Från kriminologi till FiSSc - hur jag hamnade i förbundsvärlden

01.03.2022 kl. 14:36
BLOGG. Att börja jobba i ett förbund kan vara omtumlande. Emma Sundstén har under sin första månad insett att det finns långt fler grupper, dokument och arbetsområden inom organisationen än hon kunde ana. Hon har ändå hittat den röda tråden i arbetet i ramar satta på nationell nivå och trivs bra.

Text: Emma Sundstén

Jag har alltid varit nyfiken på min omgivning, älskat att lära mig och velat uppleva och forma min värld. Den här nyfikenheten drev mig underligt nog in i en kärlek till matematik och kemi i gymnasiet. Jag skulle börja jobba som kriminaltekniker. I samma veva fann jag också FSS (Finlands svenska skolungdomsförbund) vilket väckte mitt stora samhällsintresse. Det här intresset tog mig med storm, jag älskade debatterna och samhällsfrågorna, och har till stor del format min identitet idag.

Under de sista åren inom sociala branschen väcktes igen längtan till förbunden och organisationerna. Det var ju inom dem jag tänkt mig jobba med de stora samhällsfrågorna.

Det här intresset tog mig till Åbo Akademi och sociologin där jag också tog min magisterexamen. Jag hann ändå med en tur till Stockholm och kriminologiska institutionen, så mitt intresse för kriminalitet har inte svalnat om än ändrat form. Efter mina år i mitt älskade Åbo for flyttlasset upp tillbaka till Österbotten och Jakobstad. Jag jobbade några år på ett familjegrupphem för ensamkommande flyktingbarn, en bransch jag arbetat i också under studietiden, och sen arbetade jag på en barnskyddsenhet. Under de sista åren inom sociala branschen väcktes igen längtan till förbunden och organisationerna. Det var ju inom dem jag tänkt mig jobba med de stora samhällsfrågorna.

Så en dag såg jag en annons för ett arbete som koordinator med fokus på medlemsutveckling vid Finlands svenska scouter (FiSSc). Jag har ju varit scout under hela min uppväxt och hade just hittat tillbaka igen i vuxen ålder. Det var alltså ett bekant förbund med värderingar jag kan skriva under. Och jag kunde jobba på distans från Jakobstad. Allt var ju precis det jag önskat mig. Jag sökte direkt och hade en intervju på distans med verksamhetsledaren Jonna. Ett samtal som flöt på och vi fann varandra direkt.

Det känns både bekant men också alldeles nytt. Den härliga scoutandan och öppna sinnet är bekant medan sättet att göra scouting är ett helt annat på förbundsnivå.

Här är jag nu, en månad in på mitt nya jobb. Det har varit en omtumlande månad fylld med nya saker att lära sig och nya ansikten nästa varje dag. Aldrig trodde jag att det kunde finnas så många grupper, dokument och arbetsområden inom en och samma organisation. Men jag känner också att jag mer och mer börjar hitta min plats och mitt sätt att jobba inom FiSSc. Det känns både bekant men också alldeles nytt. Den härliga scoutandan och öppna sinnet är bekant medan sättet att göra scouting är ett helt annat på förbundsnivå.

Det har tagit tid att övergå till att arbeta på distans med alla lösningar det medför men också att jobba enbart kontorstider är en stor omställning. För mig som är en väldigt kreativ och skapande människa känner jag att arbetet passar mig otroligt bra eftersom jag har möjlighet att bygga upp mina arbetsveckor helt som det passar mig. Förbundet ger mig också stor möjlighet att skapa mitt arbete med medlemsutveckling fritt inom de ramar som är satta på nationell nivå vilket är otroligt roligt när man väl hittat en röd tråd att följa. Man kan alltså verkligen säga att jag trivs som FiSScen i vattnet!

Emma Sundstén är nybliven koordinator med ansvar för medlemsutveckling på Finlands Svenska Scouter.

 

81195_t.jpg

Vill du hjälpa oss med en utredning kring de finlandssvenska tidskrifterna?

NYHET. Hur står det till med de finlandssvenska tidskrifterna? På sajten tidskrift.fi finns 86 tidskrifter samlade. Nu söker vi en person som kan göra en kartläggning av det finlandssvenska tidskriftsfältet.Läs mera »
22.03.2022 kl. 14:52
80631_t.jpg

Vilket är Årets förbund 2022?

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året, vilket förbund gjorde en nämnvärd insats trots det utmanande året? Nominera till Årets förbund 2022 senast den 25 mars.Läs mera »
11.03.2022 kl. 17:11
81068_t.jpg

Gör det ni är bäst på

BLOGG. Ett levande och autonomt civilsamhälle – det går inte att betona betydelsen av det tillräckligt. Varenda förening och förbund är viktiga. Nu behövs verkligen gemenskap och möjligheter att träffas, prata och vara tillsammans. Ge era medlemmar, aktiva och målgrupper den möjligheten.Läs mera »
03.03.2022 kl. 07:44
81034_t.jpg

Rörelse en viktig del av en trygg vardag

BLOGG. Våren knackar försiktigt på dörren och inom idrottsrörelsen blickar man framåt, skriver Elin Blomqvist och uppmanar alla att hjälpa både barn och vuxna att hitta tillbaka till sin hobby.Läs mera »
01.03.2022 kl. 12:42
81026_t.jpg

Väss din digitala kompetens

ARTIKEL. Hur håller man sig uppdaterad inom det digitala och utvecklar sina digitala kunskaper? Här kommer tips på hur man kan tänka kring digital kompetens och hur man utvecklar sina digitala kunskaper.Läs mera »
28.02.2022 kl. 17:43
80013_t.jpg

Vill du bli Förbundsarenans praktikant?

NYHET. Förbundsarenan söker en praktikant för våren 2022. Vi letar efter en företagsam och nyfiken högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden och tredje sektorn. Läs mera »
09.02.2022 kl. 12:26
80669_t.jpg

Harriet Sundholm omvald vice ordförande

NYHET. Förbundsarenans styrelse har kommit igång med styrelsearbetet och valt arbetsutskott. En tyngdpunkt under året är att ta fram en ny strategi. Läs mera »
03.02.2022 kl. 08:41
80635_t.jpg

Stjäl idéer och ta ett mellanår för att vila hjärnan

PROFILEN. Gita Lindholm har de senaste 21 åren varit en central del av personalen på Svenska hörselförbundet. När hon pensioneras kan hon blicka tillbaka på bland annat drygt sjuttio nummer av medlemstidningen Vi hörs och att hon många gånger kunnat hjälpa en medmänniska. Läs mera »
01.02.2022 kl. 10:11