Digitalisering av hembygdsmaterial på agendan

Landets hembygdsföreningar förvaltar ofta ett unikt kulturarv i form av fotografier, föremål och olika dokument. För att hjälpa föreningarna att digitalisera materialet driver Finlands Svenska Hembygdsförbund (FSH) projektet Digihem.

Hembygdsförbundets verksamhetsledare Tom Sandström berättar att förbundet fungerar både som centralorganisation och intresseorganisation för de finlandssvenska hembygdsföreningarna.

- Finlands Svenska Hembygdsförbund grundades år 1983 på initiativ av Svenska kulturfonden, som också är vår fadder. Tanken var att skapa en centralorganisation för de finlandssvenska hembygdsföreningarna, säger Tom.

- Digitalisering är ett bra exempel på en intressefråga som rör alla föreningar. Vi ordnar också seminarier med mer övergripande teman som kultur, kulturmiljö, byggnadsvård, arkiv, föreningsteknik och annat för våra egna föreningar, säger Tom.

Digihem-projektet har redan ett par år på nacken och har ordnat flera träffar runtom i landet om digitalisering, katalogisering och andra frågor. På webbplatsen www.digihem.fi har man samlat olika resurser som hembygdsföreningarna kan använda sig av, exempelvis anvisningar för hur man tar hand om sina fotografier.

En viktig del av verksamheten är att väcka den stora allmänhetens intresse för hembygdsfrågor. Sedan år 1986 ger förbundet ut tidningen Hembygden.

- Tidningen är vårt flaggskepp. Den är vårt visitkort utåt och den är jag mest stolt över, konstaterar Tom.

Hembygden utkommer med fem nummer per år och fungerar som ett språkrör för det finlandssvenska hembygdsarbetet. Bland prenumeranterna finns medlemsföreningarnas medlemmar, kommuner, bibliotek, medborgarinstitut med flera organisationer.

Tom fungerar också som chefredaktör för Hembygden och är därmed den som planerar innehållet, kontaktar skribenter, sammanställer, redigerar och ansvarar för helheten.

- Själv är bästa dräng, säger Tom, som gör i stort sett allt gällande tidningen och trivs med arbetet.

I år ordnas Hembygdsparlamentet i Karis och Museidagarna, som brukar samla 150-200 personer, ordnas på Åland.

Läs mer

Läs mer om Hembygdsförbundet och projekt Digihem.

Årtal

1983 grundades Finlands Svenska Hembygdsförbund

1986 utkom tidningen Hembygden första gången

2015 arrangerades de senaste Finlandssvenska museidagarna i Närpes

Siffror

11 000 nummer är upplagan för Hembygden

12 euro per år kostar en prenumeration på tidningen Hembygden för icke-medlemmar

ca 100 lokala hembygdsföreningar är medlemmar i Finlands Svenska Hembygdsförbund