Olika vägar till EU-finansering

29.04.2024 kl. 08:33
ARTIKEL. EU-finansiering utgör en betydande möjlighet för organisationer. Det finns många olika sätt att söka EU-finansiering på och här har vi samlat tips och resurser som kan vara till hjälp för er som är intresserade av EU-projekt och olika finansieringsformer.

Text: Robert Nilsson
Foto: Joanna Lindén-Montes

Förbundsarenans samverkande medlem, Pomoväst, har arrangerat en projektskola för föreningar och organisationer som vill starta olika typer av projekt, inklusive EU-finansierade projekt. Bekanta dig med projektskolans material via denna länk.

Leader: Invånarna som experter på utveckling

Leader är en verksamhetsform som fokuserar på invånarnas expertis och utveckling i sina egna områden. Leader-stödet består av finansiering från EU, staten och kommunerna.

EU-finansieringen kommer huvudsakligen från EU:s landsbygdsfond, och projekten realiseras främst på landsbygden. Du kan läsa mer om Leader-finansiering via denna länk.  

EU-finansieringsrådgivning

Du kan få gratis allmän information och rådgivning om EU:s olika finansieringsprogram och -instrument från Finlands nationella EU-finansieringsrådgivning. Syftet med tjänsten är att erbjuda allmän information om EU-finansiering och att främja dess nationella användning.

Rådgivningstjänsten är avsedd för finländska aktörer som är intresserade av EU-finansiering och ni kan läsa mer om deras olika tjänster via denna länk.

EU har också via sina egna webbsidor skapat en god överblick över vad EU-finansiering är, vem som kan söka och hur en organisation kan få olika sorters stöd kring ansökningar. Det finns mycket material och information tilgängligt och via denna länk kan ni börja sökande efter material och information. 

Via ministerierna

Statsrådets startsida kan hjälpadig framåt till bland annat olika ministeriers hemsidor i Finland.

Olika ministerier ansvarar för olika EU-projekt och via olika ministeriers sidor kan du bekanta dig med olika aktuella EU-finansierings möjligheter. Till exempel har Justitieministeriet och Miljöministeriet mycket information och länkar som handlar om EU-projekt som de koordinerar eller delfinansierar.

Övriga tips

För att hålla dig informerad om det senaste inom EU-finansiering, prenumerera på nyhetsbrev från ministerierna och EU. 

88901_t.jpg

Medlemsavgifter som inkomstkälla

ARTIKEL. Medlemsavgifter är en viktig inkomstkälla för många organisationer och föreningar i civilsamhället. Här har vi samlat länkar och information om medlemsavgifter.Läs mera »
26.04.2024 kl. 14:21
88897_t.jpg

Tänk bredare kring evenemang och försäljning

ARTIKEL. Att arrangera evenemang kan vara ett bra sätt för organisationer att inte bara engagera sin publik utan även generera intäkter. Här är några nyttiga tips och resurser för att göra evenemang både minnesvärda och lönsamma.Läs mera »
22.04.2024 kl. 12:29
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56
88741_t.jpg

Civilsamhället och banktjänster - ojämlikhet och möjligheter?

BLOGG. Bankavgifter är nödvändiga kostnader för föreningar och organisationer. En ny undersökning visar dessutom att bankavgifterna är en kostnadsfaktor för organisationer i civilsamhället som varierar stort.Läs mera »
22.01.2024 kl. 10:48
88555_t.jpg

Nu startar kampanjen Framtidsgåvan

NYHET. Testamentdonationer till förbund och föreningar ökar. För att höja medvetenheten om möjligheten att donera till organisationer genom testamente koordinerar Förbundsarenan kampanjen Framtidsgåvan.Läs mera »
03.01.2024 kl. 09:04