Att vara del av något större

09.06.2022 kl. 10:59
ARTIKEL. Finland är föreningarnas förlovade land. För en del är föreningslivet självklart, för andra inte. Malin Lindholm, förbundssekreterare på Svensk Ungdom och Ilona Salonen, verksamhetsledare på Svenska hörselförbundet berättar om betydelsen av föreningar och vikten av engagemang.
Text: Karen Lindholm
 

Malin Lindholms karriär inom föreningslivet började som åttaåring när hon gick med i scouterna. Malin var länge aktiv inom scouterna och har även varit både kårchef, scoutchef dvs. ordförande för Finlands Svenska Scouter och viceordförande för Finlands scouter.

Den erfarenheten Malin fått från scouterna har hon värdesatt högt och hon är säker på att hon inte skulle haft det jobbet hon har idag om inte det skulle vara för hennes engagemang i scouterna.

Det som Malin anser att är föreningars viktigaste uppgift är att ge människor ett sammanhang som de passar in i och en gemenskap.

- Livet blir rikare om man får göra något viktigt för en förening, säger Malin.

Hon sammanfattar frågan om varför föreningar är viktiga:

- Gemenskap, att föreningar kan hjälpa folk att hitta ett sammanhang och en gemenskap med människor med lika värderingar eller intressen som de annars kanske inte skulle ha hittat. Föreningar hjälper med att föra fram viktiga frågor i samhället. Till exempel Svensk Ungdom förespråkar unga och studerandes intressen, säger Malin.

Föreningar hjälper med att föra fram viktiga frågor i samhället.

Hon tillägger att föreningar ger en också kunskaper och färdigheter som man annars kanske inte skulle få. Du kan som ung engagera dig i en förening och ta ganska mycket ansvar och få färdigheter som du kanske annars skulle få först mycket senare i arbetslivet.

 

Malin Lindholm och Ilona Salonen

Det finns en förening för alla

Ilona Salonen på Svenska hörselförbundet har alltid varit en föreningsmänniska och engagerat sig i flera olika föreningar och organisationer. Under sin studietid var hon föreningsaktiv och med i flera olika utskott, ämnesföreningar och kårfullmäktige. Hon har även jobbat på Åbo akademis studentkår. Ilona jobbar nu som tf. verksamhetsledare på Svenska hörselförbundet.

Svenska hörselförbundets främsta uppgift är att intressebevaka för sina nio medlemsföreningar och finnas där för dem.

- Det fina med föreningslivet överlag är att det finns så många olika slags föreningar och någonting för alla. De förenar människor och bidrar med rikedom till samhället. Det kan motverka ensamhet för människor att gå med i en förening, säger Ilona.

Det fina med föreningslivet överlag är att det finns så många olika slags föreningar och någonting för alla.

-Till exempel kan människor känna sig ensamma i sin funktionsnedsättning och då kan Svenska hörselförbundets medlemsföreningar vara ett stort stöd för dem. Den offentliga sektorn upprätthåller vården men via tredje sektorn kan människor hitta kamratstöd och få tips av och dela erfarenheter med andra i samma situation.

Ilona anser att föreningar är viktiga eftersom det ger människor en möjlighet att hitta andra som är intresserade av samma saker. Det är även ett sätt att träffa nya människor och upprätthålla ett socialt liv. Föreningar är också aktiverande. Det ger personer ett syfte och någonting som driver dem vidare i livet.

 

82450_t.jpg

Robert Nilsson leder projekt för att hitta nya finansieringskällor för finlandssvenska förbund

NYHET. Förbundsarenan startar projektet Finansieringskällor för förbunden och Robert Nilsson har valts till projektledare. Projektet ska höja de finlandssvenska förbundens kompetens kring olika finansieringskällor och stödja dem med att bredda sin finansieringsbas. Läs mera »
08.06.2022 kl. 07:30
82397_t.jpg

Effekter och resultat av ett studiebesök

BLOGG. Nya kontakter, idéer och mycket inspiration i arbetet. Men varför är det så svårt att komma sig iväg? Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring vad ett studiebesök kan leda till, bara man får det gjort. Läs mera »
02.06.2022 kl. 09:30
82378_t.jpg

Praktikperiod har gett inblick i förbundsvärlden

BLOGG. Studier i statskunskap kan kännas lite teoretiska, men en praktikperiod kan komplettera studierna. Efter tre månaders praktik på Förbundsarenan har Karen Lindholm fått en inblick i förbundsvärlden. Läs mera »
31.05.2022 kl. 17:10
82374_t.jpg

Inspiration och goda exempel ger upphov till fler hållbara val

BLOGG. Hållbarhetsveckan är en evenemangsvecka för att synliggöra goda hållbara lösningar. Nora Backlund som leder projketet delar tankar kring hållbarhet och hur ditt förbund kan vara med och bidra under evenemangsveckan.Läs mera »
31.05.2022 kl. 11:31
82368_t.jpg

Mät och utveckla digitalt kunnande inom förbunden

ARTIKEL. Hur mäter man digitalt kunnande och utvecklar digitala kunskaper inom förbunden? Ni kan börja genom att använda något av de verktyg som här presenteras.Läs mera »
30.05.2022 kl. 15:12
82367_t.jpg

Evenemang för alla

ARTIKEL. Visst vill vi ordna tillgängliga evenemang där alla känner sig välkomna. Men hur gör man det i praktiken? Vi har samlat konkreta tips och verktyg för hur ditt förbund ordnar tillgängliga evenemang.Läs mera »
30.05.2022 kl. 12:37
82309_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

ARTIKEL. Mikaela Hermans fick nya tankesätt och inspiration. Niklas Wahlström fick vägledning i en ny bransch, medan Anna Alenius fick reflektera över sitt eget arbete med hjälp av sin adept. Nu kan du som är anställd inom civilsamhället ansöka om en plats i Mentorix och få en mentor.Läs mera »
24.05.2022 kl. 09:25
82049_t.jpg

Att se varandra i ögonen

BLOGG. Den här våren har jag funderat mycket på mätning och utvärdering av resultat inom ideell verksamhet. Att vi måste bli ännu bättre på att påvisa betydelsen av det vi gör inom förbundsvärlden är uppenbart. Men vi måste också stå upp för saker som inte går eller ska mätas. En sådan sak är betydelsen av att träffas, prata och se varandra i ögonen.Läs mera »
04.05.2022 kl. 09:34