Webbkurser: Civilsamhället och hållbarhet

02.12.2020 kl. 11:29
NYHET. Filip Wijkström, docent i företagsekonomi och miljöexperten Maria Wetterstrand diskuterade civilsamhällets betydelse för en hållbar framtid under Organisationskonferensen 2020. Nu kan du ta del av deras föreläsningar i efterhand.

Ett förändrat civilsamhällesklimat

Svenska folkskolans vänner och Förbundsarenan erbjuder föreningar, förbund och andra intresserade möjlighet att ta del av inspelat innehåll i form av en webbkurs från Organisationskonferensen 2020. Det övergripande temat är Hållbarhet. 

Filip Wijkström är docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm (HHS) och har sedan början av 1990-talet studerat och undervisat om det civila samhället och dess idéburna organisationer. Filip ansvarar för verksamheten vid Stockholm Center för Civil Society Studies (civilsociety.se) och arbetar också nära Ideell Arena i utvecklingen av deras ledarskapsprogram. 

Innehåll: Hur kan och ska de finlandssvenska ideella organisationerna förhålla sig till aktuella samhällsutmaningar? Det växer fram nya eller åtminstone annorlunda sätt för hur människor väljer att engagera sig. Detta påverkar också utrymmet och möjligheterna för de klassiska folkrörelserna att bedriva sin verksamhet, och andra aktörer träder in och tar allt mer plats i det civila samhället. Hur förhåller vi oss till dessa ändringar? Filip Wijkström presenterar olika perspektiv med utgångspunkt i sin forskning om civilsamhällets utveckling i Sverige. Vilka trender påverkar våra organisationer, hur påverkar civilsamhället utvecklingen av samhället och vilka trender bör vi vara uppmärksamma på för att leda våra organisationer mot en hållbar framtid?

Anmäl dig här

Civilsamhället en föregångare?

Svenska folkskolans vänner och Förbundsarenan erbjuder föreningar, förbund och andra intresserade möjlighet att ta del av inspelat innehåll i form av en webbkurs från Organisationskonferensen 2020. Det övergripande temat är Hållbarhet. 

Maria Wetterstrand är VD för Miltton Purpose, en hållbarhetskonsultbyrå som stöttar företag i att utveckla ett seriöst hållbarhetsarbete. Maria är också grön samhällsdebattör, föreläsare, engagerad moderator och skribent. Hon har tidigare fungerat som riksdagsledamot och språkrör för Miljöpartiet i Sverige.

Innehåll: Maria Wetterstrand inspirerar till vidare utveckling och arbete kring hållbarhet. Är civilsamhället en föregångare, och hur kan tredje sektorn påvisa sin kompetens, samt påverka och engagera andra sektorer i samhället? Maria ger råd och verktyg för ett välfungerande hållbarhetsarbete.

Anmäl dig här

Organisationskonferensen 2020

Viste du att det är möjligt att ta del av material och presentationer från Organisationskonferensen 2020 i efterhand? För oss är det vikigt att materialet och innehållet från konferensen lever vidare och att du och dina kollegor utnyttjar det även i framtiden. 

Gå till Organisationskonferensen 2020

 

 

79468_t.jpg

Hur ordnar man hybrid- och distansmöten?

ARTIKEL. Den här artikeln påbörjar en artikelserie som behandlar olika digitala problem och lösningar. Artikelserien är en del av projektet för att stöda digital utveckling inom förbunden. I den här artikeln kan du läsa om hur du konkret ordnar hybrid- och distansmöten. Läs mera »
25.10.2021 kl. 15:57
78407_t.jpg

Fem förslag för förbundens finansiering

ARTIKEL. I juni samlades ett gäng verksamhetsledare för att diskutera förbundens finansiering. Diskussionen utmynnade i fem punkter och förslag på hur vi tillsammans kunde stärkas gällande finansieringen.Läs mera »
09.08.2021 kl. 09:19
77553_t.jpg

Varför behövs god förvaltning i föreningar?

PÅ BORDET. En positiv aspekt av pandemin är att vi har varit tvungna att ta ett digisprång och utvärdera vår verksamhet ur en ny synvinkel. Det gäller våra styrelser, fullmäktige och alla som jobbar med förvaltningsfrågor. Nu är det dags att tala om god förvaltning, skriver Kari Huhtala på Finlands Svenska Andelsförbund.Läs mera »
06.05.2021 kl. 07:48
76807_t.jpg

Tips för hur du kan arbeta så någon annan kan ta över

ARTIKEL. En avgörande faktor för hur bra du sköter ditt arbete är den tysta kunskap du bär på och de rutiner du bygger upp för ditt arbete. Med erfarenhet och bra metoder gör du saker raskt och smidigt. Men vad händer då du slutar? Här är några tips för hur du kan lägga upp arbetet så att någon annan kan ta över då det är dags.Läs mera »
01.03.2021 kl. 16:28
76717_t.jpg

Smidiga arbetsprocesser och hjärnsmarta tips

ARTIKEL. Hur skapar vi smidiga arbetsprocesser och jobbar mer ändamålsenligt? Det var ett genomgående tema för årets Kanslidagar som ordnades virtuellt under två dagar i februari. Nu har vi samlat ihop fem nyttiga tips från dagarna för att stöda förbundens anställda att jobba mer hjärnsmart. Läs mera »
26.02.2021 kl. 15:28
75452_t.jpg

Hur ordna digitala evenemang

ARTIKEL. Då distansarbete är vardag och virtuella träffar är normen, hur skapar man fungerande digitala lösningar? Förbundsarenan har sammanfattat tips och erfarenheter kring digitala lösningar och hur man skapar lyckande virtuella träffar.Läs mera »
04.11.2020 kl. 23:26
73277_t.jpg

Förbundsekonomernas fem tips för distansarbete i coronatider

Plötsligt jobbar många i förbundsvärlden på distans. Vissa är vana och har redan jobbat hemifrån tidigare, men för andra är det ganska nytt. På senaste nätverksträffen delade förbundsekonomerna med sig av sina bästa tips för distansarbete i coronatider.Läs mera »
22.04.2020 kl. 11:16
72444_t.jpg

Gör så här för att synas på Wikipedia

ARTIKEL. Projekt Fredrika jobbar för att förbättra tillgången på täckande och korrekt information om det svenska i Finland på Wikipedia. Här är deras råd till förbund och föreningar.Läs mera »
04.03.2020 kl. 14:46