Arbetsvälmående upplevs viktigt

Alla är överens om en sak – det är väldigt viktigt med arbetsvälmående. Trots att ämnet kanske inte diskuteras öppet inom förbunden så menar många att de själva försöker fundera på sitt personliga välmående. Många lyfter även upp vikten av den sociala hälsan på arbetsplatsen. Goda relationer till kollegorna är en bidragande faktor till ökat arbetsvälmående. 

- Det är viktigt att göra saker tillsammans. Vi har en bra gemenskap på arbetsplatsen. Vi försöker att luncha tillsammans och göra andra småsaker. Vi köpte till exempel fastlagsbullar tillsammans för några veckor sedan. Vi brukar också åka ut och gå på vandringsleder tillsammans, berättar Anna Häggqist på Aktion Österbotten.

Fungerande kommunikation kan även vara en bidragande faktor till ökat arbetsvälmående. Kommunikationen bör fungera inom förbunden men det är även viktigt att den externa kommunikationen fungerar. Anna och Lotta anser att kommunikationen skulle kunna fungera ännu bättre inom deras förbund.

- Det behövs positivt bemötande och det är viktigt att alla uppmärksammas. Det är de små sakerna i vardagen som är avgörande. Det är även viktigt att försöka visa uppskattning till andra, funderar Åsa Lillhannus.

Ur Förbundsbarometern framkommer det att en stor de av förbundsanställda läser och kollar sin e-post på sin fritid. Kopplingen mellan arbete och fritid blir allt mer flytande, vilket forskning har bevisat att kan ha negativa effekter på arbetsvälmåendet. Förbundsanställda i Vasa håller med om detta och instämmer att det är svårt att låta bli att kolla mejlen när man är ledig.

- Man måste försöka hitta en balans mellan jobb och fritid och se till att arbetet är hanterbart, funderar Lory och Mikaela.

- Det är även viktigt att hålla koll på arbetstiden och att kunna dra gränser, säger Lotta och Anna.

Mycket av detta är lättare sagt än gjort. Vardagen rullar på och det är lätt att glömma att stanna upp och ta sig en funderare kring dessa teman. Det är viktigt att komma ihåg att ha roligt tillsammans. Ta tag i den där extra kaffepausen som lätt glömms bort eller inför ett nytt momement med "käppjumppa" på morgonmötena. Det viktigaste är att ni gör saker tilsammans.

Tips från förbunden

Det kan ibland kännas tungt att orka arbeta och speciellt med tanke på hur många år samhället förväntar sig oss jobba. Vi frågade förbundsanställda vad de har för tips för att orka i arbetslivet.

  • Kom ihåg att skilja åt arbete från privatlivet. 

  • Ha roligt i arbetet. Försök att ha en bra arbetsgemenskap, det är viktigt att känna att man är trygg och man är en del av den. 

  • Jobba med saker du tycker att är kiva. Det är viktigt att alla trivs. 

  • Bra gemenskap räcker långt, försök har roligt tillsammans.

82309_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

ARTIKEL. Mikaela Hermans fick nya tankesätt och inspiration. Niklas Wahlström fick vägledning i en ny bransch, medan Anna Alenius fick reflektera över sitt eget arbete med hjälp av sin adept. Nu kan du som är anställd inom civilsamhället ansöka om en plats i Mentorix och få en mentor.Läs mera »
24.05.2022 kl. 09:25
60717_t.jpg

Knark, knark, knark

PÅ BORDET: För tillfället går knarkdiskussionen på högvarv efter polisens tillslag i en österbottnisk högstadieskola. Joonas Turtonen, verksamhetsledare på Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik, lyfter upp vad som är aktuellt hos dem just nu. Läs mera »
19.10.2017 kl. 08:27
48642_t.jpg

Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik vill få dig att tänka till

Via barntidningen EOS, Power Club, en vältbil och genom att sprida fakta och information vill Nykterhetsförbundet påverka attityder kring alkohol, tobak och narkotika och öka trafiksäkerheten.Läs mera »
24.02.2016 kl. 13:16