Promenadinsikter

30.05.2024 kl. 17:00
BLOGG. En promenad under en arbetsresa har gett Johnni Larjanko nya insikter. Han bloggar om gamla och nya hjulspår, och hur allt hänger ihop med fri bildning, som han jobbar med på Bildningsalliansen.

Text: Johanni Larjanko

Jag åker på arbetsresa till Köpenhamn. Plötsligt befinner jag mig i nya omgivningar. Solen skiner på samma sätt som hemma i Helsingfors, sommarvärmen har kommit rekordtidigt till vår del av världen, men där slutar likheterna.

Cyklar väller fram längs gatorna. Nästan alla talar danska, skrattar och ser så där danskt somriga ut. Växelkursen är förvirrande, vilket gör det svårt att bedöma om saker är dyra eller inte.

Vi bor på ett eko-hotell på Vesterbrogade mitt i stan. Hotellet har hög hygge-faktor, samtidigt som det satsar mycket på hållbarhet. Uteserveringarna är fulla med folk vart jag än rör mig i stan. En stor kultur-, musik- och gatufestival kommer att ta över stora delar av centrum med start lite senare idag.

Genom att göra den här lilla förflyttningen ser jag med nya ögon.

Allt känns välbekant, men samtidigt lite annorlunda. Jag går längs med grönskande gator och ser med stora ögon på allt som händer runt omkring mig, hela tiden. Det är inga märkvärdiga saker, bara helt vanligt vardagsliv i en stad. Vanligt, men inte för mig. Genom att göra den här lilla förflyttningen ser jag med nya ögon. Lägger märke till detaljer som går mig förbi hemma i Helsingfors.

Det är lätt att fastna i gamla hjulspår, att göra som man alltid gjort tidigare. Rutiner ger trygghet, och trygghet behövs i osäkra tider. Samtidigt har jag känt mig allt tröttare. Min energinivå sjunker mer och mer. Jag märker att jag går och räknar dagarna till semestern. När den känslan tar över får jag mindre gjort på jobbet, och orkar inte göra mycket efter arbetsdagens slut heller.

De där gamla hjulspåren är visserligen de bekvämaste, men de är också begränsande.

Att få spendera några dagar i den danska huvudstaden ger mig energi och väcker min nyfikenhet till liv igen. Jag känner mig närvarande. De där gamla hjulspåren är visserligen de bekvämaste, men de är också begränsande. De är trygga, och lite tråkiga. En del går på autopilot.

Att promenera här är att ge sig in i det okända. Det påminner lite om att våga anmäla sig till en arbiskurs. Ibland kan det också kännas som ett steg ut ur bekvämlighetscirklarna. Hinner jag? Orkar jag? Kan jag?

Att delta i fri bildning ger ofta så mycket mer än själva kursinnehållet. När det fungerar som bäst erbjuder det en liten förflyttning från det invanda. Litegrann som en resa till Köpenhamn i maj.

Johanni Larjanko är kommunikatör vid Bildningsalliansen. Till vardags sitter han oftast på SFV-huset G18 i Helsingfors.

90225_t.jpg

Fokus på kärlek inom fundraising

BLOGG. Att lägga fokus på kärlek för att få fler donationer? Projektledare Robert Nilsson bloggar om tankar efter seminarium där de senaste trenderna och forskningen kring fundraising presenterades.Läs mera »
30.05.2024 kl. 09:04
90026_t.jpg

Framtidsgåvan - sen då?

BLOGG. Jag brukar ofta tala om att fundraising är kommunikation och kommunikation är fundraising. Under kampanjen Framtidsgåvan har jag ständigt återkommit till detta mantra. Men vad betyder det egentligen? Läs mera »
21.05.2024 kl. 12:07
89896_t.jpg

Behovet av en strategi för civilsamhällesorganisationer

INGÅNGEN. Regeringens mål är att stärka demokratin, delaktigheten och förtroendet i samhället. Det känns lite utmanande att se hur regeringen just nu arbetar för detta, men strategin som beretts är steg i rätt riktning.Läs mera »
02.05.2024 kl. 08:41
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38