Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

07.08.2019 kl. 13:18
INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.

Text: Mari Pennanen

Svenska studieförbundet grundades i sin första form redan år 1919, då SFV tillsatte en byrå med ambitionen att höja bildningsnivån bland befolkningen. Svenska föreläsningsbyrån ordnade allmänna föreläsningar och understödde olika slags studiecirklar.

Ett sekel senare ser både organisationerna och omvärlden annorlunda ut. Efter en historia tätt sammankopplad med SFV under många år står organisationen, som 1961 fick namnet Svenska studieförbundet, sedan några år tillbaka självständigt på egna ben. Stadgarna och syftesparagrafen förnyades år 2017 och styrelsen arbetar nu med att implementera den strategi som togs fram under fjolåret.

Idag är Svenska studieförbundet den gemensamma plattformen för de finlandssvenska förbunden att agera tillsammans. Organisationen har 64 medlemmar, som är finlandssvenska förbund och centralorganisationer. Tillsammans representerar dessa förbund över 400 000 personmedlemmar och 1200 andra medlemmar (föreningar, församlingar, kommuner osv).  

Uppgiften för Svenska studieförbundet är att stöda medlemsförbunden i deras strävanden och att fungera som förbundens förbund. Genom vår verksamhet har vi sett effekter som till exempel lägre trösklar till kontakter mellan förbund, ökat samarbete och gemensamma lösningar. Fler personer inom förbunden har kontakt med personer från andra förbund, vilket bland annat bidrar till en stärkt yrkesidentitet hos anställda inom förbunden och bidrar till de professionella förbunden. Samarbete och kontakter bidrar även till välbefinnande i arbetet och arbetsglädjen, då man från andra förbund kan få både inspiration och idéer. Svenska studieförbundet stärker Svenskfinland.

En annan viktig aspekt är att enskilda förbund av naturliga orsaker har hög tröskel att med sina små resurser ta tag i frågor som ligger utanför deras egentliga kärnverksamhet. Frågor av mer allmän natur som berör fler kan genom Studieförbundet behandlas gemensamt. Studieförbundet erbjuder en möjlighet och ramar för att göra saker, som kanske annars skulle prioriteras bort, tillsammans.

Verksamheten hänger helt på medlemsförbunden. Verksamheten formas enligt vad medlemsförbunden väljer att lyfta fram och föreslå samt deras behöv och önskemål. Styrelsen, som består av representanter för medlemsförbunden, arbetar aktivt, och förutom styrelsen är det många andra som på olika sätt bidrar till verksamheten.

Förändring upplevs ofta som skrämmande och negativt, men förändring är också nödvändig. Vad organisationen gör om hundra år är omöjligt att veta idag, men troligen heter organisationen redan inom kort något annat. Styrelsen arbetar nämligen med att ta fram ett nytt namn som bättre reflekterar vad organisationen idag är.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Läs också

Ingången: Nätverkträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration

Ingången: Slipade förbund blir starkare tillsammans

 

 

90608_t.jpg

Förbundsarenan välkomnar fler medlemmar

NYHET. Många olika slags organisationer har under årens lopp visat intresse för att bli medlemmar i Förbundsarenan men stadgarna har tolkats strikt. Nu har styrelsen fattat beslut om att bredda medlemskategorin samverkande medlem och därmed välkomna fler organisationer med i den gemensamma arenan för samverkan.Läs mera »
06.08.2024 kl. 10:50
74527_t.jpg

Engagerad diskussion om höjning av medlemsavgift

NYHET. Förbundsarenans vårmöte bjöd på en ivrig och engagerad diskussion om medlemsavgifterna. På vårmötet beslöts också att Förbundsarenan slutar välja personliga ersättare på styrelsemedlemmarna.Läs mera »
31.08.2020 kl. 12:50
70973_t.jpg

Händelserikt höstmöte på kommande

NYHET. Svenska studieförbundets medlemsorganisationer samlas till höstmöte den 27 november. Det kanske är sista gången detta sker – om mötet så väljer är det Förbundsarenans medlemmar som samlas till nästa vårmöte.Läs mera »
01.11.2019 kl. 11:06
70682_t.jpg

Helhetsbild av civilsamhället på Styrelsedagarna 2019

”Om vi vill göra mera konkret tillsammans måste vi känna till och lära känna varandra och varandras verksamheter och strukturer bättre”. Styrelsedagarna 2019 lockade drygt 60 ordföranden och styrelsemedlemmar från finlandssvenska förbund till ett veckoslut med stora frågor och nya kontakter.Läs mera »
07.10.2019 kl. 15:00
70627_t.jpg

Styrelsearbete - mer än bara mötesprotokoll

ARTIKEL. Vad innebär det egentligen att sitta med i Studieförbundets styrelse, annat än möten och mötesprotokoll? Styrelsemedlemmarna Harriet Sundholm och Kari Huhtala delar med sig av sina erfarenheter och varför de valt att sitta med i styrelsen.Läs mera »
01.10.2019 kl. 17:15
69735_t.jpg

Biblioteksföreningen vill ha anställd verksamhetsledare

PÅ BORDET. Vad är på gång inom Finlands svenska biblioteksförening? Ordförande Karolina Zilliacus skriver att föreningen inom kort ska anställa sin första verksamhetsledare och hon efterlyser matnyttiga tips.Läs mera »
07.08.2019 kl. 07:39
69020_t.jpg

DIFF stöder ingenjörerna

DIFF – Ingenjörerna i Finland har de senaste åren gjort flera stora ändringar. Namnet på organisationen har bytt, personalstyrkan har utökats och sätten att arbeta har ändrats. Målet är att mer direkt nå medlemmarna, för att visa på nyttan med medlemskap.Läs mera »
06.05.2019 kl. 09:51
68332_t.jpg

Kom ihåg att ha roligt tillsammans

Arbetsvälmående har varit ett aktuellt tema inom Svenska studieförbundet under det senaste året i och med Förbundsbarometern. På förbundsfrukosten i Vasa gjorde vi en gallup bland förbundsanställda där vi bad dem om tips för arbetsvälmående.Läs mera »
20.03.2019 kl. 12:07