Att se varandra i ögonen

04.05.2022 kl. 09:34
BLOGG. Den här våren har jag funderat mycket på mätning och utvärdering av resultat inom ideell verksamhet. Att vi måste bli ännu bättre på att påvisa betydelsen av det vi gör inom förbundsvärlden är uppenbart. Men vi måste också stå upp för saker som inte går eller ska mätas. En sådan sak är betydelsen av att träffas, prata och se varandra i ögonen.

Text: Mari Pennanen

Förbundsarenans mentorskapsprogram för förbundens förtroendevalda, Mentorix 2022, är halvvägs. På väg hemåt efter mellanträffen snurrar tankarna i rekordfart. Deltagarna i programmet är personer med erfarenhet av ordförandeskap. Diskussionen på träffen blev både bred och djup.

Jag påmindes om betydelsen av ordet förlåt. I styrelsearbete kan det vara avgörande och det lilla ordet, som kan vara så svårt att säga, kan lösa enorma knutar och kan förhindra många konflikter. Jag påmindes om betydelsen av ordet tack. Många engagerade sätter ner en stor del av sin tid på frivilliguppdrag, som ofta är roliga och givande men inte alltid. Ibland kan ett tack, från rätt håll och i rätt tid, betyda allt.

Många engagerade sätter ner en stor del av sin tid på frivilliguppdrag, som ofta är roliga och givande men inte alltid. Ibland kan ett tack, från rätt håll och i rätt tid, betyda allt.

Jag påmindes också om betydelsen av att sitta ner tillsammans och prata så man ser varandra i ögonen. Styrelser får tillsammans diskutera roliga och givande ärenden, men det finns också svåra och tunga ärenden att ta beslut i och ta ansvar för. När åsikterna går isär, känslorna svallar och engagemanget är högt kan diskussionen gå vidare på olika sätt. Alltid går det inte bra, men då ett gäng ordföranden samlas och diskuterar erfarenheter av styrelsearbete lyfter de gång på gång fram betydelsen av att lära känna varandra, så styrelsemedlemmarna inte endast snabbt klubbar av ärenden utan också hinner prata. Det bäddar för mycket gott att alla i styrelsen känner varandra.

Om man ser varandra i ögonen är det lättare att komma ihåg att allas åsikter är lika värda, att alla styrelsemedlemmar delar på ansvaret och att även om man är av olika åsikter så kan man inte säga vad som helst.

Det förtroende och den tillit till varandra och till beslutsprocessen som byggs upp i styrelser som också sätter tid på att lära känna varandra kan och ska inte mätas med indikatorer, KPI:er, mätare och siffror. Styrkan i en styrelse mäts i besluten som tas tillsammans. Om man ser varandra i ögonen är det lättare att komma ihåg att allas åsikter är lika värda, att alla styrelsemedlemmar delar på ansvaret och att även om man är av olika åsikter så kan man inte säga vad som helst.

Hur den [tilliten] hamnar där kan inte effektiveras eller mätas, men om den saknas så märks det.

Och för att de ska bli så bra som möjligt, både när det gäller enkla, roliga beslut och svåra, tunga beslut så behöver tilliten till de gemensamma besluten kännas i magen på varenda en i styrelsen. Hur den hamnar där kan inte effektiveras eller mätas, men om den saknas så märks det. Och om man träffas och är tillsammans och ser varandra i ögonen är det mer sannolikt att den finns då den behövs.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan.

89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet.
02.04.2024 kl. 07:55
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.
29.02.2024 kl. 12:29