Fundraisingtrender 2025 - vilka är de?

03.01.2025 kl. 14:05
BLOGG. Vilka är de stora trenderna inom fundraising 2025, och hur kan vi använda dem för att stärka engagemanget i civilsamhället? Projektledare Robban Nilsson bloggar om trender som kan användas för att skapa engagagemang.

Text: Robert Nilsson
Bild: Joanna Lindén-Montes

Under våren 2025 lanserar Förbundsarenan synlighetskampanjen Engagera! för att lyfta fram civilsamhällets behov av engagemang.

Många organisationer kämpar med att hitta nya engagerade, samtidigt som många ändå ser en stark vilja att bidra. Kampanjen syftar till att bättre förstå engagemang och hitta nya vägar att inspirera fler att delta.

Kan vi lära oss något från ”fundraisingvärlden” och trenderna där då det gäller engagemang? Jag tänker att vi kan det.

Inom fundraising har det länge talats om vikten av att skapa engagerande och personlig kommunikation. Trenden fortsätter att växa 2025. Nyhetsbrev och e-post är fortfarande två av de mest effektiva kanalerna för att nå donatorer – särskilt när dessa är personligt utformade och tydligt kopplade till organisationens vision och mål.

Allt fler donatorer söker aktivt efter organisationer som speglar deras egen värdegrund.

Den här typen av kommunikation kan även tillämpas för att locka nya volontärer eller medlemmar till organisationer. Till exempel kan nyhetsbrev rikta sig till både befintliga och potentiella engagerade, med innehåll som är relevant och inspirerande.

I fundraisingkretsar talas det mycket om att allt fler donatorer aktivt söker efter organisationer som speglar deras egen värdegrund. Så ett sätt för organisationer att tänka då blir ju att ännu tydligare synliggöra organisationens vision och mission.

En undersökning från Institute for Sustainable Philanthropy visar att donatorer som hittar en sådan koppling är mer benägna att ge regelbundet och känner större meningsfullhet i sitt givande. Kan vi använda samma logik för att rekrytera volontärer och medlemmar? Mitt enkla svar är att varför inte?

Innehåll

För att leda potentiella donatorer till organisationer är det viktigt att skapa engagerande och personlig kommunikation. Jag tror att vi kan tänka på samma sätt för att leda potentiella medlemmar och volontärer till oss. En trend för 2025 är alltså fokus på innehåll.

Det handlar givetvis inte bara om att skapa innehåll. Det måste också vara engagerande, personligt och tillgängligt innehåll. Till exempel kan nyhetsbrev användas strategiskt för att nå både befintliga och potentiella medlemmar. Nyhetsbrev med personlig ton och tydligt fokus på organisationens mål är alltså en fundraisingtrend väl värd att fundera kring också för att skaffa nya medlemmar.

Nyhetsbrev och e-post som sätt att kommunicera med medlemmar är knappast en nyhet. Men för år 2025 utmålas just nyhetsbrev och e-post som det bästa sättet att nå människor för att få dem att donera. Kommunikation med en personlig ”touch” och tydlighet kring hur en organisation tillsammans med sina engagerade kan göra en verklig skillnad är i sig en mini-trend.

Om vi sedan också koppar in nästa stora fundraising trend, storytelling, till detta så kan mycket hända.

Storytelling

Storytelling hålls nämligen fortsättningsvis som en trend för 2025. Även här tänker jag alltså att vi kan lära av organisationer som integrerat storytelling med sin fundraising. Berättelser som berör är ett kraftfullt verktyg för att locka donatorer. Så vad om storytelling då används med syftet att locka medlemmar och volontärer?

Organisationer som sysslar med fundraising använder ofta storytelling för att visa hur donationer gör skillnad, vilket väcker känslor av hopp, glädje eller medkänsla. Samma strategi kan kanske användas för att stärka annat engagemang? Varför inte låta volontärer själva berätta om sina erfarenheter? Bloggar, nyhetsbrev och sociala medier kan bli plattformar för dessa berättelser och skapa en personlig koppling till nya engagerade.

Evenemang

Evenemang? Känns inte detta lite 2010? Både och enligt de som tittar på trender.

