Är allt föreningsliv bra?

13.01.2020 kl. 08:38
INGÅNGEN. Finland är föreningarnas förlovade land. Mycket gott sker i föreningars namn och många individer mår bra av föreningsliv. Men föreningsformen kan också missbrukas. En rättegång där en verksamhetsform ska förbjudas med hänvisning till föreningslagen pågår.

Text: Mari Pennanen

Föreningsverksamhet förknippar jag med frivillighet, demokrati, att göra tillsammans, verksamhet för ett ideellt syfte, jämställdhet och att ha roligt tillsammans. I mitt arbete med de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna hör jag dagligen om fina exempel på detta. Men även föreningar kan missbrukas eller användas för ett syfte som till exempel inte bygger på fred, demokrati och jämställdhet. Under #metoo hördes även röster om vad som skett inom föreningar och förbund. Civilsamhället är inte en egen värld utan en del av samhället.  

För första gången vill finländska myndigheter förbjuda verksamhet med hänvisning till föreningslagen. En rättegång mot en verksamhet som enligt polisen är ”den mest skadliga kriminella grupperingen i Finland” pågår. Hbl skriver att det är första gången ett mål drivs för att förbjuda kriminellt gäng med hänvisning till föreningslagen (läs artikeln från 8.1.2020 här)

I Sverige har en utredning om demokrativillkor för bidrag till civilsamhället gjorts. Man har tagit fram och arbetar på villkor som ska uppfyllas för att en organisation ska få statsbidrag. Demokrativillkoret ska säkerställa att en organisation som har en verksamhet som strider mot samhällets grundläggande värderingar om respekt för alla människors lika värde och enskildas grundläggande fri- och rättigheter inte beviljas bidrag, läs mer här.

Att man i Sverige tagit fram demokrativillkor hänger ihop med frågan vad skattemedel får och bör användas till. Det är inget nytt att all organisering och alla föreningar inte har fredliga avsikter, men efter flera exempel där verksamhet som inte följer samhällets allmänna värderingar fått bidrag, har man velat se över hur bidrag ska fördelas.

Verksamhet inom civilsamhället är en otroligt viktig del av samhället. Men inom vår sektor, precis som inom alla andra, kan saker missbrukas. Jag tror det är viktigt att värna om värderingarna och kontinuerligt se över att värderingarna och det ideella syftet vi arbetar för är förankrat. Och kontinuerligt arbeta för att nå fler med den slags verksamhet som stöder och bygger upp demokrati, jämställdhet och fred.

 

Mari Pennanen är verksamhetsledare för Förbundsarenan och reflekterar i Ingången-kolumnerna om aktualiteter inom civilsamhället.

Läs även

Ingången: Är du en tillitsgenerator?

Ingången: Förbundens förtroendevalda i fokus

 

71667_t.jpg

Förbundsarenans nya namn är godkänt

På höstmötet 2019 beslöt medlemsförbunden i Svenska studieförbundet att byta namn på sin gemensamma organisation. Förbundsarenan samlar de finlandssvenska förbunden kring gemensamma frågor.Läs mera »
09.01.2020 kl. 10:53
71660_t.jpg

Funderingar och förslag kring Förbundsarenans verksamhet?

NYHET. Förbundsarenan är de finlandssvenska förbundens gemensamma organisation. Medlemsförbunden kan nu skicka in motioner till vårmötet.Läs mera »
09.01.2020 kl. 08:54
71323_t.jpg

''Att bygga upp förbundens förbund känns meningsfullt"

PROFILEN. Avgående ordförande Jonna Sahala är både stolt och tacksam då hon blickar tillbaka på det arbete som gjorts inom Svenska studieförbundet under de senaste åren. Hon är speciellt nöjd med den ökade gemenskapen mellan de finlandssvenska förbunden. Läs mera »
03.12.2019 kl. 14:27
71321_t.jpg

Webbkurs: Förtroendevalda i civilsamhället

NYHET. Svenska folkskolans vänner och Svenska studieförbundet erbjuder förbundens styrelser och anställda en unik webbkurs om civilsamhället och dess betydelse.Läs mera »
03.12.2019 kl. 13:24
71328_t.jpg

Invånarnära utveckling aktuellt inom Finlands Byar

NYHET. Suomen Kylät - Finlands Byars mål är att fungera som ett nätverk för lokala utvecklare, både på landsbygden och i stadsdelar. På höstmötet valdes Gunilla Wasström från Pomoväst och Mathias Högbacka från Aktion Österbotten in i styrelsen. Läs mera »
03.12.2019 kl. 12:23
71187_t.jpg

Ida Dimic har gjort Förbundsarenans logo

NYHET. Tidigare i höst arrangerade Svenska studieförbundet en logotävling för att ta fram en ny visuell identitet för det nya namnet Förbundsarenan. Bidragen var många och proffsiga. Nu är vi stolta att presentera vinnaren: Ida Dimic.Läs mera »
27.11.2019 kl. 14:20
71250_t.jpg

Vad står Förbundsarenans logo för?

NYHET. Då Svenska studieförbundet byter namn till Förbundsarenan presenterar vi den nya logon, som visar på ett nytt kapitel i förbundets verksamhet. Tillsammans bildar de fyra olika figurerna i logon en helhet som beskriver Förbundsarenans verksamhet.Läs mera »
27.11.2019 kl. 11:47
71249_t.jpg

Nytt namn och ny ordförande

NYHET. Verksamheten inom Svenska studieförbundet har de senaste åren blomstrat och nu byter organisationen namn till Förbundsarenan. Organisationen leds år 2020 av ordförande Bernt Nordman.Läs mera »
27.11.2019 kl. 11:18