Medlemsavgifter som finansieringskälla

30.08.2024 kl. 14:32
Traditionellt har medlemsavgifter varit en grundpelare i många förbunds ekonomi. Allt färre förbund uppger ändå medlemsavgifter som en inkomstkälla och Robert Nilsson, projektledare för Finansieringskällor för förbunden, har tittat närmare på detta.

Text: Mari Pennanen
Foto: Joanna Lindén-Montes

- I projektplanen för projektet ingår att reda ut varför färre av Förbundsarenans medlemsförbund uppgett medlemsavgifter som finansieringskällor i Förbundsrundan och vad det beror det på. Jag har också funderat på hur det ser ut med medlemsutvecklingen i förbunden på senare år, säger Robert ”Robban” Nilsson.

Han har rett ut att den största orsaken till att färre förbund i Förbundsarenans medlemsenkäter uppgett medlemsavgifter som en inkomstkälla beror på antingen mänskliga misstag eller att medlemsavgifternas andel i helhetsbudgeten är så liten att man inte anser det vara relevant att uppge som inkomstkälla.

- Den data vi har är inte heltäckande, men det vi kan läsa ut är att det finns förbund som får fler medlemmar och det finns förbund som tappar medlemmar. Det finns fortsatt ett högt engagemang kring föreningar och många vill vara medlemmar, säger Robban.

Då han noggrant studerat uppgifter speciellt från de förbund som svarat på alla tre datainsamlingar (Besöksrundan 2015-2016 och Förbundsrundorna 2021 och 2023) så har han sett en liten minskning i det totala antalet medlemmar.

- Vi har uppgifter för alla år endast från 19 förbund och alla dessa har inte personmedlemmar på någon nivå, så det säger inte så mycket. Intressantare är det som kom fram i senaste Förbundsbarometern, nämligen att antalet förbund med stigande medlemsantal är större än antalet med minskade medlemsantal. Skillnaderna är små, läget är ganska stabilt på fältet som helhet, säger Robban.

Borde förbunden höja sin medlemsavgift?

En diskussion som pågår i många förbund handlar om höjningar av medlemsavgifter. Många förbund har också involverat Robban i processerna.

- Den krassa siffernissen i mig tycker att det är viktigt att föra en diskussion om en höjning som åtminstone återspeglar inflationen. Men det är inte en svart-vit fråga. Förbund behöver inkomster, men många är måna om att medlemsavgiften inte ska vara en avgörande faktor när det kommer till medlemskap utan man vill att den ska vara låg, säger Robban Nilsson.

Han tycker ändå att det är ett lite märkligt sätt att resonera om man ser medlemsavgifterna som en inkomstkälla. Då borde de höjas regelbundet, i takt med inflationen.

- Jag har lärt mig att förbund med god kännedom om sin medlemskår också ser en uppenbar risk med att tappa medlemmar om medlemsavgiften höjs. Det finns förbund som vet att medlemmar avslutat sitt medlemskap eftersom de inte haft råd med medlemsavgiften, säger Robban.

Han lyfter fram att alla finansieringskällor kräver tid. Idag är det uppenbart att många är medvetna som konsumenter eller medlemmar – man vill veta vad man får för pengarna. Det här ser Robert som en möjlighet för förbund.

- Ju mer medvetna medlemmarna är om de ekonomiska realiteterna och förutsättningarna för ett förbund eller en förening, desto mer ökar också förståelsen och viljan att hjälpa organisationen de är medlemmar i. Genom att vi blir mer transparenta kring vår ekonomi kan vi optimera nya och gamla finansieringskällor, kanske också medlemsavgifter. Det syns tydligt när det gäller donationer – om folk vet vad de ger till, då ger de. Det samma gäller säkert för medlemsavgifter, säger Robban, och konstaterar att mer utredning kring detta, speciellt gällande våra verksamhetsförutsättningar på svenska i Finland behövs.

Läs utredning om medlemsavgifter.

90884_t.jpg

Testamentdonationer – dags för reform i Finland?

BLOGG. Testamentdonationer är ett sätt att stöda civilsamhället. Med reformer skulle det stödet kunna både underlättas och ökas. Läs mera »
09.09.2024 kl. 13:54
90496_t.jpg

Fler som funderar på testamentsgåvor till förbunden

NYHET. Den här våren var det nästan 30 000 personer som stött på kampanjen #Framtidsgåvan på sociala medier. Genom samarbete har möjligheten att donera genom testamente nått ut brett i Svenskfinland, då över trettio organisationer samtidigt kommunicerat ut detta. Läs mera »
09.07.2024 kl. 09:52
90374_t.jpg

Testamentdonationer för att stärka civilsamhället

ARTIKEL. Finns det modeller eller lösningar kring testamentsgivande som såväl staten som privatpersoner skulle kunna dra nytta av? Det har studerande vid Aalto-universitetet forskat kring denna vår.Läs mera »
17.06.2024 kl. 09:09
90274_t.jpg

Samarbete kring effekter

ARTIKEL. Vad har förbund och fonder gemensamt? Ena ansöker om bidrag och andra delar ut. Men båda måste jobba för att lyfta fram betydelsen av civilsamhällets verksamhet ännu tydligare än tidigare, då resultat och effekter av verksamheter inte ses som självklara.Läs mera »
04.06.2024 kl. 06:48
90225_t.jpg

Fokus på kärlek inom fundraising

BLOGG. Att lägga fokus på kärlek för att få fler donationer? Projektledare Robert Nilsson bloggar om tankar efter seminarium där de senaste trenderna och forskningen kring fundraising presenterades.Läs mera »
30.05.2024 kl. 09:04
90026_t.jpg

Framtidsgåvan - sen då?

BLOGG. Jag brukar ofta tala om att fundraising är kommunikation och kommunikation är fundraising. Under kampanjen Framtidsgåvan har jag ständigt återkommit till detta mantra. Men vad betyder det egentligen? Läs mera »
21.05.2024 kl. 12:07
88893_t.jpg

Städer och välfärdsområden stöder civilsamhället

ARTIKEL. Städer och välfärdsområden stöder civilsamhället på många olika sätt. Här lyfter vi fram tips och länkar för er som vill veta mer om denna bidragsform. Läs mera »
07.05.2024 kl. 09:15
88890_t.jpg

Olika vägar till EU-finansering

ARTIKEL. EU-finansiering utgör en betydande möjlighet för organisationer. Det finns många olika sätt att söka EU-finansiering på och här har vi samlat tips och resurser som kan vara till hjälp för er som är intresserade av EU-projekt och olika finansieringsformer.Läs mera »
29.04.2024 kl. 08:33