Spelmän till havs och på torra land

03.05.2019 kl. 09:16
PÅ BORDET. Finlands Svenska Spelmansförbund fyller i år 50 år. Organisationssekreterare Pia-Stina Sarin konstaterar att förbundet resten av året ska försöka hålla sig på torra land. Vi får veta vad som är på bordet hos Spelmansförbundet, och vi får också veta vad som döljer sig i skåpen.

Den nationella Folkmusikens och folkdansens dag arrangeras i år onsdagen den 8 maj, nu för tredje året i rad. Initiativtagare till dagen – som enligt tradition skall hållas onsdagen före morsdag – är Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskus KEK  - Centralen för främjande av folkmusik och folkdans CEFF. Centralen, som fungerar som verksamhetsområdets nationella takorganisation, ansvarar för informationen kring dagen. Syftet med Folkmusikens och folkdansens dag är att ge mera synlighet till den folkliga kulturen.

Från Spelmansförbundets sida välkomnar vi även i år Folkmusikens och folkdansens dag och hoppas att så många som möjligt reserverar en stund av dagen för folkmusik – antingen genom att berika omgivningen med vacker spelmansmusik eller genom att lyfta fram folkmusik i någon diskussion. Något färdigt arrangerat finns det ännu inte resurser till från förbundets sida, men kanske framöver.

På bordet finns däremot mycket annat som kräver och har krävt resurser. Vi har just avklarat Kvarken Folk, en folkmusikkryssning som nu arrangerats för andra året i rad. Kryssningen mellan Vasa och Umeå en lördag i april samlade även i år långt över 100 spelmän från båda sidor om Kvarken, så folkmusiken ljöd på alla däck. Ett veckoslut i mars åkte vi från fastlandet till Åland på Förbundsdag och Vinterstämma, och ett veckoslut i januari deltog en stor del av våra medlemmar i Folklandia – en folkmusik- och folkdanskryssning med 24 år på nacken och som numera går mellan Helsingfors och Tallinn.

Resten av år 2019 skall vi försöka hållas på torra land.

Framför oss har vi först Lilla spelmansstämman – finlandssvenskarnas egen dag under Kaustinen Folk Music Festival i juli månad. I augusti i år hålls Spelmansförbundets huvudevenemang Spelmansstämman – även kallad Finlandssvensk spelmansstämma i finskspråkiga sammanhang. Spelmansstämman har ett ambulerande system och hålls i år i Tjöck i Sydösterbotten, med Tjöck spelmanslag som lokal arrangör. Speciellt med årets stämma är att förbundet håller en jubileumskonsert under stämmans huvudfest. Anledningen är att Finlands svenska spelmansförbund i år firar 50-årsjubileum.

Förutom jubileumskonserten så vill förbundet lyfta fram sin ärevördiga ålder även på annat sätt. Medlemstidningen Fiolen min utkommer med ett jubileumsnummer i månadsskiftet maj/juni. Nr 2/2019 kommer att vara späckad med spelmansminnen från de senaste 50 åren och ha långt fler sidor än normala 28.

Förutom ovannämnda verksamhet så arrangerar Spelmansförbundet folkmusikkurser, folkmusikläger och folkmusikworkshopar. En kurs med lång tradition är Skärikursen, en folkmusikkurs i skärgårdsmiljö ett veckoslut i september. En självskriven plats för kursen är numera lotsstationen på Sälgrund utanför Kaskö, så platsen är redan bokad för inkommande höst.

Mycket annat finns också på bordet – och i skåpen. Spelmansförbundet, som har sitt kansli i Korsholm med en deltidsanställd, säljer nämligen låthäften, gratulations- och kondoleansadresser samt annat smått och behövligt.

 

Skribenten heter Pia-Stina Sarin och jobbar som organisationssekreterare på Finlands svenska spelmansförbund r.f. Arbetstiden är på 45 procent, så resterande 55 procent ägnas ett annat arbete under samma tak.

 

Läs också

På bordet: Frivilligt engagemang - nyckeln till att ordna evenemang

På bordet: Ett mångkulturellt Svenskfinland skapas tillsammans

68332_t.jpg

Kom ihåg att ha roligt tillsammans

Arbetsvälmående har varit ett aktuellt tema inom Svenska studieförbundet under det senaste året i och med Förbundsbarometern. På förbundsfrukosten i Vasa gjorde vi en gallup bland förbundsanställda där vi bad dem om tips för arbetsvälmående.
20.03.2019 kl. 12:07
61116_t.jpg

Att vara förbundsordförande

I SOFFAN: Hur är det att vara ordförande för ett finlandssvenskt förbund? Vi frågade några ordföranden om plus och minus med uppdraget.
16.11.2017 kl. 09:18