Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

04.12.2023 kl. 08:15
ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt.

Text: Robert Nilsson
Foto: Joanna Lindén-Montes

I allmänhet behöver allmännyttiga föreningar ett tillstånd av polisen för att samla in pengar. Men det finns undantag.

Ett första undantag är att en privatperson, utan penninginsamlingslov, får starta en insamling med syftet att pengarna som samlas in ska ges vidare till en organisation. Ett exempel på detta kan vara att en person i samband med en bemärkelsedag uppmanar festdeltagare att istället för att ge gåvor ge pengar, som personen som har bemärkelsedag sedan ger vidare till en allmännyttig förening.

En utmaning för organisationer är hur de kan skapa förutsättningar för att få den typen av gåvor. Ett sätt att öka medvetenheten om detta är att lyfta fram det på organisatinens webbplats. Där kan listas vilka typer av finanseringssätt som finns och vilka de har.

Ofta har organisationer inskrivet i sina stadgar att deras verksamhet kan finansieras av (till exempel) medlemsavgifter, bidrag och frivilliga donationer. Att informera om dessa olika finansieringssätt är alltså fullt tillåtet utan ett insamlingslov.

Om en organisation står som mottagare av en oväntad penninggåva, till exempel att en person samlat in pengar i samband med en bemärkelsedag, är det också tillåtet att kommunicera om detta. Att berätta om ett sådant initiativ, förutsatt att det är okej för givaren, är också ett sätt att öppna upp för att det går att stöda organisationen på detta vis.

Gåva i samband med medlemsavgiften

Ett annat sätt att samla in pengar för en organisation är att i samband med att det skickas fakturor om årsavgiften till medlemmarna lägga till en skrivelse om att mottagaren (medlemmen) har möjlighet att göra en frivillig extra inbetalning eller ge en gåva.

Det är dessutom möjligt att genom ett separat nätverk, till exempel en typ av intranät, som endast används av föreningens medlemmar be om donationer av medlemmarna. En förening kan dessutom be sina medlemmar om donationer i brev eller i medlemstidningar som skickas enbart till personer som antecknats i medlemsregistret.

Då en förening ordnar en tillställning för sina medlemmar, till exempel julgröt för medlemmar, så är det möjligt att be deltagarna om donationer i samband med tillställningen.

Vill ni läsa mer om när en organisation kan samla in pengar utan insamlingslov så kan ni hitta mycket information om detta på polisens sidor. Via denna länk kommer ni till polisens hemsidas avdelning med vanliga frågor om penninginsamlingar som bland annat också tar upp olika undantag.

90206_t.jpg

Skriv under gemensamt upprop

De planerade nedskärningarna i statsbidragen till civilsamhällets organisationer samlar finlandssvenska organisationer till ett gemensamt upprop. Läs mera »
29.05.2024 kl. 08:13
90139_t.jpg

Styrelseposten landar i förbundsstyrelsernas epostlådor

NYHET. I Förbundsarenans 68 medlemsförbund finns det närmare 600 personer som engagerar sig som ordförande och styrelsemedlem. Förbundsarenan har nu grundat nyhetsbrevet Styrelseposten för att nå dessa med aktuell information som kan stöda i förtroendeuppdraget.Läs mera »
23.05.2024 kl. 09:30
90119_t.jpg

Ordföranderollen kommer med höga förväntningar

ARTIKEL. Vad innebär det att vara ordförande för ett förbund eller en centralorganisation idag? Vardagen, rutiner och organisationskulturen ser olika ut i alla förbund. Det finns mycket att lära av varandra och här kommer tips från erfarna ordförande.Läs mera »
21.05.2024 kl. 12:11
90026_t.jpg

Framtidsgåvan - sen då?

BLOGG. Jag brukar ofta tala om att fundraising är kommunikation och kommunikation är fundraising. Under kampanjen Framtidsgåvan har jag ständigt återkommit till detta mantra. Men vad betyder det egentligen? Läs mera »
21.05.2024 kl. 12:07
88893_t.jpg

Städer och välfärdsområden stöder civilsamhället

ARTIKEL. Städer och välfärdsområden stöder civilsamhället på många olika sätt. Här lyfter vi fram tips och länkar för er som vill veta mer om denna bidragsform. Läs mera »
07.05.2024 kl. 09:15
89896_t.jpg

Behovet av en strategi för civilsamhällesorganisationer

INGÅNGEN. Regeringens mål är att stärka demokratin, delaktigheten och förtroendet i samhället. Det känns lite utmanande att se hur regeringen just nu arbetar för detta, men strategin som beretts är steg i rätt riktning.Läs mera »
02.05.2024 kl. 08:41
88890_t.jpg

Olika vägar till EU-finansering

ARTIKEL. EU-finansiering utgör en betydande möjlighet för organisationer. Det finns många olika sätt att söka EU-finansiering på och här har vi samlat tips och resurser som kan vara till hjälp för er som är intresserade av EU-projekt och olika finansieringsformer.Läs mera »
29.04.2024 kl. 08:33
88901_t.jpg

Medlemsavgifter som inkomstkälla

ARTIKEL. Medlemsavgifter är en viktig inkomstkälla för många organisationer och föreningar i civilsamhället. Här har vi samlat länkar och information om medlemsavgifter.Läs mera »
26.04.2024 kl. 14:21
89860_t.jpg

Medlemsförbunden deltar aktivt i Förbundsarenans verksamhet

ARTIKEL. 63 av Förbundsarenans 68 medlemsförbund deltog i verksamheten under verksamhetsåret 2023. Att verksamheten lockar medlemmarna och anses relevant är grunden för allt Förbundsarenan gör, sade verksamhetsledare Mari Pennanen på vårmötet.Läs mera »
26.04.2024 kl. 12:04