Vem blev Svenskfinlands mesta förbundsexpert?

08.09.2016 kl. 10:46
NYHET. Delad förstaplats! Och här även de rätta svaren, varsågod!

I samband med Studieförbundets kalas förra veckan ordnade vi en frågesport med frågor om våra medlemmar. Man kunde delta i frågesporten både på kalaset, och på nätet under några dagar. I många frågor fick man poäng för flera svar, eftersom det finns flera rätta svar, lite beroende på hur man räknar och ser på saken.

De flesta fick kring 20 poäng, men två personer fick 29 poäng och är således Svenskfinlands förbundsexperter: Pia-Stina Sarin på Finlands Svenska Spelmansförbund och Stefan Andersson på Svenska folkskolans vänner. Gratulerar, imponerade bra koll på förbunden har ni!

Dessutom var det två personer som visste (eller gissade) helt rätt på frågan om hur många av Studieförbudnets medlemmar som har en kvinnlig ordförande. Rätt svar är 25, och vi gratulerar Maarit Westerén på Förbundet Hem och Skola och Torbjörn Stoor på FSKC, Det finlandssvenska kompetenscentret inom det sociala området.

Alla fyra vinnare får ett pris. Vi gratulerar!

 

Rätta svaren

Många har tyckt att frågorna var svåra, men samtidigt visar många av svaren att det nog finns många som känner till organisationerna rätt väl.

Första frågan handlade om att kombinera ett förbund med rätt medlemsantal. Så här många medlemmar har de förbund som nämndes:

  • Svenska hörselförbundet 3000 medlemmar
  • Finlands Svenska Brand- och räddningsförbund 6 700 medlemmar
  • Svenska pensionärsförbundet 20 000 medlemmar
  • Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU 50 000 medlemmar
  • Finlands Svenska Idrott 105 000 medlemmar

Många hade fullpott i frågan där man skulle kombinera ett förbund med det årtal då förbundet grundades. Här är rätta raden:

  • Svenska kvinnoförbundet år 1907
  • Förbundet De Utvecklingsstördas Väl år 1954
  • KRAN år 1982
  • Finlands Seniordansförbund år 1995
  • SAMS- Samarbetsförbundet kring funktionshinder år 2010

Vilka av våra medlemmar har grundats på 1800-talet? Man kan lätt argumentera för att det är svårt att svara på den här frågan, eftersom många av Studieförbundets medlemmar idag är en annan organisation än den var vid grundandet. Många har slagits samman, delats, bytt namn och på olika sätt förändrats.

I alla fall dessa organisationer uppger själva att de har grundats på 1800-talet: Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik, Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland, Barnavårdsföreningen i Finland och Svenska Folkskolans vänner. Dessutom har Föreningen Martha, som är en föregångare till dagens Marthaförbund grundats på 1800-talet.

Tidningar då, vilken organisation ger ut vilken tidning? Här har nästan alla fått alla rätt.

  • Fiolen min - Finlands Svenska Spelmansförbund
  • Resonans - Finlands Svenska Sång- och Musikförbund
  • Barnavännen - Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland
  • Gula pressen - Förbundet De Utvecklingsstördas Väl
  • EOS- Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Vilken av Studieförbundets medlemmars tidningar har störst upplaga och hur stor är upplagan? Också här kunde man få rätt för flera svar, eftersom en del tidningar ges ut av någon som hör till ett förbund och således kan räknas som deras tidning. Ett rätt svar är i alla fall Förbundet Hem och Skola i Finlands tidning Hem och skola med en upplaga på 36 000. Kyrkpressen, som ges ut av Fontana Media, som ägs av Församlingsförbundet, har en upplaga på 90 000.

Hur många av Svenska studieförbundets 57 medlemsorganisationer har en kvinnlig ordförande? Här kom det gissningar på allt från 3 till 40 kvinnliga ordföranden. Rätt svar är 25.

Om man räknar bort Folkhälsan som är överlägset största arbetsgivaren (Samfundet Folkhälsan och Folkhälsans Förbund har kring 1500 anställda), ungefär hur många personer är anställda av Studieförbundets 46 egentliga medlemmar (alla är inte heltid)? Här varierade också gissningarna mycket, och det är lite knepigt eftersom det finns alla möjliga deltids- och specialarrangemang och en del uppger sin personalstyrka i personår, medan andra säger antalet personer som är anställda. Svaret är ungefär 346.

Vilken organisation har flest anställda (Folkhälsan räknas inte med)? Också här kan man tolka på olika sätt, men Barnavårdsföreningen torde vara störst med ungefär 120 anställda.

Tack till alla som deltog, hoppas du lärde dig något nytt och intressant om de många viktiga och intressanta förbund och centralorganisationer som finns i Svenskfinland!

54077_t.jpg

FSSF med i SOSTE sedan RAY ändrat sin finansieringsmodell

Finlands Svenska Socialförbund bildades 1928 som intresseorganisation för beslutsfattare och personal inom socialvården. Numera har förbundet ca 300 person- och fem organisationsmedlemmar.Läs mera »
07.10.2016 kl. 08:56

Delta i frågesport

NYHET. Är du Svenskfinlands mesta förbundsexpert?Läs mera »
30.08.2016 kl. 13:05
55326_t.jpg

Finlands skogscentral stöder skogsägare

Äger du skog? Det finns många skogsägare i Finland, och alla dessa kan via Finlands skogscentral få råd, stöd och hjälp.Läs mera »
25.08.2016 kl. 08:37

Föreslå årets frivilliga

NYHET. Kansalaisareena ry söker årets frivilliga. Vem som helst, privatperson eller förening, kan föreslå vem som borde få priset.Läs mera »
17.08.2016 kl. 14:31
52995_t.jpg

Niord ordnar program för medlemmarna

Nytta, nöje och nätverk. Det erbjuder Ekonomföreningen Niord sina knappt 4000 medlemmar.Läs mera »
17.08.2016 kl. 08:27
52975_t.jpg

Frikyrklig samverkan vill diskutera värderingar

Genom Frikyrklig samverkan samarbetar sex frikyrkosamfund kring utbildning, biståndsarbete och intressebevakning.Läs mera »
16.08.2016 kl. 10:06
52650_t.jpg

Skolungdomsförbundet har förnyat förvaltningen

Med nytt medlemsregister, nytt ekonomisystem och nya förvaltningsrutiner har Finlands svenska skolungdomsförbund FSS tagit stora kliv framåt som ett aktivt förbund.Läs mera »
13.07.2016 kl. 12:40

Projekt kring arbetshälsa

NYHET. Må bra som anställd i din organisation. Projektet Hälsa3 startar i oktober.Läs mera »
10.06.2016 kl. 10:12