Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

02.04.2024 kl. 12:13
INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.

Text: Mari Pennanen

Då Wegelius kammarstråkar (WKS) firade sitt 20-årsjubileum med en praktfull konsert intervjuades personer som haft avgörande roller då orkestern grundades. En av dem var dirigent Anna-Maria Helsing. Hon lyfte fram betydelsen av att som ung få se en bredd, och inse att musiklivet är större än det hon hittills sett i hemknutarna, då hon genom WKS föregångare WKO hade möjlighet att resa till Helsingfors och fick träffa musiker från hela Svenskfinland.

För mig var det scoutingen. Efter att ha varit aktiv i den lokala scoutkåren fanns det som aningen äldre möjligheter till ett bredare perspektiv. Jag fick åka på patrulledarkurser först i Åboland, sedan på olika håll i hela Svenskfinland. Jag fick åka på läger, ibland till och med segla dit. Jag fick åka på förbundets vår- och höstmöten och träffa scouter från alla kårer i Svenskfinland. Jag fick förundras, skratta, lära mig, inse vad lite jag vet, höra dialekter, diskutera fördomar, se platser, smaka på lokala läckerheter och känna hela Svenskfinland riktigt konkret.

Det är genom dessa resor och upplevelser som Svenskfinland skapas och blir en del av identiteten.

Och jag inser att där finns något som är större än mitt personliga engagemang i just den organisation jag var aktiv inom. För mig, liksom för så många andra, är det genom dessa resor och upplevelser som Svenskfinland skapas och blir en del av identiteten. Det kan vara Stafettkarnevalen, körresan, fotbollsturneringen, kongressen, spelmansstämman, Kulturkarnevalen, brandkårslägret, Elevriksdagen, ledarskapskursen, Skolmusik eller något annat.

Fortfarande, eller kanske nu ännu mer än tidigare, behövs fysiska möten. Det behövs bussresor och tågåkande. Dagens unga behöver få uppleva, känna, smaka, dofta, höra. Och det gör de inte genom en skärm. Alla borde få vara aktiva inom någon förening, organisation eller förbund som ger dem möjlighet att få åka till olika hörn av Svenskfinland och där få förundras, förtjusas och göra något tillsammans med andra.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan och skriver i Ingången-bloggen om aktuella ärenden inom civilsamhället.

92075_t.jpg

Fundraisingtrender 2025 - vilka är de?

BLOGG. Vilka är de stora trenderna inom fundraising 2025, och hur kan vi använda dem för att stärka engagemanget i civilsamhället? Projektledare Robban Nilsson bloggar om trender som kan användas för att skapa engagagemang.Läs mera »
03.01.2025 kl. 14:05
91758_t.jpg

Tiden går fort när man har roligt

BLOGG. Det berömda citatet, “tiden går fort när man har roligt”, lämpar sig väl för att beskriva min tid i Förbundsarenans styrelse. Efter två år som styrelsemedlem lider mandatperioden mot sitt slut och efter en snabb reflektion med facit i hand kan jag inte annat än konstatera att det varit ett roligt och givande uppdrag.Läs mera »
28.11.2024 kl. 11:47
91509_t.jpg

Delade erfarenheter av medelsinsamling ger inspiration

BLOGG. Fler organisationer kan behöva utveckla strukturer för medelsinsamling framöver. Projektledare Robban Nilsson delar med sig av insikter efter ett Skill Share-event kring insamling och engagemang. Kan ni jobba för månadsgivare, använda influencers eller få igång födelsedagsinsamlingar?Läs mera »
04.11.2024 kl. 08:14
91471_t.jpg

Nätverk betyder allt då Sonja bygger upp it-stöd också på svenska

BLOGG. Hur är det att jobba med svensk verksamhet inom en finsk organisation? Hur bygger man upp nätverk inom den finlandssvenska förbundsvärlden och skapar kontakter och synergier när såväl man själv som arbetsbilden är ny? Bland annat dessa frågor funderar Sonja Bäckman från Enter ry på i sin blogg. Läs mera »
30.10.2024 kl. 08:32
91159_t.jpg

Delningskultur – mer än bara carpool

INGÅNGEN. Hur kan civilsamhället tänka om när det gäller samarbete, att dela och lyfta varandra? Förbundsarenans verksamhet är i sig ett exempel på att jobba för att bygga en delningskultur. Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen bloggar om tankar efter en nordisk workshop.Läs mera »
03.10.2024 kl. 12:29
91152_t.jpg

Snart kan vi se varje timme av osjälviskt arbete

BLOGG. Alla timmar som läggs på volontärarbete behöver synliggöras. På Organisationskonferensen presenterades ett nytt sätt att göra detta av Ant Simons. Här i bloggen berättar han om sin lösning.Läs mera »
02.10.2024 kl. 12:12
90884_t.jpg

Testamentdonationer – dags för reform i Finland?

BLOGG. Testamentdonationer är ett sätt att stöda civilsamhället. Med reformer skulle det stödet kunna både underlättas och ökas. Läs mera »
09.09.2024 kl. 13:54
90797_t.jpg

Med rätt förutsättningar blir det lätt

BLOGG. Hur är det att sitta i styrelsen för Förbundsarenan? Och hur känns det att vara ny i ett sammanhang? Med snart ett års erfarenhet har Emelie Möllerström funderat kring detta i sin blogg.Läs mera »
30.08.2024 kl. 11:00
90763_t.jpg

Förtroendeuppdrag kan ge dig meriter men öppnar inte alla portar

BLOGG. Är ansvarsfulla förtroendeuppdrag i organisationer bra för karriärutvecklingen? Emil Oljemark och Filip Nyman har utgående från sina erfarenheter inom scoutrörelsen reflekterat tillsammans kring nätverk, kompetenser och meriter.Läs mera »
28.08.2024 kl. 08:17