Text: Susanne Norrbäck-Råman
I dagens alltmer effektiva arbetsliv är det lätt att glömma bort att bygga en grund för ett hållbart arbetssätt. Denna grund är avgörande för att vi ska kunna arbeta både effektivt och med arbetsglädje. Särskilt när vi arbetar på distans kan det vara en utmaning att skapa en varm arbetsgemenskap som stöder oss även i tuffare tider.
På hösten deltog jag i kursen ”Hållbar verksamhetskultur” som arrangerades av Svenska folkskolans vänner i samarbete med Förbundsarenan. Kursen leddes av Christin Furu, projektforskare vid Åbo Akademi. Den sträckte sig över hela höstterminen och bestod av två dagar på plats samt tre distansmöten. Under kursen diskuterade vi hur vi inom våra föreningar och organisationer kan främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kolleger och för oss som ledare. Vi utforskade frågor om arbetsorganisation, kommunikation, arbetsmiljö, medarbetarinflytande, medarbetarsamtal, firande av framgångar och skapande av en stark arbetsgemenskap. Deltagarna fick reflektera över sina egna arbetssätt och identifiera områden där vi kan förbättra oss inom våra organisationer.
Jag strävar efter att skapa en varm och tillåtande arbetsmiljö där experimenterande och även misslyckanden är tillåtna.
Som verksamhetsledare för Martin Wegelius-institutet, en organisation där nästan alla mina medarbetare arbetar projektbaserat på distans och är utspridda över Svenskfinland och till och med Sverige, har jag tillsammans med min närmaste kollega funderat mycket över välmående och hållbart arbete. Vi har därför valt att lyfta fram välmående som ett centralt tema för perioden 2023–2025.
Som ledare anser jag att det är viktigt att föra en konstruktiv dialog med mina medarbetare. Tydliga arbetsbeskrivningar och en årsplan, där vi klart formulerar när olika moment ska genomföras är av stor vikt. Jag strävar efter att skapa en varm och tillåtande arbetsmiljö där experimenterande och även misslyckanden är tillåtna. Att leta syndabockar är sällan produktivt, i stället fokuserar vi tillsammans på lösningar och möjligheter i stunden, ett fokus som ger positiv energi. Målet är att vi gemensamt blir starkare och klokare genom processen.
Återhämtning är ett av de viktigaste verktygen för att behålla arbetsglädjen och lusten.
Ibland måste vi omvärdera våra projekt när krafterna tryter. Det kan innebära att vi tar in extra hjälp, skjuter på deadlines eller till och med skippar vissa uppgifter. Att förenkla är inte alltid möjligt – ibland måste vi kämpa oss igenom intensiva och arbetsintensiva perioder. Idag vill jag betona vikten av återhämtning. Återhämtning är individuell, och jag uppmuntrar mina medarbetare att identifiera sina egna sätt att återhämta sig. Det är ett av de viktigaste verktygen för att behålla arbetsglädjen och lusten.
Jag har förmånen att arbeta med yngre personer som fortfarande utforskar sin väg framåt, sin passion och sitt sätt att fungera i en arbetsgemenskap. Jag är medveten om att Martin Wegelius-institutet inte kommer att vara deras sista arbetsplats. Därför ser jag mitt ledarskap som pedagogiskt – jag hoppas att de tar med sig erfarenheter och verktyg från vår tid tillsammans, som de kan ha nytta av i sina framtida karriärer och jag kommer alltid att vara tacksam för den period jag fick jobba med dem, för tack vare dem har även jag utvecklats och blivit en tryggare och bättre ledare. Och ja, på vår arbetsplats får vi skratta och vara lite galna ibland!
Susanne Norrbäck-Råman är verksamhetsledare för Martin Wegelius-institutet och leder en arbetsgemenskap där de flesta jobbar projektbaserat och på distans.