Effekter och resultat av ett studiebesök

02.06.2022 kl. 09:30
BLOGG. Nya kontakter, idéer och mycket inspiration i arbetet. Men varför är det så svårt att komma sig iväg? Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring vad ett studiebesök kan leda till, bara man får det gjort.
Text: Mari Pennanen
Bild: Mari Pennanen och Julia Hemgård. Foto: Julia Hemgård

 

I maj reste Förbundsarenans koordinator Julia Hemgård och jag till Stockholm. Vi hade bokat in möten med tre organisationer, ansökt om bidrag och planerat vad vi ska fråga om och ta reda på. Vaga planer och behov hade funnits i planerna en längre tid, men i vintras beslöt vi att nu är det dags.

Vi ville göra ett studiebesök till Stockholm för att hälsa på några organisationer och slutligen blev det tre besök. Vi hälsade på Ideell Arena, som är ett samarbete mellan idéburna organisationer, LSU – Sveriges ungdomsorganisationer, som är en intresse- och samarbetsorganisation, och Ax, som är en samarbetsorganisation för i Sverige verksamma, rikstäckande organisationer aktiva inom amatör- och deltagarkultur.

Det finns aldrig rätt tidpunkt att komma sig i väg, det är bara att bestämma sig och boka.

Vi ville veta mer om organisationernas och deras verksamhet, speciellt hur de arbetar med nätverk och kontakt till sina partners/medlemmar, för att pejla vår verksamhet mot deras och se vad vi kan lära oss om och av varandra. Vi ville också få en djupare insikt i vilka frågor som diskuteras i civilsamhällets takorganisationer i Sverige just nu och skapa kontakter för att sedan kunna fundera vidare på konkret samarbete.

Det finns aldrig rätt tidpunkt att komma sig i väg, det är bara att bestämma sig och boka. Vi valde maj och bokade i god tid in besök med organisationerna. Besöket blev tre dagar och vi hann förutom besöken också njuta av våren i Stockholm och distansjobba i en annorlunda och inspirerande miljö mellan besöken. Tiden då allt annat jobb försvinner eller lugnar sig kommer inte, men det går också att sköta en del jobb på distans under ett studiebesök. Huvudsaken är att planera i tillräckligt god tid, så man hinner förbereda sig genom att läsa på och fundera vad man vill veta.

Vi ansökte om och beviljades bidrag för studiebesöket av Kulturfonden Sverige-Finland (länk: https://kulturfonden.net/) . Bidraget bidrog förstås till att täcka en del av resekostnaderna, men också till att resan blev av. Att ansöka om bidrag var ett viktigt steg i att konkretisera och förtydliga syftet med resan och göra ramarna tydliga.

Att vi var två från organisationen som åkte betydde också att vi redan på resan till Stockholm hade hunnit prata igenom och planera en stor del av verksamheten för i höst och för nästa år. På ett mysigt fik jobbade vi vidare och hann prata om vår verksamhet, så att vi visste vad vi ville veta av dem vi besökte. Efter besöken hann vi också reflektera tillsammans och fundera hur vi konkret jobbar vidare.

Jag tror största behållningen är att det under besöken såddes många små frön.

Resultat och effekter då? Konkreta idéer för Förbundsarenans verksamhet och våra arbetssätt. Nya kontakter. Material, modeller och sätt att jobba. Tankar kring varför saker görs på ett visst sätt. Mycket att bolla sina egna tankar mot. Det var också fint att få berätta om vår organisation och hur vi jobbar. Jag kom tillbaka med mycket inspiration och iver att jobba vidare. Jag tror största behållningen är att det under besöken såddes många små frön. Vi vet inte ännu vad som växer upp och blir något bärande, men jag är säker på att vissa frön kan vi se blomma efter en tid. Bara vi jobbar vidare och upprätthåller kontakterna. Vi hoppas också på motbesök från dem vi besökte.

 

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan.

 

83150_t.jpg

Våra värdefulla tidskrifter

BLOGG. Då man jobbar inom en organisation som ger ut en medlemstidning är Förbundsarenans nyutkomna rapport Tidskriftsbarometern intressant läsning. Ilona Salonen, t.f. verksamhetsledare på Svenska Hörselförbundet, reflekterar över rapportresultatet och tidskrifternas framtid.Läs mera »
07.09.2022 kl. 11:24
82830_t.jpg

Fira Östersjön!

BLOGG. Östersjödagen handlar om att fira vårt alldeles egna hemhav men också ta ansvar för dess framtid. Cecilia Nyman, sakkunnig på Marthaförbundet, ger tips på hur du och din organisation kan delta i evenemanget den 25 augusti.Läs mera »
09.08.2022 kl. 15:15
82563_t.jpg

Nycklarna till digitalisering

BLOGG. Nu tar det ettåriga projektet Digistöd slut och det är dags att blicka både bakåt för att se på de lärdomar projektet har medfört, men mest framåt för att se den framtid som digitaliseringen möjliggör.Läs mera »
20.06.2022 kl. 11:19
82378_t.jpg

Praktikperiod har gett inblick i förbundsvärlden

BLOGG. Studier i statskunskap kan kännas lite teoretiska, men en praktikperiod kan komplettera studierna. Efter tre månaders praktik på Förbundsarenan har Karen Lindholm fått en inblick i förbundsvärlden. Läs mera »
31.05.2022 kl. 17:10
82374_t.jpg

Inspiration och goda exempel ger upphov till fler hållbara val

BLOGG. Hållbarhetsveckan är en evenemangsvecka för att synliggöra goda hållbara lösningar. Nora Backlund som leder projketet delar tankar kring hållbarhet och hur ditt förbund kan vara med och bidra under evenemangsveckan.Läs mera »
31.05.2022 kl. 11:31
82049_t.jpg

Att se varandra i ögonen

BLOGG. Den här våren har jag funderat mycket på mätning och utvärdering av resultat inom ideell verksamhet. Att vi måste bli ännu bättre på att påvisa betydelsen av det vi gör inom förbundsvärlden är uppenbart. Men vi måste också stå upp för saker som inte går eller ska mätas. En sådan sak är betydelsen av att träffas, prata och se varandra i ögonen.Läs mera »
04.05.2022 kl. 09:34
82025_t.jpg

Länkar i kedjan

BLOGG. Vi lever alla i bubblor, såväl privat som i arbetslivet. De senaste tjugo åren har dessa bubblor byggts ut med hjälp av olika sociala medier. Vi kan med rätta tala om utvecklingen som före och efter Facebook. Jo, du läste rätt. Även Facebook kommer att förlora sin position förr eller senare. Vad kommer istället? Det undrar Johanni Larjanko koordinator på Bildningsalliansen.Läs mera »
03.05.2022 kl. 10:36
81405_t.jpg

Inom FSL-akademin utbildas nästa generation

BLOGG. Från en tanke i bakhuvudet om att engagera sig fackligt till att bli den som är med och startar upp FSL-akademin igen. Ombudsman Jens Mattfolk på Finlands Svenska Lärarförbund FSL skriver om hur FSL jobbar kring att skapa gemenskap och få fler att komma med i verksamheten.Läs mera »
05.04.2022 kl. 10:25