Utmaningen att rekrytera till civilsamhället

30.07.2024 kl. 10:10
ARTIKEL. Att hitta rätt personer för civilsamhällets både breda och växlande uppgifter kan vara utmanande. Aalto-studerande hur under våren jobbat med frågan och lyfter fram idéer och förslag för smidiga rekryteringsprocesser.

Text och foto: Nadina Vihinen

Förbundsarenan har under våren haft ett samarbete med Handelshögskolan vid Aalto-universitetet. Studeranden vid Capstone-kursen Organizational Analysis har använt Förbundsarenan som utgångspunkt i studier kring utmaningarna för organisationerna i civilsamhället. En utmaning vi lyfta fram var rekrytering till civilsamhällesorganisationer.

Behov av strategi

När en rekrytering blir aktuell inom civilsamhällesorganisationer finns det sällan en HR-avdelning som åtar sig planering och genomförande av processen. Det faller på den existerande personalen, utöver deras ordinarie uppgifter. Därför är det bra att ha en strategi att följa. En lyckad rekryteringsprocess kräver en uttänkt strategi, något som studerande vid Aalto-universitetet upplevde saknades i de flesta civilsamhällesorganisationer.

Strategin bör utgå ifrån en behovskartläggning:

  • Varför behöver vi rekrytera?
  • För vilket tidsperspektiv (fast-, projekt- eller deltidsanställning)?
  • Vilka erfarenheter/kompetenser önskar vi att de sökande har?

Nästa steg i strategin är att bestämma var man annonserar:

  • Vilka rekryteringssidor och nätverk ska användas?
  • Hur ska annonseringen utformas för att lämpa sig för den tänkta kanalen och målgruppen?

Studenterna rekommenderar också att nyttja läroanstalter och deras mässor eller webbsidor för att locka unga talanger till organisationen.

Organisationens värderingar i centrum

Bristen på resurser, både i tid, personal och ekonomi, är en utmaning vid rekrytering inom civilsamhället. Arbetsbilderna är ofta breda och jobbet stundvis gränslöst. Att hitta rätt person till små arbetsgemenskaper är avgörande för en lyckad och långsiktig rekrytering som stärker organisationen.

För att locka yrkeskunnig personal trots begränsade resurser är det viktigt att framhäva organisationens värderingar. Genom att tydligt kommunicera organisationens vision, målsättningar och samhällspåverkan, kan man attrahera sökande som vill vara med och göra skillnad.

Det är också viktigt att belysa den anställdas möjligheter att påverka den egen arbetsbilden och att lyfta fram vilka utbildnings- och utvecklingsmöjligheter som finns i arbetet.

Tydliga arbetsbeskrivningar och skälig ersättning

En tydlig arbetsbeskrivning är att föredra framför en luddig och bred arbetsbild. Det är också viktigt att ha ordning på benämningarna för att undvika förvirring och för att matcha löneförväntningar.

Materiella och ickemateriella incitament spelar en stor roll vid rekrytering. Flexibilitet, familjevänliga åtgärder, olika arbetsförmåner och möjligheten till distansarbete är sådant som kan väga tungt vid sidan av lönen. Det är också viktigt att synliggöra lönegaffeln för att undvika ansökningar med löneanspråk som ligger utanför det organisationen kan erbjuda.

Att tänka på vid rekrytering

Innan du rekryterar, överväg om det går att effektivera de resurser ni redan har. Samarbete med en annan organisation kan också vara en lösning. Tillfälliga resursbrister kan ibland täckas genom praktikplatser eller samarbeten kring slutarbeten. Rehabiliterande anställningar där organisationen får FPA-stöd kan också vara ett alternativ.

För att locka kompetent arbetskraft till civilsamhällesorganisationerna krävs ett lyft av hela sektorn som arbetsgivare. Genom att medverka vid exempelvis läroinrättningarnas mässor kan vi alla bidra till att synliggöra sektorn samt skapa intresse och förståelse för föreningar och förbund som arbetsgivare.

