Psykisk hälsa för alla

26.02.2020 kl. 12:59
PÅ BORDET. Den psykiska ohälsan gör sällan något stort väsen av sig. Den finns mitt ibland oss, men syns sällan på utsidan. Psykosociala förbundet lyfter fram detta med en kampanj, som genomförs med stöd av den nya penninginsamlingslagen.

Text: Pernilla Nylund

Hälften av alla finländare går igenom en period av psykisk ohälsa under sin livstid, och varje gång påverkar det många runt omkring - anhöriga och närstående till personer med psykisk ohälsa är själva i riskzonen, och vart fjärde barn är barnanhörig. De flesta sjukskrivningarna i Finland beror numera på någon form av psykisk ohälsa.  

Det här ville vi på Psykosociala förbundet lyfta fram. För ett år sedan valde vi att synliggöra psykisk hälsa genom att trycka upp tygväskor med texten ”Här går jag och är helt underbar”, men nu vill vi hjälpa på ett mer konkret sätt. Vi vill hjälpa där hjälpen verkligen behövs.

Vi vill lyfta fram den viktiga inre hälsan som varierar under livets gång, och det faktum att ohälsan är närvarande i så många människors liv, på många olika plan. Så vi beslöt oss för att lansera en ny kampanj, en kampanj som har samma namn som den här kolumnen – ”Psykisk hälsa för alla”, och som pågår till den 9 oktober 2020. Målsättningen är att samla in medel för att kunna hjälpa barn, ungdomar och vuxna som berörs av psykisk ohälsa. Som kan behöva extra stöd för rehabilitering, utbildning, fritidsaktiviteter eller rekreation. Som behöver en hjälpande hand och en känsla av hopp – just här, just nu.

Du och jag, och alla runt omkring oss är värda att få må bra. I ett informationssamhälle under ständig förändring är vi alla värda att få må bra. Kanske kan medel från vår kampanj göra så att grannen börjar må bättre, eller hjälpa ett syskon som kämpar med studierna. Kanske kan medel från vår kampanj göra så att en förälder har råd att betala årsavgiften till dotterns fotbollsklubb.

Kampanjen snurrar nu på våra sociala medier – på vår hemsida, på bloggen, Facebook och Instagram. Vi har även skickat ut direktinformation till företag, om att man kan bidra med medel antingen via ett telefonnummer eller genom att göra en inbetalning till vårt insamlingskonto. På vår hemsida www.fspc.fi kan du läsa mer om det om du vill.

När kampanjen är avslutad kommer vi att göra en utvärdering och analysera. Hur har det gått? Hur många stipendieansökningar har kommit in från personer som behöver stöd? Vad fungerade bra/mindre bra? Vad kan vi utveckla eller göra annorlunda?

Den psykiska hälsan är grunden för människans välbefinnande och därför oerhört viktig. Du och jag, och alla runt omkring oss är värda att få må bra.

Sköt om dig.

Pernilla Nylund är informatör på Psykosociala förbundet. Hon tycker om att jobba med sociala medier, göra samarbeten med andra aktörer och ansvara för medlemstidningen Respons.

Läs också

På bordet: Dags för förbundsanaställda att få upp flåset

På bordet: Alla tiders sångfest under planering

75331_t.jpg

Tillsammans för ett livskraftigt civilsamhälle – SFV och Förbundsarenan förtydligar samarbetet

NYHET. SFV och Förbundsarenan har preciserat formerna för sitt samarbete genom ett nytt avtal. Med en tydligare rollfördelning fortsätter vi arbeta tillsammans för ett starkt och livskraftigt civilsamhälle på svenska i Finland. Läs mera »
26.10.2020 kl. 08:17
74998_t.jpg

Nätverk viktigast av allt

PÅ BORDET. Vi som jobbar i föreningar och förbund är ofta bra på att berätta för medlemmar hur viktiga nätverk är. Genom att bli medlem i föreningen får man ett kontaktnät som är guld värt. Men förstår vi även att det är lika viktigt att vi själva har ett omfattande nätverk? Siru Lönnqvist på VVS Föreningen i Finland lyfter fram nätverkens betydelse.Läs mera »
30.09.2020 kl. 12:59
70763_t.jpg

Bli en dörröppnare på 60 minuter över en kopp kaffe

Är du intresserad av att få träffa någon från din egen bransch med utländsk bakgrund? Med hjälp av "Dörren" kan personer, som är etablerade i Finland och utlandsfödda, mötas och utbyta kunskaper och erfarenheter med varandra.Läs mera »
14.10.2019 kl. 13:46
70697_t.jpg

Förbundens förtroendevalda i fokus

INGÅNGEN. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna leds av styrelser, som består av förtroendevalda. Enligt en grov uppskattning är det drygt 500 personer som ägnar sig åt strategiskt ledarskap och därmed utvecklar civilsamhället.Läs mera »
08.10.2019 kl. 13:38
70682_t.jpg

Helhetsbild av civilsamhället på Styrelsedagarna 2019

”Om vi vill göra mera konkret tillsammans måste vi känna till och lära känna varandra och varandras verksamheter och strukturer bättre”. Styrelsedagarna 2019 lockade drygt 60 ordföranden och styrelsemedlemmar från finlandssvenska förbund till ett veckoslut med stora frågor och nya kontakter.Läs mera »
07.10.2019 kl. 15:00
69742_t.jpg

Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
07.08.2019 kl. 13:18
68996_t.jpg

Svenskfinlands framtid hänger på civilsamhällsengagemang

Svenskfinlands framtid hänger på civilsamhällets engagemang. Så skriver ordförande Jonna Sahala och verksamhetsledare Mari Pennanen i en insändare i Hufvudstadsbladet 29.4.2019.Läs mera »
03.05.2019 kl. 15:00
68773_t.jpg

DIFF - Ingenjörerna i Finland ny medlem i Studieförbundet

Svenska studieförbundet har antagit DIFF - Ingenjörerna i Finland som ny medlem i samband med vårmötet. Det betyder att Studieförbundet nu samlar 65 förbund och centralorganisationer.Läs mera »
16.04.2019 kl. 15:03