Lugnet efter deadline

02.11.2021 kl. 07:18
PÅ BORDET. Det skulle vara skönt att jobba på en tidning som bara kom ut en gång i månaden, tänkte jag ofta på den tiden jag jobbade på en dagstidning. Efter ett knappt år på Svenska Trädgårdsförbundet och som ansvarig redaktör för Trädgårdsnytt kan jag konstatera att verkligheten inte riktigt är sådan som jag trodde.

Text: Sanne Wikström

Trädgårdsnytt utkommer väldigt ofta för att vara en månadstidning. Det innebär tolv nummer per år, tio tidningar då två är dubbelnummer. Det är en deadline i månaden i stort sett.

Men som tidningens innehållsproducent, journalist, korrekturläsare, layoutare, it-stöd, marknadsföringsansvarig och annonsgrafiker känns som om tidningen utkommer betydligt oftare. Det är en kort paus just efter deadline, men strax är det dags att börja planera innehållet i följande nummer. Marknadsföringen borde jobbas med kontinuerligt. Och så finns det en webbsida också…

Fördelarna är att det sällan kommer invändningar när layoutexperimenten drar i väg mot nya sfärer. Tycker jag att det är bra så är det bra. Och blir det inte bra så behöver man inte göra om det.

Trädgårdsnytt, undrar många er nu förvirrat, vad är det? Trädgårdsnytt är den enda svenskspråkiga tidningen för trädgårdsbranschen i Finland. Tidningen ges ut av Svenska Trädgårdsförbundet och som så många andra i Svenskfinland vill vi att alla ska känna sig bekväma hos oss. Vi försöker vara lockande för alla som ens har ett litet intresse för trädgård och för Svenskfinland. Vi riktar oss till koloniträdgårdsentusiasten i Brunakärr, potatisodlaren i Tenala och växthusägaren i Närpes. Men också till pionkännaren i Borgå och plantskoleägaren i Jakobstad.

Tidningen innehåller artiklar om forskning, om företag och om glada amatörer som odlar de mest olika saker. Målet är att innehållet skall vara ungefär hälften forskning och företagsnytt, hälften trädgårdsreportage och artiklar som riktar sig till hobbyodlare.

Trädgårdsnytt balanserar mellan språken, det mesta av forskningsmaterialet kommer på finska och det är en minst sagt spännande utmaning att översätta det till svenska. Ibland översätter vi från något av de nordiska språken om det dyker upp intressanta artiklar.

Trädgårdsnytt har prenumeranter i alla de nordiska länderna. Det är i huvudsak branschorganisationer och personer som jobbar inom trädgårdsbranschen som prenumererar från utlandet. Men den vägen når en del av den senaste forskningen inom branschen ut i Norden. Och en del av forskningen från de nordiska länderna når våra läsare som kanske odlar samma växter här. Trädgårdsbranschen är liten bransch och därför håller Trädgårdsnytt på att bygga upp ett samarbete med systertidningar i Norden. Vi har liknande klimat, står inför likande utmaningar med små marknader och stora avstånd.

Hur ser framtiden ut för en svenskspråkig branschtidskrift i Finland? Statistiken talar sitt dystra språk, odlarna blir färre och färre, liksom de trogna långvariga prenumeranterna. Behovet av information kan skötas via elektroniska nyhetsbrev och webbsidor. Eller kan det? Själv märker jag hur det mer och börjar klia i fingrarna efter en papperstidning efter många digitala år. Kanske det är bäst att prenumerera på papper, medan det ännu är möjligt.

Sanne Wikström är verksamhetsledare för Svenska Trädgårdsförbundet. Att vara ansvarig redaktör för Trädgårdsnytt utgör cirka hälften arbetet.

Läs också

På bordet: Digitala verktyg ger nya möjligheter av Ira Vaskola

 På bordet: Namnbyte för att professionalisera verksamheten av Ida Boucht

82397_t.jpg

Effekter och resultat av ett studiebesök

BLOGG. Nya kontakter, idéer och mycket inspiration i arbetet. Men varför är det så svårt att komma sig iväg? Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring vad ett studiebesök kan leda till, bara man får det gjort. Läs mera »
02.06.2022 kl. 09:30
82378_t.jpg

Praktikperiod har gett inblick i förbundsvärlden

BLOGG. Studier i statskunskap kan kännas lite teoretiska, men en praktikperiod kan komplettera studierna. Efter tre månaders praktik på Förbundsarenan har Karen Lindholm fått en inblick i förbundsvärlden. Läs mera »
31.05.2022 kl. 17:10
82374_t.jpg

Inspiration och goda exempel ger upphov till fler hållbara val

BLOGG. Hållbarhetsveckan är en evenemangsvecka för att synliggöra goda hållbara lösningar. Nora Backlund som leder projketet delar tankar kring hållbarhet och hur ditt förbund kan vara med och bidra under evenemangsveckan.Läs mera »
31.05.2022 kl. 11:31
82368_t.jpg

Mät och utveckla digitalt kunnande inom förbunden

ARTIKEL. Hur mäter man digitalt kunnande och utvecklar digitala kunskaper inom förbunden? Ni kan börja genom att använda något av de verktyg som här presenteras.Läs mera »
30.05.2022 kl. 15:12
82367_t.jpg

Evenemang för alla

ARTIKEL. Visst vill vi ordna tillgängliga evenemang där alla känner sig välkomna. Men hur gör man det i praktiken? Vi har samlat konkreta tips och verktyg för hur ditt förbund ordnar tillgängliga evenemang.Läs mera »
30.05.2022 kl. 12:37
82309_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

ARTIKEL. Mikaela Hermans fick nya tankesätt och inspiration. Niklas Wahlström fick vägledning i en ny bransch, medan Anna Alenius fick reflektera över sitt eget arbete med hjälp av sin adept. Nu kan du som är anställd inom civilsamhället ansöka om en plats i Mentorix och få en mentor.Läs mera »
24.05.2022 kl. 09:25
82049_t.jpg

Att se varandra i ögonen

BLOGG. Den här våren har jag funderat mycket på mätning och utvärdering av resultat inom ideell verksamhet. Att vi måste bli ännu bättre på att påvisa betydelsen av det vi gör inom förbundsvärlden är uppenbart. Men vi måste också stå upp för saker som inte går eller ska mätas. En sådan sak är betydelsen av att träffas, prata och se varandra i ögonen.Läs mera »
04.05.2022 kl. 09:34
82038_t.jpg

Tidskriftsrundan 2022

NYHET. Hur ser framtiden ut för de finlandssvenska tidskrifterna? Vilka är de största utmaningarna och behoven? Nu kartlägger Förbundsarenan tidskriftsverksamheten på svenska i Finland.Läs mera »
03.05.2022 kl. 17:04
82025_t.jpg

Länkar i kedjan

BLOGG. Vi lever alla i bubblor, såväl privat som i arbetslivet. De senaste tjugo åren har dessa bubblor byggts ut med hjälp av olika sociala medier. Vi kan med rätta tala om utvecklingen som före och efter Facebook. Jo, du läste rätt. Även Facebook kommer att förlora sin position förr eller senare. Vad kommer istället? Det undrar Johanni Larjanko koordinator på Bildningsalliansen.Läs mera »
03.05.2022 kl. 10:36