I höstas satt jag med på ett evenemang i Helsingfors där en organisation berättade hur de gjort för att värva fler medlemmar. De hade börjat med att fråga sina nuvarande medlemmar om medlemskapet. Då fick de reda på att en sak som många önskade var evenemang som var exklusiva för dem. Organisationen skapade då temakvällar. Dessa temakvällar var online-tillfällen där medlemmarna bjöds på föreläsningar kring sådant som hur en viss typ av sjukdom kunde förebyggas, senaste nytt inom vård för en viss typ av sjukdom och så vidare.

Dessa online-evenemang blev mycket populära. Organisationen lyfte in information om detta i sina some-kanaler och nyhetsbrev. Resultaten blev att de fick fler medlemmar och fler regelbundna givare (månadsgivare) på relativt kort tid.

Evenemang, innehåll och storytelling – fundraisingtrender för 2025 som kan fungera även för att locka till annat engagemang än ”bara” donationer.

 

I Finansieringsfunderingar-bloggen skriver projektledare Robert Nilsson om vad arbetet med olika finansieringskällor för förbunden får honom att fundera på.  

91758_t.jpg

Tiden går fort när man har roligt

BLOGG. Det berömda citatet, “tiden går fort när man har roligt”, lämpar sig väl för att beskriva min tid i Förbundsarenans styrelse. Efter två år som styrelsemedlem lider mandatperioden mot sitt slut och efter en snabb reflektion med facit i hand kan jag inte annat än konstatera att det varit ett roligt och givande uppdrag.Läs mera »
28.11.2024 kl. 11:47
91509_t.jpg

Delade erfarenheter av medelsinsamling ger inspiration

BLOGG. Fler organisationer kan behöva utveckla strukturer för medelsinsamling framöver. Projektledare Robban Nilsson delar med sig av insikter efter ett Skill Share-event kring insamling och engagemang. Kan ni jobba för månadsgivare, använda influencers eller få igång födelsedagsinsamlingar?Läs mera »
04.11.2024 kl. 08:14
91471_t.jpg

Nätverk betyder allt då Sonja bygger upp it-stöd också på svenska

BLOGG. Hur är det att jobba med svensk verksamhet inom en finsk organisation? Hur bygger man upp nätverk inom den finlandssvenska förbundsvärlden och skapar kontakter och synergier när såväl man själv som arbetsbilden är ny? Bland annat dessa frågor funderar Sonja Bäckman från Enter ry på i sin blogg. Läs mera »
30.10.2024 kl. 08:32
91159_t.jpg

Delningskultur – mer än bara carpool

INGÅNGEN. Hur kan civilsamhället tänka om när det gäller samarbete, att dela och lyfta varandra? Förbundsarenans verksamhet är i sig ett exempel på att jobba för att bygga en delningskultur. Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen bloggar om tankar efter en nordisk workshop.Läs mera »
03.10.2024 kl. 12:29
91152_t.jpg

Snart kan vi se varje timme av osjälviskt arbete

BLOGG. Alla timmar som läggs på volontärarbete behöver synliggöras. På Organisationskonferensen presenterades ett nytt sätt att göra detta av Ant Simons. Här i bloggen berättar han om sin lösning.Läs mera »
02.10.2024 kl. 12:12
90884_t.jpg

Testamentdonationer – dags för reform i Finland?

BLOGG. Testamentdonationer är ett sätt att stöda civilsamhället. Med reformer skulle det stödet kunna både underlättas och ökas. Läs mera »
09.09.2024 kl. 13:54
90797_t.jpg

Med rätt förutsättningar blir det lätt

BLOGG. Hur är det att sitta i styrelsen för Förbundsarenan? Och hur känns det att vara ny i ett sammanhang? Med snart ett års erfarenhet har Emelie Möllerström funderat kring detta i sin blogg.Läs mera »
30.08.2024 kl. 11:00
90763_t.jpg

Förtroendeuppdrag kan ge dig meriter men öppnar inte alla portar

BLOGG. Är ansvarsfulla förtroendeuppdrag i organisationer bra för karriärutvecklingen? Emil Oljemark och Filip Nyman har utgående från sina erfarenheter inom scoutrörelsen reflekterat tillsammans kring nätverk, kompetenser och meriter.Läs mera »
28.08.2024 kl. 08:17