Finlandssvenskarnas förhållande till de finlandssvenska tidskrifterna är nu utrett. Det ger oss svar på hur viktiga tidskrifterna upplevs av läsarna och vad läsarna helst vill läsa. Svaret är entydigt: Finlandssvenskarna gillar sina tidskrifter och vill ha mer innehåll.
Utredningen som genomförts tillsammans med Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi ger ett faktabaserat underlag som kommer att vara till stor nytta för både tidskrifterna och de personer som jobbar för att främja de finlandssvenska tidskrifterna.
Hur står det till med Förbundsarenans medlemsorganisationer år 2023? Vilka är de största utmaningarna och vad går bra? Vilka områden behöver vi tillsammans fundera vidare kring och vad kan vi lära oss av varandra?
Förbundsarenan har genom medlemsenkäten Förbundsrundan kartlagt läget i de finlandssvenska förbunden. I rapporten presenterar vi resultat från enkäten. Vad betyder samhällsförändringarna för förbunden?
Samhället förändras, men förändras tidskrifterna med det? Ny teknik och nya kommunikations- och distributionskanaler har inverkat på våra läsvanor. Detta har naturligtvis också påverkat de finlandssvenska tidskrifternas verksamhetsförutsättningar – men hur har tidskriftsfältet tagit emot denna nya era?
Förbundsarenan har i samarbete med Konstsamfundet och Svenska kulturfonden kartlagt de finlandssvenska tidskrifterna, deras behov och utmaningar. I Tidskriftsbarometern 2022 presenterar vi hur de finlandssvenska tidskrifterna upplevt de senaste åren och vilka deras största utmaningar, möjligheter och behov är.
Digitalisering, förändringar gällande finansiering och förändrade sätt att engagera sig i viktiga ideella frågor. Samhället förändras, inte minst av den pågående pandemin. Så hur mår de finlandssvenska förbunden år 2021?
Förbundsarenan har genom Förbundsrundan kartlagt sina medlemsorganisationer och deras verksamhet. Vi presenterar hur de finlandssvenska förbunden upplevt de senaste åren och vilka deras största utmaningar, möjligheter och behov är. Här kan du också läsa om hur de ser på den finlandssvenska tredje sektorns framtid och Förbundsarenans roll och verksamhet.
Inför Organisationskonferensen 2020 skickade vi ut en enkät till medlemsorganisationerna om hållbarhet. Svaren visar att mycket redan görs och användes i planeringen av Organisationskonferensen.
Svenska studieförbundet och Psykosociala förbundet gjorde hösten 2018 en omfattande kartläggning av hur anställda inom finlandssvenska förbund och centralorganisationer mår på jobbet.
Hur mår de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna? Vad är aktuellt och vilka är utmaningarna just nu? Svenska studieförbundet har gjort en omfattande kartläggning av sina 58 medlemsorganisationer genom en besöksrunda. I Förbundsbarometern presenteras de gemensamma trender och teman som kommit upp. Alla våra 58 medlemsförbund presenteras också.