Sociala aspekter är också viktiga för anställda. De flesta söker en arbetsplats där de kan trivas och må bra. Fundera över om jobbet innebär mycket ensamarbete och självledarskap och hur detta kan kompenseras. Hur ser hierarkin ut i organisationen och hur framförs detta vid rekryteringen? En viktig punkt som Aalto-studerande lyfte fram var vikten av utbildning för ledare inom organisationerna. Gott ledarskap skapar en bra arbetsmiljö och stödjer organisationen, även i rekryteringsskedet.

Läs rapporten här.

90884_t.jpg

Testamentdonationer – dags för reform i Finland?

BLOGG. Testamentdonationer är ett sätt att stöda civilsamhället. Med reformer skulle det stödet kunna både underlättas och ökas. Läs mera »
09.09.2024 kl. 13:54
90800_t.jpg

Medlemsavgifter som finansieringskälla

Traditionellt har medlemsavgifter varit en grundpelare i många förbunds ekonomi. Allt färre förbund uppger ändå medlemsavgifter som en inkomstkälla och Robert Nilsson, projektledare för Finansieringskällor för förbunden, har tittat närmare på detta.Läs mera »
30.08.2024 kl. 14:32
90797_t.jpg

Med rätt förutsättningar blir det lätt

BLOGG. Hur är det att sitta i styrelsen för Förbundsarenan? Och hur känns det att vara ny i ett sammanhang? Med snart ett års erfarenhet har Emelie Möllerström funderat kring detta i sin blogg.Läs mera »
30.08.2024 kl. 11:00
90793_t.jpg

Förbundsarenans verksamhet ska upplevas trygg

NYHET. Erfarenhetsutbyte, diskussioner och möten blir bäst och ger mest om alla kan vara sig själva och ingen behöver oroa sig för diskriminering eller trakasserier. Förbundsarenan har antagit Principer för tryggare rum som tillämpas i all verksamhet.Läs mera »
30.08.2024 kl. 08:16
90763_t.jpg

Förtroendeuppdrag kan ge dig meriter men öppnar inte alla portar

BLOGG. Är ansvarsfulla förtroendeuppdrag i organisationer bra för karriärutvecklingen? Emil Oljemark och Filip Nyman har utgående från sina erfarenheter inom scoutrörelsen reflekterat tillsammans kring nätverk, kompetenser och meriter.Läs mera »
28.08.2024 kl. 08:17
90729_t.jpg

Nu kan förbunden nominera till Förbundsarenans styrelse

NYHET. På höstmötet är det dags att välja nya styrelsemedlemmar till Förbundsarenan. Vem vill du se i styrelsen nästa år? Nu kan du nominera kandidater.Läs mera »
22.08.2024 kl. 13:31
90651_t.jpg

Paketering och inspiration av ivriga studerande

INGÅNGEN. Tänk dig att du listar en massa utmaningar och ett gäng engagerade högskolestuderande tar sig an dessa utmaningar för att presentera lösningar. Det här fick Förbundsarenan i våras i ett samarbete med Handelshögskolan vid Aaltouniversitetet. Resultatet var konkreta förslag, arbetsglädje, inspiration och öppna dörrar.Läs mera »
12.08.2024 kl. 09:25
90608_t.jpg

Förbundsarenan välkomnar fler medlemmar

NYHET. Många olika slags organisationer har under årens lopp visat intresse för att bli medlemmar i Förbundsarenan men stadgarna har tolkats strikt. Nu har styrelsen fattat beslut om att bredda medlemskategorin samverkande medlem och därmed välkomna fler organisationer med i den gemensamma arenan för samverkan.Läs mera »
06.08.2024 kl. 10:50
90377_t.jpg

Delta i kurser kring självledarskap i Europa

NYHET. Förbundsarenan har beviljats Erasmus+-finansiering och startar ett nytt projekt. Projektet ger anställda inom förbundsfältet möjlighet att delta i fortbildningar i fyra europeiska länder under våren 2025.Läs mera »
05.08.2024 kl. 13:48